Sztárok

Emberi tévedés miatt feledkezhettek meg Andy Vajnáról

A magyar producernél kevésbé elismert filmesekről is megemlékeztek a gálán.

Mint arról beszámoltunk, az idei Oscar-gálán nem emlékeztek meg Andy Vajnáról, a januárban elhunyt magyar producerről. Pedig a díjkiosztó ceremónián hagyományosan elbúcsúznak azoktól a filmesektől, akik sokat tettek a műfajért.

Idén 50 művészt és szakembert búcsúztatott Hollywood, nagyzenekari kísérettel és legalább egy fotóval. Az elhunytak között volt színész, rendező, producer, de sminkes, hangmérnök, kaszkadőr és publicista is. Andy Vajna fotóját azonban hiába kereste a közönség – írja a Bors.

Ez azért is nagyon furcsa, mert több olyan filmes feltűnt a megemlékező összeállításban, akik Vajna után haltak meg. Ráadásul a magyar producer örökös tagja az Amerikai Filmakadémiának.

A mulasztást több újságíró már az élő közvetítés alatt szóvá tette, Vajna Tímea pedig a közösségi oldalán fakadt ki. Az özvegy mindent megtett, hogy elhunyt férjéről megemlékezzenek a gálán, már Andy halála után négy nappal levelezésbe kezdett a filmakadémiával.

De azt a választ kapta, hogy nem tudják megígérni, hogy a gálán látható lesz Andy Vajna neve. Csak annyit vállaltak, hogy a hivatalos online felületükön megemlékeznek róla. Ez meg is történt, 211 filmessel együtt felkerült az Oscar honlapjára, sokak szerint azonban az élő Oscar-gálán is helye lett volna.

Fotó: Oscars.com/Getty Images

Koltai Lajos operatőr, aki az Oscar-díjat odaítélő hétezer fős bizottság tagja, szégyenletes hibának és rendkívül elszomorítónak nevezte a dolgot. A lapnak azt mondta, hogy Vajnánál kevésbé elismert alkotókról is meg szoktak emlékezni. A megemlékezésben szereplő filmesekről azonban nem a bizottság, hanem a műsor szerkesztői döntenek.

Deák Kristóf, az Oscar-díjas Mindenki rendezője szerint a mulasztás oka valamilyen emberi tévedés lehetett, egészen biztosan nem volt szándékos.

(Címlapi kép: Balogh Zoltán/MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top