Sztárok

Robert Downey Jr. tulajdonképpen Tatáról származik

Azt eddig is tudtuk, hogy magyar ősei vannak, de azt nem, hogy pontosan merre éltek.

Azt írja a Bors, hogy a Magyar Hollywood Tanács elnevezésű civil szervezet tagjai (akik a hollywoodi filmipar magyar származású hírességeinek gyökereit kutatják) ezúttal az 54. születésnapját ünneplő Robert Downey Jr. ősei­nek sírjánál jártak Tatán, a zsidó temetőben. „Robert Downey Jr.-t ismerhetnénk Robert Elias néven is, mivel ez volt ősei családneve – mondta a lapnak a szervezet elnöke, Bokor Balázs. – Az apja, Robert Downey Sr. New Yorkban született Robert Elias néven, amit az 50-es években változtatott Downey-ra, máig nem tudni, miért. Felkerestük Robert Downey Jr. őseinek sírját, majd az Öreg-tó étteremben vetített, képes előadáson bemutattam a filmsztár karrierjét.”

Fotó: MTI/EPA/Jimmy Morrison

A Bors azt írja, hogy Robert Downey Jr. 1820-ban született szépapja, név szerint Stern Jakab egész életében lisztkereskedőként dolgozott Tatán. Felesége az 1828-ban született Deutschländer Eleonóra volt. Mindketten a tatai zsidó temetőben nyugszanak. Jakab halála után Eleonóra újra férjhez ment, és Deutsch Simonnal közösen kibéreltek egy malmot a város határában, Szomódon. Az 1879-ben ismét megözvegyült Eleonóra a szomódi malom bérleti jogát a lányának, Ilkának adta át. Stern Ilka férje, Ormay Rudolf Magyarországon született, és szintén New Yorkban hunyt el 1909-ben. Ilka és Rudolf négy gyermeke közül a legfiatalabbként született Ella Eleonóra volt Robert Downey Jr. dédnagymamája. Az Ormay házaspár az 1880-as évek végén vándorolt ki Amerikába, ott kötött házasságot Eleanore Ella Ormay 1911-ben James McLauchlennel. Az ő kapcsolatukból született Betty, Robert Downey Jr. nagymamája. A férjét Robert Eliasnak hívták, ők adtak életet Robert Downey Sr.-nak.

Robert Downey Jr. az utóbbi harminc év egyik legjobban kereső és legfoglalkoztatottabb színésze. Chaplintől a Vasemberig bárkit eljátszik. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top