Sztárok

Elnézést, a díjazott épp a mellékhelyiségben matat – kínos és vicces pillanatok a Golden Globe történetéből

A Golden Globe másfajta díjátadó, mint a többi: ezt az eseményt mindenki lazábban veszi, és ebből gyakran születnek ilyen vagy olyan okból emlékezetes pillanatok. De ha már itt tartunk, azt sem könnyű elfelejteni, hogy mi történt 2008-ban, amikor kivételesen mindenki befeszült.

Ha el kell képzelnünk egy kritikust, valószínűleg nem valamiféle pozitív figura jelenik meg a lelki szemeink előtt, hanem vérmérséklettől függően szőrös szívekre, vitriolba mártott tollakra vagy egész egyszerűen egy gonosz, savanyú alakra gondolunk. Talán ezért is tart a Hollywoodban dolgozó külföldi filmkritikusok szervezete, az HFPA minden évben egy gálaestet, amikor a tagok melegszívűek, jó fejek, és Golden Globe néven díjakat osztanak azoknak, akiket éppen a legjobbaknak tartanak a mozi és a televízió világában.

Idén ez a nap mára esik – pont hetvenötödször adják át a díjakat –, és mivel a rendezvény többek között arról híres, hogy lényegesen lazább hangulatban zajlik, mint a többi hasonló esemény, ez azt is jelenti, hogy reggelre valószínűleg megint gazdagabbak leszünk néhány vicces, hajmeresztő vagy éppen szalonképtelen pillanattal. Hogy az estét mindenki felkészülten várja, mi így elöljáróban az elmúlt háromnegyed század legemlékezetesebb Golden Globe-momentumaiból válogatunk.

Renée Zellweger máshol jár

2001-ben a botrányhős Hugh Grant a szokásos ünnepélyességgel jelentette be, hogy a musical és komédia kategóriában a legjobb filmszínésznőnek járó Golden Globe-ot Renée Zellweger kapja a Betty nővérért, a díjazott azonban nem volt sehol, így a konferanszié kínjában maga állt neki megköszönni a kitüntetést. Mire azonban belemelegedett volna, csak feltűnt Zellweger is – mint kiderült, éppen a rúzst törölgette a fogáról a mosdóban, amikor elhangzott a neve.

Elizabeth Taylor is máshol jár (csak egy kicsit másképp)

A Golden Globe fontos ismérve, hogy a gála vendégei vacsoraasztaloknál foglalnak helyet, és iszogatnak a műsor közben, sőt néha még a konferanszié is pohárral a kezében lép színpadra. A szintén 2001-ben remekelő Elizabeth Taylornak azonban odafent már nem volt szüksége semmire, mert mire jelenése volt, annyira becsiccsentett, hogy a legjobb dráma díjára jelölt filmek címét rögtön a nyertest megnevező borítékból akarta felolvasni. Végül úgy kellett elmagyarázni neki élő adásban, hogy először a szemben látható monitorról lenne célszerű olvasnia, és csak utána a papírról – ennyi kínos mosolyt egyszerre ritkán látni ilyen jól öltözött emberektől.

Ricky Gervais műsort vezet

Az efféle gálákon a házigazdának és a díjak átadóinak jóformán kötelező megereszteni néhány barátian csipkelődő poént. Na mármost, Ricky Gervais ezt valószínűleg nagyon nem bírja, ugyanis amikor meghívták 2010-ben műsorvezetőnek a Golden Globe-ra, olyan messzire ment a gúnyos vicceivel, hogy többen megsértődtek rá – a pláne a dologban pedig az, hogy ezután még háromszor vissza is invitálták, úgyhogy mára nem nagyon maradt filmsztár a Földön, akinek ne tette volna próbára a humorérzékét a komikus. Hogy csak egy példát hozzunk a videó előtt, Robert Downey Jr.-t így konferálta fel: „A teremben lévők közül sokan olyan intézményekből ismerik őt a legjobban, mint a Betty Ford Klinika és a Los Angeles-i Megyei Börtön.”

