Sztárok

15 éve hunyt el Muráti Lili, akinek szerepeiről még Hollywoodban is csak álmodozhatnak

Ha elidőzünk az 1930-as, 40-es évek dívájának, Muráti Lilinek a fotóin, akár egy mai színésznő divatos képeinek is gondolhatnánk a felvételeket. Tele volt eleganciával, olyan kisugárzása volt, amely csak nagyon kevés hírességben található meg. És pont úgy titkolta a korát, mint sok mai kolléganője.

Muráti Lili élete tele volt titokkal és rejtéllyel. Jó néhányról pedig ő maga gondoskodott, rögtön azután, hogy híres lett. A színésznő születési anyakönyvi kivonata ugyanis megsemmisült a háborúban, így annak érdekében, hogy fiatalabbnak állítsa be magát a szakmájában, azt mondta, hogy 1914-ben született. Erre azonban elég kevés az esély, a szakemberek úgy gondolják, hogy vélhetőleg 1911-ben vagy 1912-ben született Nagyváradon. Muráti Lili olyan szerepeket kapott a 30-as és a 40-es években, amelyek még most is ritkaságszámba mennek a mozikban, pláne igaz volt ez akkoriban.

Romantikus naivák helyett ő volt a határozott, ha kell, kacér, de nagyon is tudatos nő.

Olyan karakterekkel találták meg a direktorok, amelyek nem igazán voltak divatosak akkoriban, éppen ezért volt üdítő látni Murátit olyan nők bőrébe bújva, akik minden helyzetben képesek feltalálni magukat.

Fotó: Slágermúzeum

Csúnya lányként lett sikeres Muráti Lili

Bár már korábban is számos darabban szerepelt, a sztárságot az 1935-ös Csúnya lánynak köszönhette. Nemcsak a korábban említett ritkaságnak számító szerepeivel és személyiségével, de különleges ruháival is felhívta magára a figyelmet. Ahogyan tíz éve Lady Gaga húsruhájáról cikkeztek a lapok, úgy a 30-as és a 40-es években Muráti Lili ruhatára volt a téma a hölgyek körében. Bátran hordott kicsit merészebb, játékosabb, kócosnak tűnő frizurát, ezzel is egyfajta kacérságot, ha úgy tetszik, bujaságot kölcsönzött a megjelenésének.

Magánélete is bőven adott okot a pletykálkodásra. Sokan ugyanis biztosra vették, hogy Muráti Jávor Pál felesége lesz egyszer.

Bár tény, hogy a színésznő saját bevallása szerint az összes kollégája közül Jávor Pált szerette a legjobban, akivel a szerelmi jelenetekben mindig szívből csókolózott, de végül nem ő lett a férje, hanem az író, színházigazgató, forgatókönyvíró és filmrendező Vaszary János. Vaszary számára Muráti Lili volt maga a múzsa, így rengeteg olyan szerepet írt, amelyet a kissé temperamentumos, erős feleségének szánt.

Muráti Lili neve szitokszó lett

Muráti már a háború alatt is nyíltan vállalta jobboldali beállítottságát, ami miatt 1945 után nyilasszimpatizánsnak bélyegezték, ezért férjével együtt külföldre menekültek. Elmondásuk szerint Ausztriában úgy élték túl a mezítlábas menetelést, hogy koldultak, és adományokat kértek a helyiektől. A férj naplójában írta meg menekülésük történetét. Többször is elfogták őket az oroszok, volt, hogy inkább a halált kívánták. Muráti pedig összeomlott, amikor arról a rémhírről értesült, hogy Jávort kivégezték. Végül 1947-ben telepedtek le Spanyolországban, Madridban. Miután elhagyták Magyarországot, minden vele kapcsolatos hírt betiltottak. Nevét nem lehetett leírni, filmjeit nem játszhatták többé a mozik. A színésznő alig több mint 6 hónap alatt tanult meg spanyolul, és férjével saját társulatot alapítottak kint. Számtalan spanyol filmben játszott főszerepet, egy alkalommal pedig Omar Sharif partnereként alakított egy mellékszerepet a Doktor Zsivagóban.

Fotó: smagpictures.com

Muráti Lili 1975-ben térhetett haza először, majd 1989 után visszakapta a magyar állampolgárságát is. Munkásságáért a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki, és 1994-ben, majdnem 50 évvel a kivándorlása után, újra magyar színpadon állhatott. 2003 áprilisában, Madridban érte a halál.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top