Sztárok

Leszbikus hazugság: t.A.T.u 10 éve várja a megbocsátást

Biztosan mindenki emlékszik még a botrányairól elhíresült leszbikus duóra, éveken keresztül tinik millióinak kedvencei voltak, majd amilyen hirtelen berobbantak a köztudatba, olyan gyorsan el is felejtették őket. A t.A.T.u 10 éve várja a megbocsátást.

Az együttes már 1997-ben megalakult, de csak 2000-ben váltak híressé. Két dúsgazdag orosz üzletember, Ivan Sapovalov és Alekszandr Vojtyinszkij alapította a zenekart, méghozzá azért, mert elmondásuk szerint sosem volt még náluk olyan női csapat, akik maradandót alkottak volna.

Leszbikus hazugság: t.A.T.u 10 éve várja a megbocsátást

Neki is álltak castingolni, tizenéves lányokat kerestek az ötletük megvalósításához. Ekkor találták 14 éves Lenát és az egy évvel fiatalabb Juliját, akik fura megjelenésük és fiatal koruk miatt tökéletes jelöltek voltak, ráadásul a nyelvtudásuk is megfelelőnek bizonyult. Sokat gondolkodtak az együttes nevén, de végül a t.A.T.u.-t választották, ami egy orosz mondat rövidítése: magyarul annyit tesz, hogy “ez a lány szereti ezt a lányt”.

Leszbikus hazugság: t.A.T.u 10 éve várja a megbocsátást

Tehát viszonylag korán eldőlt a csapat sorsa, úgy alakították a sajtójukat is, hogy mindenki tudja, egy leszbikus párról van szó, viszont megtiltották a lányoknak, hogy beszéljenek a szexuális életükről az újságíróknak. Az első nagy slágerük – amire valószínűleg mindenki emlékszik – 1999-ben jelent meg, All the things she said címmel, ami gyakorlatilag a melegek megvetéséről és társadalmi megítéléséről szólt. A videoklipben a két lány iskolai egyenruhában csókolózik, amiből persze hatalmas botrány lett, de ezáltal világhírűvé vált a duó, így ők nem is foglalkoztak vele.

Ezután folyamatosan jöttek ki a nagylemezek, bejárták egész Európát, és mindenhol hatalmas sikert arattak. Az együttest még mindig sokan megvetették, és kritizálták őket a leszbikus megnyilvánulások miatt, de a sajtó imádta őket, mindkét lány elismert magazinok címlapjain pózolt.

A német Bravo és az orosz FHM címlapján
A német Bravo és az orosz FHM címlapján

2003-ban őket indította Oroszország az Eurovíziós Dalfesztiválon, de végül egy műszaki meghibásodás miatt csak harmadikok lettek. Ezután készült róluk egy dokumentumfilm, ami felfedte, hogy az egész leszbikus-dolog hazugság volt, és ekkor már mindenki számára világos volt, hogy csakis a hírnév miatt hitették el az emberekkel, hogy melegek.

Julija terhessége tette fel az i-re a pontot, és ezzel egy időben a népszerűségük is csökkent. Ekkor már csak ketten voltak a formációban, hiszen elegük lett a botrányokat hajszoló menedzserükből, már csak a zenével akartak foglalkozni, ezért kirúgták Sapovalovot. 2005-ben született meg Julija első gyermeke, de ekkor már érezni lehetett, hogy izzadságszagú a dolog, így nem sokkal később megállapodtak, hogy Lena szólóban folytatja a pályafutását. Első dala igencsak fülbemászóra sikerült, így biztossá vált, hogy Lena bizony egyedül is megállja a helyét: beindult a karrierje.

Emellett persze Julija nem tudott elmenni szó nélkül, ő is éhezett a sikerre, ezért újra elkezdett stúdiózni, de az új dalok szörnyűek voltak, szinte csak negatív kritikát kapott, de nem keseredett el. All because of you című dala már nem volt olyan rossz, mint az addigi próbálkozásai, de nem hozta meg számára az átütő sikert.

Érdekes, hogy mióta szólóban énekelnek, egyikükről sem hallani, a közönség valószínűleg Oroszországra korlátozódott, és sok rajongójuk sosem bocsátotta meg a hazugságukat. Nos, a két énekesnő még mindig nagyon fiatal, ezért elképzelhető, hogy a közeljövőben visszatérnek a nemzetközi porondra, bár erre az orosz kritikusok sem látnak sok esélyt. Ennek ellenére, ők bíznak abban, hogy 10 év elég volt ahhoz, hogy új életet kezdjenek, és ne a leszbikusnak hazudott duót lássák bennük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top