Jacqueline Bisset összevissza beszél

Elizabeth Taylor 2001-ben maga volt az összeszedettség eleven emlékműve ahhoz képest, amit a végletekig meghatódott Jacqueline Bisset művelt 2014-es köszönőbeszédében. A mondatainak legfeljebb minimális közük volt egymáshoz, és a bennük szereplő szavaknak is épp csak egy kicsivel több, ellenben a kínos elhallgatásokkal, a „most már összeszedem magam” típusú hebegéssel és a káromkodásokkal nem spórolt, a pontot az i-re pedig azzal tette fel, hogy zárásul közölte: ha valaki jól akar kinézni, akkor meg kell bocsátania magának és mindenki másnak is, mert ennél jobb szépségrecept nem létezik. Lenyűgöző percek voltak.

Jack Nicholson zavarba ejt mindenkit

Érdekes formában volt a mindig menő Jack Nicholson is, amikor 2003-ban megkapta a legjobb férfi filmszínésznek járó Golden Globe-díjat a dráma kategóriában a Schmidt történetéért: a pódiumra lépve furcsán remegő hangon közölte, hogy kicsit meg van döbbenve, mert ő azt hitte, hogy egy vígjátékban szerepelt, aztán hasonló stílusban üdvözölt pár embert, majd azzal zárta a beszédét, hogy rövid az este, ő pedig már bevett egy Valiumot, úgyhogy köszönetet mondana még két főnek, és menne is. A zavarba ejtő viselkedés királyától persze mindez csak variáció volt ugyanarra a témára, de annak azért kitűnő és igen emlékezetes.

Elmarad a gála

Mint az köztudott, 2008-ban az amerikai forgatókönyvírók szakszervezete sztrájkot hirdetett, így a Golden Globe-gála forgatókönyvét sem volt kivel megíratni, az áthidaló megoldásról szóló tárgyalások pedig gyorsan kudarcba fulladtak. Minthogy az írók ezután megfenyegették a szervezőket, hogy élőlánccal veszik körbe a gála helyszínét, a meghívott sztárok pedig az amerikai színészcéhen keresztül közölték, hogy szolidaritást vállalnak velük, azaz nem próbálnak meg bejutni a rendezvényre, az HFPA jobbnak látta lefújni az egész bulit, így a nyerteseket ebben az évben egy sajtótájékoztató keretében jelentették be. Külön kínos pillanatok már nem voltak, de nem is hiányoztak – az egész esemény egyetlen, hosszúra nyúlt kínos pillanat volt.

Bette Midler elsüti a cicis poént

Az angol nyelvben a díjakra szokás többes számban hivatkozni, az „aranygömbökként” is fordítható „Golden Globes” kifejezés pedig, ugye, eléggé magasra adja a labdát a mellekkel kapcsolatos bugyuta asszociációkra vágyóknak, úgyhogy csak idő kérdése volt, mikor csapja le valaki a szervát. A befutó végül a láthatóan emelkedett hangulatban lévő Bette Midler lett 1980-ban, és ha valaki szeretné felmenteni őt azzal, hogy hozott sztoriból dolgozott, hát külön ajánljuk a folytatást: pár másodperccel az „oké, leállok” után már jön is az orális szex imitálása a díjjal, aminél cikibbet tényleg nehéz elképzelni.

Jeremy Renner is elsüti a cicis poént

35 évvel később felugrott a szekérre Jeremy Renner is: amikor konferansziépartnere, a smink nélkül is sugárzó Jennifer Lopez felajánlotta neki, hogy kibontja a legjobbnak választott minisorozat címét tartalmazó borítékot, mert neki van körme, a színész rögtön rávágta, hogy „You’ve got the globes, too.” Mondani sem kell, az ócska szójáték ezúttal is arra utalt, hogy a szokásos módon mélyen dekoltált sztár mellben jól el van eresztve.

Tina Fey beszól a kommentelőknek

Zárásul hallgassuk A stúdióért musical és komédia kategóriában kétszer is a legjobb sorozatszínésznőnek választott – és amúgy tényleg irtó vicces – Tina Feyt, aki az egyik díja átvételekor nicknév szerint üzente meg az őt kipécéző internetes trollok közül háromnak, hogy bekaphatják. Történelmi Golden Globe-pillanatok ezek is, alig várjuk az esti folytatást!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top