Sztárok

A 69 éves Danielle Steel fordulatos élete egy valóra vált bestseller

Augusztus 14-én ünnepli a születésnapját Danielle Steel, épp 69 éves a világ legnépszerűbb írója, akiért milliók rajonganak, és aki – bárhogyan is kezdik ki regényes életű hősei miatt a kritikusai – pontosan úgy él, mint bestsellerei szereplői. Sőt, sok szempontból még regényesebben is.

“Mindannyian kaptunk tőle valamit, egy álmot, egy emléket és egy kis bátorságot. Nélküle nem mernénk ennyire ködös álmokat kergetni.” Márpedig “az élet az álmokról, a reményről és a bátorságról szól”. 69 éves lett Danielle Steel, a világ egyik legtermékenyebb, legsikeresebb és legidézhetőbb regényírója, a szerelem és a felső tízezer életének legnagyobb szakértője, aki ráadásul jóval régebb óta is gyártja a bestsellereket, mint a konkurencia nagy része. Hogy írói vénája vastagságáról, történetei leleményességéről és karakterei hitelességéről ki mit gondol, arról persze hosszan lehet vitatkozni, de egy biztos: saját élete tükrében semmiképpen nem hiteltelen az, amiről ír, ugyanis sok szempontból versenyre kel szereplőivel, sőt néha túl is tesz rajtuk és a történetein. Az alábbiakban legalábbis biztos.

A 69 éves Danielle Steel fordulatos élete egy valóra vált bestseller

Ez az igazi neve

Mármint nem a teljes, mert az úgy hangzik, hogy Danielle Fernandes Dominique Schuelein-Steel,  de a lényeg az, hogy szó sincs semmiféle művésznevezésről, mindössze egy kis rövidítés történt. Az meg indokolt is, ha valaki a Löwenbräu sör gyártóinak a leszármazottja, és ennek megfelelően  másfél óráig tartott kitölteni a keresztlevelét, mint egy jó latin-amerikai szappanoperában. Szóval igen, Danielle Steel egy született Danielle Steel, akármennyire is kitaláltnak hat a neve.

A szerelemben irtó nagy szakértő

Ahhoz képest, hogy kiskorában apáca akart lenni, az írónő 1965-től 2002-ig jóformán folyamatosan házasságban élt, mégpedig szám szerint öt férfival. Na jó, volt, amikor tartott köztük pár hónap szünetet, de a meleg váltás gyakorlatában Danielle Steel olyan szinten járatos, hogy a harmadik urához például a második válása másnapján ment hozzá, két héttel később pedig megszületett a közös gyerekük is. És hát micsoda férfiakról beszélünk: dúsgazdag üzletember éppúgy akadt köztük, mint anyaggyűjtés közben megismert elítélt bűnöző és (nem anyaggyűjtés közben megismert) exdrogos. Ha pedig mindez nem lenne elég, még hét gyereke is született tőlük.

A 69 éves Danielle Steel fordulatos élete egy valóra vált bestseller

Egyik lánya társaságában

Hallatlanul sikeres, mesésen gazdag

Az élő szerzők közül Danielle Steel adta el a legtöbb könyvet, és minden idők negyedik legkelendőbb írója is ő: műveiből 800 millió példányt értékesítettek, 28 nyelvre fordították le őket, és 22-ből film is készült. De közelíthetünk máshonnan is: regényei azóta jelennek meg első körben mindössze 650 ezer példányban, amióta a könyvek úgy általában sem fogynak olyan jól – korábban kapásból egymilliót nyomtak mindegyikből. Vagy még máshonnan: van egy 55 szobás háza San Franciscóban, de ő azért inkább Párizsban szereti tölteni az idejét. Ugye érzi mindenki, miről beszélünk?

Sőt, Guinness-rekorder is

1989-ben került be a nagykönyvbe, amikor mindenki mást megelőzve már 381 hete volt ott folyamatosan a neve a New York Times bestsellerlistáján. És hát azóta sem nagyon akaródzik távoznia.

A 69 éves Danielle Steel fordulatos élete egy valóra vált bestseller

Szenvedélyesen, sőt megszállottan dolgozik

Danielle Steel egy regényt két és fél évig ír, de egyszerre öt darabon dolgozik, így van, hogy évente többet is piacra dob. Idén például nem kevesebb, mint hat megjelenés a kvóta, de jövőre is be van tervezve már kettő. Egyébként a tipikus Steel-könyveken kívül költeményekben és ifjúsági irodalomban is utazik, és még a gyereknevelés miatt sem állt le a munkával, sőt nem is lassított. Inkább nem aludt.

A tragédiából is képes pozitívumot kovácsolni

Sokan beszélnek róla, hogy a boldogság igazából csak azon múlik, képes-e rá az ember, mert tragédiák mindenkit sújtanak, Danielle Steel viszont a saját életével is bizonyítja ezt. Az írónőnek szakmabelieket megszégyenítő mennyiségű díja van különböző pszichiátriai társaságoktól, aminek egyetlen oka az, hogy fia, a bipoláris zavarral és drogfüggőséggel is küzdő Nicholas Traina 1997-ben, 19 éves korában öngyilkos lett. Steel nem sokkal később alapítványt hozott létre, és más eszközökkel is küzd azért, hogy a mentális betegségeket jobban ismerje és elfogadja a társadalom, illetve hogy hatékonyabb legyen a kezelésük.

A 69 éves Danielle Steel fordulatos élete egy valóra vált bestseller

Vigyázat, fertőző is

Az egy dolog, hogy Danielle Steelt minden férje megihlette, de a sorban utolsó Thomas Perkinsnél fordítva is működött a dolog, az üzletember ugyanis maga is írt egy szerelmes regényt a válásuk után – és természetesen Steelnek ajánlotta. Mit is mondhatnánk? Happy end über alles!

Még több irodalom az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top