Sztárok

A Tarantino-film brutális háttere: a terhes Sharon Tate kivégezése egy korszak vége volt

Úgy tűnt, Sharon Tate igazi filmsztár lesz. A Golden Globe-on a legjobb újonc díját kapta, a hollywoodi elit köreiben mozgott, a férje pedig Roman Polanski volt. Aztán néhány őrült betört a házukba, és mindez 25 perc leforgása alatt köddé vált.

Amikor az első hírek napvilágot láttak Sharon Tate és barátai kegyetlen meggyilkolásáról, az emberek ugyan megdöbbentek rajta, de maximum a Los Angelesben élő sztárok kezdtek arra gondolni, hogy ez akár velük is megtörténhet. Az átlagemberek úgy voltak vele, hogy Hollywoodban amúgy is ilyen romlott, drogos népek élnek, velük akár még ez is előfordulhat. Aztán egy nappal később egy átlagos házaspárt is meggyilkoltak Charles Mansonék, és ez a második eset kellett ahhoz, hogy a Manson család Amerika első számú közellenségévé váljon. Pedig a rendőrök egy darabig észre sem vették a két eset közti összefüggést.

Titkos üzenet

A hippi-kultuszvezető Charles Manson bandája – maga Manson nem volt jelen, ő csak a terv kiagyalója volt – nem azért ment a Cielo Drive luxusházához, hogy Sharon Tate-tel végezzen. Nem is ismerték Sharon Tate-et. A házat korábban egy zenei producer bérelte, akinek volt néhány megbeszélése Charles Mansonnal. Lemezszerződést ígért neki, aztán a szavát megszegve mégsem teljesítette azt. Manson 1969 márciusában látogatott el a házhoz, hogy elbeszélgessen Terry Melcherrel, csakhogy a producer akkor már nem lakott ott. A gyanús kinézetű Mansont felvilágosították, hogy akit keres, az Malibuba költözött, de azt hazudták neki, hogy az új címét nem tudják, és felvilágosították, hogy ez már a Polanski rezidencia.

Sharon Tate ekkor nem találkozott Mansonnal, csak az ablakon keresztül látta a férfit. Amikor kis híján fél évvel később, augusztus 9-én Manson kiadta a parancsot híveinek a Cielo Drive-i ház megtámadására, jól tudta, hogy az emberei nem találják ott Terry Melchert, de a gyilkosságokkal mégis Melchernek akart üzenni, méghozzá azt, hogy vele senki sem szarakodhat büntetlenül, és az élete veszélyben van. Lehet, hogy Manson fejében ennek volt valami értelme, de külső szemlélőként egészen nyilvánvaló, hogy az egész egy őrült elme agyszüleménye volt.

Sharon Tate (Fotó: Keystone/Getty Images)

Tate és Polanski

Sharon Tate ugyan 1969. augusztus 9-én nyolc és fél hónapos terhes volt, egy luxusvillában élt, és mindenki szerint fényes jövő várt rá Hollywoodban, mégsem volt teljesen boldog. A nyár elejét a férjével együtt töltötte Európában, de júliusban hazautazott, a férje pedig még ott maradt Londonban, hogy helyszíneket keressen egy készülőben lévő filmjéhez. Hetek teltek el azóta, Polanski pedig egyre csak halogatta a hazajövetelét, Tate pedig egyedül érezte magát nélküle a hollywoodi otthonukban. A nő ráadásul meglepetés születésnapi partit készített elő a férjének, aki épp 9-én délelőtt, a telefonbeszélgetésükkor közölte vele, hogy tovább halasztja a hazajövetelét. Ezen Sharon annyira bedühödött, hogy a telefonban megfenyegette Polanskit: ha nem jön haza, beadja a válókeresetet. Bár kettejük kapcsolata olyan szempontból mindenképp különleges volt, hogy Polanski a felesége beleegyezésével hűtlenkedhetett, de az már Tate-nek sem fért bele, hogy a férje ilyen közel a szüléséhez se legyen mellette.

A beszélgetés miatt Tate egész nap maga alatt volt. Dél körül meglátogatta őt két barátnője, akikkel nagyot beszélgetett, és együtt ebédeltek, majd délután elment sziesztázni egyet. A házban amúgy Polanski távolléte alatt sem egyedül lakott. Ott volt a férfi lengyelországi barátja, Vojtek Frikowski és barátnője, az ismert kávémágnás lánya, Abigail Folger, valamint Tate korábbi vőlegénye és jóbarátja, a sztárfodrász Jay Sebring is, aki kora este érkezett meg a Cileo Drive-ra. A csapat aztán együtt elment vacsorázni Tate kedvenc mexikói éttermébe, ahonnan viszonylag korán távoztak. Ami biztos: este tízre már mind a négyen otthon voltak.

Sharon Tate és Roman Polanski egy New York-i forgatáson 1969-ben (Fotó: Santi Visalli/Getty Images)

Egy este az örökkévalóságnak

Aznap este nem sokáig élvezhették a nyugalmat. A Manson-klán négy tagja, egy fiú és három lány késekkel és egy pisztollyal felfegyverkezve másztak be a birtokra. Amikor megérkeztek, véletlenül futottak bele a fiatal Steven Parentbe, aki a hely gondnokát kereste fel éppen, és amikor rajtakapta az épp betörni készülő hippiket, azok több golyóval végeztek vele. Azt gondolhatnánk, hogy a lövések hangja biztos elég volt ahhoz, hogy a ház lakói vagy a szomszédok felriadjanak, de nem így történt. Ugyan az egyik szomszéd hallott valamit, de mivel a lövések után megint teljes volt a csend, annyiban hagyták a dolgot.

