Sztárok

Apasági tesztet követelnek a belga királytól

Napi 5000 eurót kell fizetnie a volt belga királynak, míg nem végeztet apasági tesztet.

II. Albert korábbi belga királynak napi 5000 eurót (nagyjából 1,6 millió forintot) kell fizetnie, amíg nem hajlandó alávetni magát apasági tesztnek – döntött egy bíróság csütörtökön Delphine Boel keresete ügyében, aki az egykori uralkodó házasságon kívül született gyerekének mondja magát.

Boel már hosszú évek óta küzd azért, hogy jogi úton, DNS-vizsgálattal állapíttassa meg, valóban II. Albert a vér szerinti édesapja. A most 51 éves nő leszögezte korábban, hogy nem pénzt vagy rangot akar, csak bizonyosságot.

Mivel már nem király, földi halandóvá vált, büntethető 

Egy belga bíróság októberben apasági teszt elvégzésére kötelezte a most 84 éves korábbi királyt, aki a semmitőszékhez fordult. A fellebbezés ügyében ítélet idén már nem várható, az alacsonyabb rendű törvényszék addig is pénzbírságot írt elő számára, amennyiben nem tesz eleget a korábbi döntésnek – jelentette a helyi sajtó.

A belga alkotmány értelmében a király személye sérthetetlen, érinthetetlen, nemcsak büntetőjogi, hanem polgári jogi értelemben is: vele szemben semmilyen eljárás nem indítható, szó szerint a törvények fölött áll. Ez a mentelmi jog viszont csak addig illeti meg, amíg ő az uralkodó, márpedig II. Albert egészségi okok miatt 2013-ban lemondott a trónról legidősebb fia, Fülöp javára.

II. Albert korábban félig-meddig beismerte, hogy az 1960-as évek végén, Delphine Boel születése előtt viszonya volt valakivel. A király az 1999-es karácsonyi üdvözletében azt mondta, hogy több mint harminc évvel korábban házassága komoly válságba került, amelyen sikerült túljutniuk.

(MTI)

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Királyi udvar pool/Olivier Polet)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top