Sztárok

„Miért falaztam nekik?” – Így telt Marilyn Monroe halálának éjszakája

1962. augusztus 5-ét írtunk, amikor holtan találták Marilyn Monroe színésznőt Los Angeles-i otthonában. A halál okaként a túladagolást jelölték meg, de még most, 56 évvel a színésznő halála után is számos rejtély és titok övezi azt a bizonyos éjszakát.

Lawrence Schiller fotós szerint Marilyn Monroe harminchat éves volt, és háromszorosan elvált, emiatt pedig úgy érezte, hogy a külvilág olyan elvárásokat támaszt vele szemben, amiknek nem tud megfelelni. A fotós szerint rettegett az öregedéstől és attól, hogy ellene fordulnak az emberek. Azonban Monroe egykori házvezetőnője, Eunice Murray másképpen emlékszik, ő azt mondja, a híresség egyáltalán nem tartotta sivárnak az életét.

Marilyn Monroe - Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

„Mindennap várta a holnapot. Élni akarás volt benne, életigenlés, nem más! A halála előtti nyáron még azt mondta, amikor a kertben fotózták, hogy ezek az én legjobb napjaim!”

– nyilatkozta a People magazinnak az asszony, aki szerint elképzelhetetlen, hogy Monroe eldobta volna magától az életet.

Két hívás, két személyiség?

1962. augusztus 4-én este hétkor Peter Lawford színész, aki nemcsak Monroe barátja volt, de Kennedy elnök sógora is, egy különös hívást kapott. „Emlékszem, Marilyn hangja szörnyen lehangolt és sivár volt. Nem találta a szavakat. Nem tudta, mit mondjon” – mondta Lawford, aki mintha szerette volna elhinteni az emberekben a depressziós, kiégett színésznő képet. Csakhogy hasonló időben Monroe még egy telefont megeresztett, ezt a hívást már a volt férje fiával folytatta. „Normálisnak tűnt a hangja, tudják, olyan marilynes” – nyilatkozta Joe DiMaggio Jr.

Fotó: Profimedia

Ezt követően a díva felment a szobájába pihenni. A házvezetőnő ekkor látta élve utoljára. Amikor este többszöri kopogásra sem nyitott ajtót, Murray felhívta Monroe pszichiáterét, Ralph Greensont, aki még az éjszaka folyamán átment Monroe házához. Fontos azonban kiemelni, hogy a bejárónő a kopogások és a telefonhívás időpontját többször is eltévesztette a vallomásai alatt. A pszichiáter végül úgy jutott be Monroe szobájába, hogy betörte az ablakot, amikor pedig bemászott rajta, már csak páciense élettelen teste fogadta. Greenson egyik kezével a telefont szorította, és próbálta elérni azt az orvost, aki a szobában található gyógyszereket felírta, másik kezével pedig szívmasszázsba kezdett, de hiába. A boncolás megállapította, hogy a színésznő több, különösen veszélyes gyógyszer túladagolásának következtében hunyt el. Később egy bizonyos Cyril Wecht törvényszéki patológus a bulvárlapnak arról beszélt, hogy a Monroe szobájában készült felvételeken látható gyógyszeres fiolák tartalmát találták meg a boncolás során a színésznő szervezetében. Ezt követően pedig néhány kórházi dolgozó azt is kiszivárogtatta, hogy Marilyn korábban már négyszer kísérelt meg öngyilkosságot.

Marilyn Monroe halálos ágya - Fotó: Getty Images

Marilyn Monroe halálos ágya – Fotó: Getty Images

„Miért falaztam ennek az egésznek?”

Monroe halálának éjszakáját egyetlen ember ismeri igazán, ez pedig Murray, a házvezetőnő, aki azonban többször is belekavarodott a saját vallomásaiba. 1983-ban az egykori bejárónő interjút adott a BBC-nek. A riporter szerint volt egy pillanat, amikor Murray a kezébe temette az arcát, és alig hallhatóan ezt mondta: „Miért falaztam ennek az egésznek?” A riporter, Anthony Summers megkérdezte az asszonyt, hogy mégis mit ért ez alatt, mire ő így felelt:

Marilyn Monroe temetése - fotó: Getty Images

Marilyn Monroe temetése – Fotó: Getty Images

„Hát persze, hogy Bobby Kennedy ott volt augusztus 4-én este. Persze, hogy viszony volt köztük.

John F. Kennedy és Marilyn Monroe - Fotó: Profimedia

John F. Kennedy és Marilyn Monroe – Fotó: Profimedia

Persze pletykák mindig is voltak arról, hogy Monroe J. F. Kennedy elnökkel és Robert F. Kennedyvel is viszonyt folytat, azonban a házvezetőnő szavai mindenkit megleptek. Ugyanakkor sokak szerint a Kennedyk soha nem kockáztatták volna meg, hogy elveszítsék a hatalmat azért, mert elhallgattatták Marilynt. A másik oldal válasza erre az, hogy azt vajon meg merték volna-e kockáztatni, hogy a titkuk, vagyis a dupla affér kiderüljön?

Bár a rendőrségen belül egy külön csoportot hoztak létre, akik Monroe öngyilkosságával foglalkoztak, Donald Wolfe író szerint ezek a nyomozók már soha többet nem beszéltek a házvezetőnővel, a délután még a házban tartózkodó fotóssal vagy a Kennedy család tagjaival.

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

„Mind a rendőrségi, mind pedig a törvényszéki nyomozás hemzsegett a hibáktól. Maga volt a tragédia”  mondta Wolfe. Ő és a Monroe életével még foglalkozó írók egyvalamiben mind egyetértenek: szerintük ez az ügy tele volt ellentmondásokkal. Viszont azokat soha nem vizsgálta meg senki.

Amikor egy magazin interjút készített Monroe utolsó ügynökével, aki a sajtóügyeit intézte, ő ezt mondta:

Marilyn haláláról senki nem tudja az igazságot. És senki nem is fogja elmondani…

Igen, a két mondat közötti ellentmondás is jól tükrözi ezt a történetet. 

Ha Te vagy valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívd mobilról is a 116-123 ingyenes lelkielsősegély-számot!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top