Sztárok

Szigeti veszedelem, ahol babra megy a játék – Survivor kritika

Van olyan valóságshow, ahol az ember tízmilliós nyereménnyel gazdagodhat, ha hátsó felét felváltva mereszti egy plüsshuzatos kanapén és egy langyos vizű jacuzziban, nyugalmából pedig csak egy-egy iskolás vagy épp versenytáncos szerepjáték zökkenti ki. Így azokat a fiatalokat és kicsit idősebbeket, akik mégis inkább a Survivorba jelentkeztek, minden bizonnyal valami más is hajtja. Önmaguk legyőzése, bizonyítás valakinek, vagy valami más, nehezen kikezelhető kórisme állhat a dolog mögött, és ez máris egyedi hangulatot kölcsönöz a trópusi környezetbe ültetett túlélőversenynek.

A Survivor – amelyet a valóságshow-k királyának is tartanak – nemcsak a privát szféra feladásáról, az őszintévé fáradásról szól, hanem valami darwini értelemben vett küzdelemről az életért, a túlélésért. A túlélés természetesen, ha nagy részben is, de csak részben fizikai, hiszen a játék egyben taktikai harc is. Azonban itt nem a nagyérdemű publikum, hanem az ellenérdekelt játékostársak bizalmát kell megnyerni ahhoz, hogy a játékos ne találja magát idő előtt ismét Ferihegyen anélkül, hogy legalább irigylésre méltó barnasággal bosszanthatná a kollégáit. 

Ők a Survivor idei szereplői:

Ahogy más valóságshow-k esetében, úgy a Survivornál is túl kell esnünk az ismerkedési esten, az érkezéssel vegyített bemutatkozó filmeken, afféle közös anamnézisen. Mivel a játékosok itt még gyomrukban érezhetik az Emirates business osztályának proteindús menüjét, a feszültségkeltés a csapat két részre osztásával kezdődik, útitársakból ellenfelek lesznek, az éppen csak kialakuló viszonyrendszer azonnal a feje tetejére áll.

Érkezik a Survivor csapata
Érkezik a Survivor csapata

Hogy ebből mi sül majd ki, az természetesen nagyrészt a Survivor szereplőválogatásának eredményén múlik, ami az első adás alapján kimondottan erősnek tűnik. Narcisztikus izombácsi, fanyűvő kutyakozmetikus, rommá varrt, nyíltan meleg Sandokan, dekoratív fitneszedző és görög isten külsejű görög mellett egy geek fizimiskájú Survivor-rajongó is feltűnik, de természetesen nem hiányozhat a szőke cicababa sem, aki vadmacskaságát igyekszik igazolni a 18-49 éves korcsoportnak. Survivor Alexandra adottságairól már hosszabban is írtunk.

Istenes Bence hol intrikus pszichológusként építi a konfliktusokat, hol sportriporteri képességekről tanúbizonyságot téve közvetíti az egymás és a természet elleni pankrációt, ügyesen nem túlszerepelve a műsort.

Istenes Bence
Istenes Bence nem akar a Survivor főszereplője lenni

A küldetéstudatos harcosok már az első, kétségtelenül emberpróbáló próbatételekkor élethalálharccá varázsolják a játékot, a napi adás pedig vélhetően képes lesz felépíteni az addikcióhoz szükséges szappanopera jelleget. A rizs és a bab keverése közben mindenesetre máris elkezdődik a szaré is. A Survivor az első adása alapján relatív egyszerűsége, magas kora ellenére is jó műsornak ígérkezik. Ami azonban már most egyértelmű, az RTL Klub a műfaj legszebben fényképezett darabját állította elő, az érkezés megörökítése egészen kimagasló rendezői, operatőri, vágói munka, ilyen képsorokat magyar tévécsatornán talán még sosem láttam.

A legújabbkori nomádság, az intenzív kóstoló a harmadik világ problémáiból izgalmas versengéssé fejlődhet, és talán a szénhidráthiány kihozza a társaságból az adekvát szállóigéket is. Kék lagúnává azonban aligha válik a Survivor, a szereplők ugyanis nem egymást, inkább önmagukat keresik a szigeten. Ha lenne műsorújságom, bekarikáznám a kezdési időpontot.

Megnézem
Összes kép (1)

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top