Sztárok

Nem is hinnéd, mi mindent élt már túl az 54 éves Demi Moore

A ma 54 éves sztár felületesen nézve irigylésre méltó életet él. A felszín mögé pillantva viszont kiderül, hogy minden sikere és boldogsága mögött óriási küzdelmek állnak.

Demi Moore-on valamiért mindig tudta köszörülni a nyelvét a közvélemény erre fogékony része: irigyelték a legjobban fizetett színésznőként, és elítélték a sikertől beképzelt alakként, Bruce Willisszel Hollywood egyik álompárjaként álltak a nem feltétlenül jóindulatú figyelem középpontjában, aztán gúny tárgyává vált rossz szerepválasztásai, Ashton Kutcherrel kötött házassága és a válásuk miatt is. Amiről kevesebb szó esik, az az, hogy születésétől fogva mennyi nehézséget kellett leküzdenie és mennyi tragédiával kellett megbirkóznia – pedig ha innen nézzük az életét, a sztárvilág egyik legnagyobb túlélőjét ismerhetjük meg. Ötvennegyedik születésnapja erre jó alkalom is.

Már a kezdet sem volt egyszerű

Ha úgy vesszük, a nehézségek nem is születésével, hanem már előtte kezdődtek, hiszen apja még azelőtt elhagyta anyját, hogy ő világra jött volna. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy Demi Moore még három hónapos sem múlt, amikor nevelőapja, Danny Guynes már a családdal volt, és a sztár a mai napig őt tartja igazi apjának. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a körülmények bármennyire is irigylésre méltók lettek volna: mindkét szülőnek komoly problémái voltak az alkohollal, és a fizikai erőszaktól sem tartózkodtak. Guynesnak mindeközben folyamatosan költöznie kellett a munkája miatt, így Demi Moore 14 éves korára már harminc (!) különböző helyen lakott, ami lehetetlenné tette, hogy igazi barátokat szerezzen, ráadásul vesebetegsége miatt sokat kellett kórházban is feküdnie, és kancsalnak született, amit csak két műtéttel sikerült helyreállítani.

Freddy és Demi Moore (Fotó: Ron Galella/Getty Images)
Freddy és Demi Moore (Fotó: Ron Galella/Getty Images)

16 éves korában el is költözött otthonról, és az iskolát is otthagyta. Véget sem ért hányatott gyerekkora után a vigaszt egy férfi oldalán vélte megtalálni: valamivel a tizenhetedik születésnapja előtt megismerkedett Freddy Moore zenésszel, és pár hónap múlva össze is házasodtak. Az eleinte behajtóként élő és aktfotózásokra járó, de közben szomszédja, a 17 éves Nastassja Kinski hatására színészkedni is kezdő Demi élete azonban ekkor sem jött egyenesbe: előbb Danny Guynes öngyilkosságát kellett feldolgoznia, majd saját házassága zátonyra futását is. A kapcsolat nem egészen öt év alatt ment tönkre, így 22 évesen a leendő sztár már elvált nő volt – csak exe vezetéknevét tartotta meg a karrierjéhez.

A siker sem olyan volt, amilyennek látszott

Ez a név persze már akkor is sokat ért, az összes megpróbáltatás ellenére ugyanis Demi Moore-ra felfigyelt a filmszakma – csakhogy emiatt el is szaladt vele a ló, aminek komoly drogfüggőség lett a vége. Persze a színésznő innen is összeszedte magát: amikor Joel Schumacher nem volt hajlandó elkezdeni vele a Szent Elmo tüze forgatását, letette a szereket, aztán a sikert megkoronázta néhány további remek szereppel, sőt hamarosan megismerkedett Bruce Willisszel is.

Bruce Willis és Demi Moore megismerkedésük évében (Fotó:)
Bruce Willis és Demi Moore megismerkedésük évében (Fotó:)

Ha valamikor, hát ezekben az években tényleg úgy tűnt, hogy Demi Moore-t csak irigyelni lehet, de a – tavaly már 25 éves – Ghost, az Egy becsületbeli ügy és a Tisztességtelen ajánlat sikerei, boldog házassága és lányai születése hátterében is megpróbáltatások álltak, 1990-ben ugyanis megszakította a kapcsolatot édesanyjával. A színésznő és az ittas vezetéstől gyújtogatásig többször, több okból is börtönbüntetésre ítélt Virginia viszonya mindig problémás volt, de azzal végleg betelt a pohár, hogy anyja az általa finanszírozott elvonókúráról egyszerűen kisétált – ráadásul a sztárnak ezután még azt is meg kellett emésztenie, hogy Virginia levetkőzik egy kétes hírű lapnak, és az egyik képen az ő híres terhesfotóját gúnyolja.

Demi Moore végül ezen is túltette magát, sőt hét év múlva ki is békültek édesanyja halála előtt, ami bizonyára megkönnyítette számára a búcsút, de valójában persze az ilyesmi sosem könnyű – neki pedig ezzel egyszerre még a válását is fel kellett dolgoznia, ugyanis pont ekkoriban döntöttek úgy Bruce Willisszel, hogy nincs értelme együtt folytatni. Ráadásul a karrierje is csupa rossz fordulatot vett: igent mondott A skarlát betűre, a Sztriptízre és a G. I. Jane-re, amik mind megbuktak, de visszautasította az Aludj csak, én álmodom főszerepét, és nem került be a Forrest Gumpba, illetve Az angol betegbe sem (arról nem beszélve, hogy saját elmondása szerint az Elemi ösztönt is visszadobta).

Demi Moore a Sztriptíz c. filmben
Demi Moore a Sztriptíz című filmben

Bárhonnan feláll

És az egyik legbizarrabb fordulat még mindig hátra volt: a Zaklatásban férfibeosztottját molesztáló főnöknőt alakító Moore-t 2003-ban a valóságban is beperelte egy férfi zaklatásért. A vád utóbb teljesen alaptalannak bizonyult, de akkorra a sajtó már szívtelen, férfifaló démont csinált a színésznőből, amiben nem kis szerepe volt annak is, hogy közben randevúzni kezdett a nála 15 évvel fiatalabb Ashton Kutcherrel. Ő persze ezzel is megbirkózott – csakhogy mire a világ elfogadta az egyik legfurcsább hollywoodi párt, a kapcsolat már a végét járta Kutcher hűtlensége miatt, és ez minden korábbinál súlyosabb mélyponthoz vezetett. A riasztó hírek egymást érték: Demi Moore padlón van, már a lányai sem beszélnek vele, étkezési zavarokkal és függőségekkel küzd, gyógyszer-túladagolás miatt rehabilitációra kényszerült, sőt visszamondott egy szerepet is, és így tovább, és így tovább.

Demi Moore a 2016-os SAG-gálán Jeff Kravitz
Demi Moore a 2016-os SAG-gálán (Fotó: Jeff Kravitz/Getty Images)

A többség valószínűleg le is mondott róla – de hát innen szép nyerni. És 54. születésnapján nagyon úgy tűnik, hogy hősünk nyerésre is áll, immár ki tudja hányadszor az életében, hiszen a januári SAG-gálán már sokadszor csodálkozhatott rá a világ, hogy Demi Moore ismét káprázatosan szexi, ráadásul a családjával is rendeződött a viszonya, és talán újra szerelmes is. A karrierjével mondjuk még volna némi tennivalója, de elnézve, hogy mire képes, egyáltalán nem kizárt, hogy előbb-utóbb elvégzi ezt is – és hogy kitartás ügyében már így sem lehet nála jobb példát találni, az egészen biztos.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top