Sztárok

Chuck Norris 76 éves ma – vénségére mégis mitől lett ekkora sztár?

A hetvenes évek közepétől Chuck Norris szinte kizárólag igazságosztó hősként tűnt fel a moziban, karakterét pedig a Texasi kopóval koronázta meg. Na de hogy lett ő az internet császára? Ennek jártunk utána, megspékelve egy halom klasszikus, róla írt egysoros "ténnyel".

Chuck Norris a világháló hőse: a twerkelős videók és a zongorázó macskás gifek után biztos, hogy ő áll a képzeletbeli netes népszerűségi dobogó harmadik fokán. Például azért, mert tud ilyet:

Persze a videó láttán pont azt mondjuk, amit a nyugdíjas bácsi egy vidéki moziban bármelyik Star Wars-epizód után: “na mindent azért én sem hiszek el”. A Jean-Claude van Damme már-már klasszikusnak számító, kamionos-spárgázós reklámfilmjére dobott fricskát eddig majdnem 25 millióan látták, Chuck Norris nevére pedig egy Google-kereséssel 18 millió 300 ezer találat ugrik fel. Ezért fogjuk elmagyarázni, hogyan lett akaratán kívül ő a legismertebb mémhős, és miként lett ő a legnagyobb virtuális polihisztor – amilyen még a jedivé változó Havas Henrikből sem lehetne.

Chuck Norris 76 éves ma - vénségére mégis mitől lett ekkora sztár?

Első feleségével 1981-ben

Ellentmondásos

Furcsa figura a ma 76 éves Chuck Norris. Miközben a filmvásznon és a tévében is egyaránt ő a gyengék védelmezője, vaskosan támogatja a fegyverviselést abban az országban (az USA-ban), ahol számos gyilkosság pont azért történik, mert nagyjából bárki vehet fegyvert bármelyik fegyverboltban. Ebből a szemszögből nézve persze már nem meglepő, hogy az alapvetően demokrata párti (azaz Barack Obamát vagy Hillary Clintont támogató és a fegyverviselést bíráló) Hollywoodból is kilóg, és a sztárvilág azon ritka fazonjai közé tartozik, akik a republikánusokra voksolnak.

De hogy milyen cefet ellentétes figura, azt talán az is elmondja, hogy nem rest hangsúlyozni, mennyire mélyen vallásos, miközben azok után, hogy

  • első feleségétől született egy gyereke,
  • házasságon kívül is lett neki egy másik,
  • majd visszaevickélve a házasság kötelékébe, lett neki egy harmadik.
  • A KÖVETKEZŐ LÉPÉS A VÁLÁS VOLT.
  • Norris most éppen második feleségével él, és amikor nem forgat, vagy nem republikánus elnök- vagy kormányzójelölteket támogat, akkor 14 éves ikergyerekeit neveli, vagy
  • kilenc unokája közül valamelyikkel szórakozik.
Chuck Norris 76 éves ma - vénségére mégis mitől lett ekkora sztár?
Második feleségével és gyermekeikkel 2012-ben

Korai gyerek volt

Norris édesanyja 18 éves múlt, amikor életet adott a későbbi harcművésznek és filmsztárnak, aki az iskolai évei alatt visszahúzódó, félénk gyerek volt. Eleve furcsa szerzetnek számított ír és indián felmenőkkel, és kapott is érte végig az iskolai évek alatt. Érettségi után katonának állt, és le is húzott pár évet a seregben. Katonaként ismerkedett meg a küzdősportokkal, és hamar sikeres lett: egymás után szerzett öveket számos különböző műfajban.

A fimvásznon

Norris filmes karrierje 1968-ban kezdődött a Bontóbrigáddal, melyben egyből bemutatta a védjegyévé vált forgórúgást. Noha itt még kis szerep jutott neki, a 33 évesen tragikusan elhunyt Bruce Lee-vel szemben már ő volt a “főgonosz” az 1972-es Sárkány útja című filmben. Kiemelt, fontos mű ez Norris életében, ugyanis ez volt az egyedüli eset, hogy meghalt a filmvásznon.