Egyedül a közelben táborozó 35 diák felügyelője volt az, aki a zajok hatására autóba ült, hogy körbenézzen a környéken, de mivel nem látott semmit, ő is visszatért a srácok közé. A házban sem hallották a lövéseket, vagy ha igen, nem törődtek vele: Polanski lengyel barátja például a a nappali kanapéján aludt, amikor Manson négy híve (Susan Atkins, Patricia Krenwinkel, Linda Kasabian és Tex Watson) betört a házba, és felébresztették őt. A hálóból kirángatták Abigail Foglert, a másik hálószobából pedig Sharon Tate-et és Jay Sebringet, akikre beszélgetés közben törtek rá a feketébe öltözött őrült hippi lányok, és késekkel fenyegetőzve kísérték őket a nappaliba.

Patricia Krenwinkle, Leslie Van Houton és Susan Atkins, a „Manson lányok” énekelve mennek a bíróságra egy évvel a brutális gyilkosságok után (Fotó: Profimedia, Polaris)

25 perc a pokolban

Eleinte azzal próbálták nyugtatni a négy túszukat, hogy csak ki akarják rabolni őket, és amíg ebben a hitben voltak, együttműködőnek mutatkoztak. A maguk kezdetleges módján megkötözték őket, ám amikor bejelentették, hogy ezt az éjszakát egyikük sem élheti túl, komoly dulakodás kezdődött a házban. Először Jay Sebring szabadult, akit azonnal lelőttek, majd Frikowski és Folger is kiszabadította magát, és verekedni kezdtek a támadóikkal. Frikowski – bár több késszúrást kapott – lerázta magáról Susan Atkinst, és kijutott a házból, de Tex Watson hátba lőtte. Amikor ebbe sem halt bele, pisztollyal fejbe verte (a fegyver ekkor tönkrement, többször nem tudták használni), és további késszúrásokkal próbálta megakadályozni a férfi további kiáltozását.

Eközben odabent Abigail Fogler épp Patricia Krenwinkellel küzdött, és végül Tex segítségével sikerült csak legyűrni a harcosan küzdő lányt. Sharon Tate eközben teljesen kétségbeesve ült, és könyörgött azért, hogy hagyják életben, hogy megszülhesse a gyermekét. Miután a barátai meghaltak, neki sem kegyelmeztek: tizenhat késszúrással végeztek a színésznővel. A négy támadó közül egyedül Linda Kasabian húzta ki magát a támadásból: ő volt az őrszem, aki arra figyelt, hogy senki ne lepje meg őket. Később a bíróság koronatanújaként kulcsszerepe volt abban, hogy Mansonékat életfogytig tartó börtönre ítélték. A rendőrség vizsgálata azt állapította meg, hogy a támadók nagyjából 25 percet töltöttek el a Polanski rezidencián, aztán véres ruháikban, a gyilkos fegyvereikkel a lopott kocsijukba vágták magukat, és elhajtottak onnan.

Roman Polanski felszáll a Los Angeles-i járatra, hogy hazarepüljön a szörnyű tragédia után (Fotó: Reg Burkett/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images)

A rendőrök bénáznak

Másnap reggel egy alkalmazott talált rá a holttestekre, aki már akkor megrémült, amikor meglátta, hogy valaki a bejárati ajtóra vérrel írta rá, hogy Pig (Disznó). A véres helyszínt látva azonnal segítségért rohant a szomszédba, és onnét hívta ki a rendőrséget.

Mivel a klántagok bepánikoltak, másnap este maga Charles Manson tartott velük, hogy megmutassa nekik, hogy kell ezt csinálni: a La Bianca házaspár lemészárlásában már maga is részt vett. A rendőrség nem látta meg rögtön az összefüggést: a két esetet külön nyomozócsapat vizsgálta, és jó ideig külön ügyekként kezelték őket. Ennek ellenére hét nappal Sharon Tate meggyilkolása után letartóztatták Charles Mansont és jó néhány hippi hívét: szervezett autólopásért. Végül bizonyítékok hiányában szabadlábra kerültek, és csak hónapokkal később – miután sikerült a két kegyetlen esetet összekötni egymással – kezdődtek meg a letartóztatások. Charles Manson – akit hívei istenként tiszteltek, és elhitték, hogy faji háborút kell indítaniuk azért, hogy megtisztítsák a Földet – egy csapásra Amerika legrettegettebb sorozatgyilkosa lett.

Charles Manson a Los Angeles-i bíróságon 1969 decemberében (Fotó: John Malmin/Los Angeles Times via Getty Images)

Megöltek egy angyalt

Amikor Quentin Tarantino filmet készített az esetről Volt egyszer egy… Hollywood címmel, jól érezte, hogy a Sharon Tate-ügy korszakhatár volt. Addig a hippiket sokan egy ártatlan, tisztább világ követeiként, egy új világ elhozóiként látták, de a Manson család története és a Sharon Tate meggyilkolása után egy héttel megrendezett Woodstock Fesztivál már más fényben tüntette fel őket. Az amerikai nemzet egy részében ebben az időben kezdett komoly ellenszenv kialakulni az ellenkultúra képviselői iránt, ami nagyban hozzájárult a nemzet kettészakadásához és mindahhoz, ami Hollywoodban következett a következő évtizedben. Harcosabb, kiábrándultabb, életszagúbb, földközelibb és szomorúbb filmek sokasága látott napvilágot: egy évtized erejéig az álomgyár nem az álmokat hajszolta, hanem megpróbált a valóság szörnyűségeiből visszaadni valamit.

Charles Manson követői 1969. augusztus 9-én elmentek a Cielo Drive-ra, és megöltek egy angyalt. A világ azóta sem tért magához az értelmetlen mészárlás okozta sokkból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top