Sztárok

A legnépszerűbb angol komikus és a legfösvényebb brit milliomos volt – 94 éves lenne Benny Hill

Benny Hillt, a burleszkjelenetek főszereplőjét mindenki ismeri, Benny Hillről, a magánemberről viszont sokan szinte semmit nem tudnak. Pedig ilyen minőségében is elég érdekes figura volt a 94 éve született komikus.

Huszonöt éves kor felett valószínűleg elég kevesen vannak azok, akiknek fogalmuk sincs, ki volt a ma 94 éve született Benny Hill, mert az angol komikus annak idején mindenkinek az életén keresztbe szaladt párszor, sarkában az üldözőivel, miközben szólt Boots Randolph Yakety Sax című szerzeménye, amely annyira összetapadt a Benny Hill Show zárójelenetével, hogy valódi címét és előadóját sokan nem is ismerik. 

A dallam örökre berágta magát a fejünkbe, ahogy a hozzá tartozó képsorok állandó koreográfiája is, Benny Hill politikailag nem túl korrekt, szellemileg pedig nem éppen megterhelő burleszkjének összes többi elemével együtt. Az elvileg a középpontban álló embert azonban az általa megformált karakterek annyira háttérbe szorították, hogy jellemzően nem sokat tudunk különleges személyiségéről és életéről, ezért a mai évfordulóra összegyűjtöttünk róla néhány érdekességet.

Benny Hillnek már az apja és a nagyapja is komikusként kereste a kenyerét: mindketten cirkuszi bohócok voltak. Igaz, apja később szakmát váltott, és sebészeti eszközöket árusító boltot nyitott.

Ő maga volt tejesember, hídkezelő, sofőr, dobos, majd egy utazó revütársulat helyettes vezetője is, mielőtt a tévénél kötött volna ki, arról nem is beszélve, hogy harcolt a második világháborúban.

Benny Hill egyenruhában (Fotó: Getty Images)

A Benny Hill Show mellett eleinte voltak sokkal komolyabb szerepei is komikusként: 1964-ben például ő alakította Zubolyt a Szentivánéji álom tévéváltozatában.

Ugyancsak fontos karaktert játszott az 1969-es év egyik legsikeresebb brit mozifilmjében, a 2003-ban remake-et is kapott Az olasz munkában Michael Caine oldalán: ő volt Peach professzor, a számítógép-szakértő.

Mindemellett dalokban is utazott, méghozzá nem akármilyen eredménnyel: 1971 karácsonyán Ernie (The Fastest Milkman in the West) című számával feljutott a brit kislemezlista élére.

Ugyanekkor érte el saját nézettségi rekordját a több mint 90 százalékban általa írt Benny Hill Show is: ebben az évben volt, hogy 21 millió brit ült le a tévé elé megnézni a komikus szkeccseit, és ezzel a műsor egyértelműen a legnépszerűbbek közé tartozott a szigetországban.

Akármilyen sikeres is volt azonban, a fontmilliomos Benny Hill kifejezetten szerény életet élt. Lakást sosem vett, ahogyan autót sem (pedig tudott vezetni), és amikor egyetlen költségesebb hobbijának hódolva utazgatott, mindig olcsó szállásokat választott.

Na jó, mondjuk ki: Benny Hill a fogához verte a garast. A fentieken túl ugyanis a szupermarketek legolcsóbb kajáit vásárolta, taxizás helyett mérföldeket gyalogolt, vagy a barátaival vitette el magát, a kilyukadt ruháit újra meg újra megfoltoztatta, a kedvenc pár cipőjét sosem lett volna hajlandó lecserélni, amikor pedig édesanyja házában kilyukadt a tető, nem fizette ki a javítást, mert sokallta az összeget.

Benny Hill és Karen Dotrice színésznő (Fotó: Central Press/Getty Images)

Hasonlóan különös volt a magánélete is: két nő kezét is megkérte, de mindketten nemet mondtak neki, így sosem házasodott meg, és gyereke sem született.

Ebből kifolyólag sokan pletykáltak arról, hogy homoszexuális, de ő maga ezt mindig tagadta.

Sajnos a történet itt még nem ér véget: néhány héttel ezelőtt Hazel O’Connor arról vallott, hogy Benny Hill szexuálisan zaklatta.

A szexizmus vádját egyébként sokszor megkapta a rengeteg lenge öltözetű nőt és nem éppen kifinomult vagy akár csak jó ízlésre valló szexuális utalást felvonultató műsorai miatt is. Ben Elton humorista egyenesen azt mondta 1987-ben, hogy minden egyenes angliai nemi erőszakért, sőt több más, nők elleni erőszakos cselekedetért is kizárólag a Benny Hill Show tehető felelőssé.

Igaz, Elton később azt nyilatkozta, hogy szavait kiragadták a szövegkörnyezetből, aztán pedig vezeklésképpen leforgatott egy burleszkjelenetet is, amelyben a Yakety Saxre menekült egy csapat nő elől, miután arra akarta kényszeríteni őket akaratuk ellenére, hogy legyenek „feministábbak”.

A Benny Hill Show felvételén (Fotó: Wattie/Express/Getty Images)

Másrészt azért akadtak és akadnak híres rajongói is Benny Hillnek: a legismertebb Michael Jackson, de ami jóval meglepőbb, közéjük tartozik Burt Reynolds és Michael Caine, sőt a Mechanikus narancs szerzője, Anthony Burgess és Marosbogát nagykövete, Snoop Dogg is. Burgess 1990-ben egyenesen korunk egyik legnagyobb művészének nevezte Hillt.

A komikus halála előtti évekre azonban mégis vállalhatatlanná vált a Benny Hill Show a Thames csatornának (egy másik verzió szerint csökkenni kezdett a nézettsége, és az ítélethozók szerint meg is fáradt a produkció), ezért végül levették a képernyőről. A hozzá közel állók szerint ennek hatalmas szerepe volt abban, hogy Hill egészsége hanyatlásnak indult.

A nézők persze azonnal követelni kezdték a régi adások ismétlését és a folytatást, Hill pedig végül meg is állapodott néhány újabb epizódról a Central Independent Televisionnel.

Ebből azonban már nem lett semmi: szerződését pont aznap, 1992. április 20-án kézbesítette a postás, amikor meghalt. A hazai rajongók külön bánata, hogy ekkorra már le volt szervezve a találkozója a magyar Benny Hill-lel, Gálvölgyi Jánossal is, de ez sem valósulhatott meg.

A Yakety Saxet Peter Hughes szaxofonista minden héten újra feljátszotta a Benny Hill Show-hoz. Zárásul hallgassuk is meg még egyszer, egy másik verzióban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top