Sőt, amennyire mi tudjuk, alapvetően csakis jókat, hősöket játszott ezután, az 1983-as Magányos farkassal pedig megágyazott a 10 évvel később induló Walker, a texasi kopónak, mely összesen 8 évadot és 199 epizódot élt meg, és száz országban vetítették világszerte – ráadásul mindenütt kiemelkedően jó nézettséggel.

Aztán jött 2005

Az említett év elején Vin Diesel Gorillabácsi című filmjének premierje után a somethingawful.com-on a Norriséhoz hasonló mémek kezdtek futni Diesellel, ehhez jött hozzá, hogy Norris leghíresebb karakterét, a már fentebb megénekelt Walkert ekkoriban sokat “packázta” Conan O’ Brien, népszerű humorista és televíziós műsorvezető. Brien ötperceseinek hatására Vin Diesel neve kezdett eltűnni a mémekről, és egyre többször tűnt fel Norrisé, amire a színész

  • elsőre megjegyezte weboldalán, hogy noha nem mindegyiket találja viccesnek, de azért jó párat igen,
  • másodszorra viszont, 2006-ban egy rövid szösszenetben közölte, hogy elege van,
  • aztán harmadik nekifutásra beperelt egy kiadót, mely egy 400, vele kapcsolatos fiktív állítást tartalmazó könyvet adott ki (de végül ejtette a vádat),
  • és végül 2009-ben társszerzőként tűnt fel egy hasonló könyvben, azaz megbékélt az úgynevezett “Chuck Norris-tényekkel”.

Norris maga is döbbenten nézi, hogy micsoda kultikus netes hős lett belőle, és elmondta, hogy a kedvenc factje, azaz ténye a következő:

“Chuck Norrist fel akarták vésni a Mount Rushmore-ra. De a szikla nem elég még a szakállához sem.”

A képpel csaltunk, a tényt elferdítettük.
A képpel csaltunk, a tényt elferdítettük

És ha már megvolt az ő kedvence, közlünk párat azok közül, amelyek nekünk is megtetszettek az évek során. Az első egyből az, ami a Sylvester Stallone fémjelezte Feláldozhatók 2.-ben hangzik el 3:40-től:

És íme, a többi:

Chuck Norris sosem alszik. Chuck Norris mindig figyel.

Chuck Norris 76 - vénségére mégis mitől lett ekkora sztár?

Chuck Norris addig hajtja a malmot, amíg a malom el nem fárad.

Chuck Norris 76 - vénségére mégis mitől lett ekkora sztár?

Chuck Norrison egyvalami képes sebet ejteni: maga Chuck Norris.

Chuck Norris 76 - vénségére mégis mitől lett ekkora sztár?

Ha egyáltalán megsérül, Chuck Norris paprikaspray-t használ fertőtlenítőnek.

Chuck Norris 76 - vénségére mégis mitől lett ekkora sztár?

Chuck Norris felépített egy kórházat. Majd világra jött benne.

Chuck Norris 76 - vénségére mégis mitől lett ekkora sztár?

Chuck Norris nemcsak olvassa, hanem beszéli is a Braille-t.

Chuck Norris 76 - vénségére mégis mitől lett ekkora sztár?

Régen volt élet a Marson. Aztán megérkezett Chuck Norris…

Chuck Norris 76 - vénségére mégis mitől lett ekkora sztár?

Chuck Norris egyszer farkasszemet nézett egy medúzával. De a medúza pislogott előbb.

Chuck Norris 76 - vénségére mégis mitől lett ekkora sztár?

Ha nem volt elég, klikk ide. Többek közt az is megtalálható az oldalon, hogy “Chuck Norris elszámolt a végtelenig. Kétszer.”

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top