Sztárok

Varnus Xavér üzent az őt szexuális zaklatással vádoló férfinak: „ordas módon hazudsz”

Múlt héten egy rádióinterjúban egy névtelen betelefonáló elmondta, hogy 15 éves korában több ízben is szexuális ajánlatot tett neki egy híres magyar orgonaművész. Egyértelmű volt, hogy bár nem nevezte meg, Varnus Xavérra gondolt. Az orgonaművész most egy hosszú nyilatkozatban színtiszta hazugsággal vádolja a betelefonálót, akit meg is nevez.

A névtelen betelefonáló a Hitrádió egyik műsorvezetőjének, Cseszkó Tamásnak azt mondta, hogy még a rendszerváltás előtt, mikor ő 15 éves volt, az orgonaművész, aki akkor már hatalmas hírnévnek örvendett az országban, egy vidéki városban mint fiatal pályakezdő muzsikussal együtt koncertezett vele, és a koncert utáni éjszakán, kedélyes beszélgetés közben, több ízben is szexuális ajánlatot tett neki.

Varnus Xavér
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Nem nevezte meg zaklatóját, de szavai alapján valószínűleg mindenkinek elsőre Varnus Xavér neve ugrott be, így Varnus Xavér is magára vette a vádakat. Az orgonaművész egy héttel később, csütörtökön Facebookján reagált a betelefonáló szavaira, hazugságnak nevezve azokat. Varnus azt írta, hogy eleve „nettó hazugság”, hogy a férfi – akit később meg is nevez:  Mérei Tamás csellóművészről van szó – a rendszerváltás előtt koncertezett vele, mert az orgonista 1989 novemberének végén térhetett haza először Magyarországra Kanadából, első nyilvános koncertjét itthon a rendszerváltás után adta, 1990. április 20-án a budapesti Egyetemi-templomban. Mint később írja: életében először 1992 őszén találkozott az őt vádló férfival.

Mindezeket a tényeket azért írtam le, mert ha az illető oly pontosan emlékezett arra, hogy ez a rendszerváltás előtt, 15 éves korában történt, feltételezve azt, hogy tisztában van saját születési dátumával, vagyis tudja, hogy melyik esztendőben volt 15 esztendős, eleve hazudott.

Varnus mellékesen megjegyzi, hogy egyébként az őt vádló Mérei Tamást, aki a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar korábbi igazgatója, százmilliós pénzügyi visszaélés gyanúja miatt 2015 januárjában azonnali hatállyal kirúgták, és ellene rendőrségi vizsgálatot indítottak. Hozzáteszi azt is, hogy az interjút készítő Cseszkó Tamást idén áprilisban ítéltek el első fokon egyéves, felfüggesztett börtönbüntetésre a Szombathelyi Járásbíróságon, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalásért és egyéb bűncselekményekért. „Vagyis ők a vádlóim” – vonja le a következtetést. 

„Gyáva voltál ahhoz, hogy névvel-arccal vállald e hazugságokat”

Varnus Xavér is megvádolja Méreit, méghozzá azzal, hogy az interjúban jóval fiatalabbnak hazudta magát, és soha el nem hangzott szavakat adott az orgonaművész szájába. „És mert gyáva voltál ahhoz, hogy névvel-arccal vállald e hazugságokat. Hát persze, hogy gyáva voltál, hiszen ordas módon hazudsz. Ám, vesztedre, a tényeket, dokumentumokat, évszámokat nem lehet büntetlenül hamisítani. Tehát, ha van merszed, állj elő, s merd a szemembe mondani mindezt. A média nyilvánossága előtt” – írja posztjában.

„V.X. több különböző szexuális tevékenységi formára próbált rábeszélni”

Szavaira az Index.hu megkeresésére reagált Mérei Tamás is, aki pontokba szedte állításait. Közölte, hogy „V.X. megnyilatkozása jól illik abba a sorba, ami a többi zaklatóra is jellemző, nem is érti, hogy mi a probléma. Tényeket ferdít el, másokat hibáztat ahelyett, hogy mélyen magába nézne.” Szerinte Varnus Xavér az áldozatot hibáztatja. Bár arra nem reagál, hogy Varnus szerint nem lehetett 15 éves, amikor először találkoztak, de azt írja, hogy mindenképpen kiskorú volt azon estén, amikor Mérei szerint a zaklatás történt. Közli, hogy van tanúja, beszélt egy olyan emberrel, aki az ominózus éjszaka idején jelen volt, és megerősítette az általa elmondottakat. Azzal folytatja, hogy az orgonaművész több különböző szexuális tevékenységi formára próbálta őt rábeszélni, és egyéb verbális és nonverbális zaklatásnak volt kitéve a szó szoros értelmében. Mérei hozzáteszi, hogy nem gyávaságból nem nevezte meg V.X.-et. Célja az volt, hogy felhívja a társadalom figyelmét az ilyen típusú zaklatásokra is.

„Mérei Tamás válaszában csupán a tényekre nem válaszolt”

Szintén az Index.hu megkeresésére Varnus Xavér, ugyancsak pontokba szedve, reagált Mérei állításaira. Kérdéseket tett fel, olyanokat, amelyekről azt gondolja, hogy azokkal Mérei is találkozni fog majd a bíróságon. Így például: 

  • Pontosan melyik esztendőben volt 15 éves, vagyis mikor született? 
  • Tekintve, hogy első vidéki turném 1991 nyarán indult, pontosan melyik esztendőben, melyik településen történt az átbeszélgetett este, melyik templomban volt az említett két koncert, mit játszottunk, ki működött még közre?
  • Rádióinterjújában azt mondta, hogy az éjszaka kritikus perceiben már csak kettesben voltunk. Mostani válaszában már szaporodott a jelen levők száma, mostanra már volt egy tanúja beszélgetésünknek. A rádióinterjúban hazudott vagy most?
  • E nyilatkozatában azt állítja, hogy verbális és non-verbális zaklatásnak volt kitéve. Ennek ellenkezőjét állítja a rádióinterjúban, amikor is azt állítja, hogy fizikailag nem közeledtem hozzá. Mikor hazudott?

Végül homofóbiával vádolja meg Méreit, szerinte a férfi „már-már putyini nyíltsággal” folytat homofób propagandát. Utolsó kérdésként felteszi: „gyűlöli a melegeket és a biszexuálisokat?”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top