Sztárok

20 éves az Oltári nő, amelyben Richard Gere újra meghódította Julia Roberts szívét

Nincs ismertebb futócipős menyasszony Julia Robertsnél. A kilencvenes években egy univerzum várta, hogy bejelentsék Richard Gere és Julia Roberts sikerfilmjének, a Micsoda nő!-nek a folytatását. Helyette jött az Oltári nő, amelyet csak az elmúlt hónapban több magyar csatorna vetített.

1999. november 11-én mutatták be a magyar mozik az Oltári nőt, amelyet mindenki csak a Micsoda nő! folytatásaként emleget, de ez tévedés. Julia Roberts érthető okokból nem akart a sikerfilm után, nagy sztárként ismét egy prostituált bőrébe bújni, ezért amikor a korábbi produkció rendezője, Gary Marshall egy újabb kasszasikerre kérte fel őt és egykori partnerét, Richard Gere-t, variáltak egy kicsit a felálláson, és nem második részt készítettek, hanem az áthallásokra játszottak. A történet szerint az újságíró Ike Graham (Gere) interjút készül készíteni a kisvárosban élő Maggie Carpenterrel (Roberts), aki sorozatosan hagyja faképnél vőlegényeit az oltárnál. Családja és a városka lakói természetesen osztják is rendesen a negyedik esküvőjére készülő nőt a viselkedése miatt, ő azonban beleszeret a cinikus és kíváncsi riporterbe. Az Oltári nő tipikus romantikus Gary Marshall-vígjáték, amiért megőrültek az emberek a kilencvenes évek végén – összeszedtük, mi történt a szereplőkkel az eltelt húsz évben.

Christopher Meloni (Bob Kelly)

Az 58 éves Meloni karaktere járt a legrosszabbul, hiszen ő volt a negyedik férjjelölt, akit az oltár előtt hagyott faképnél a menekülő ara. Meloni már négy éve házas volt, amikor megkapta a szerepet Gary Marshall filmjében, Doris Sherman Williams dizájnert vette feleségül, akivel később két gyerekük született. Sophia most 18, Dante pedig 15 éves.

Christopher Meloni a Happy! (2018) forgatásán (Fotó: Profimedia / Backgrid USA)

Gyerekeinek a magyar származású Mariska Hargitay a keresztanyja, mindez nem véletlen, mivel ők ketten tizenkét évig dolgoztak együtt a Különleges ügyosztály sorozatban. Legutóbb A szolgálólány meséjében láthattuk, de mostanában azért könyörögnek a neten a rajongók, hogy Meloni visszatérjen a Különleges ügyosztály új évadába, mert csak vele az igazi a sorozat.

Az igazán nagy botrányok elkerülik, több állatmenhelynek is segít az örökbefogadás népszerűsítésében. Családjával is remek kapcsolatot ápol.

Richard Gere és Christopher Meloni (Fotó: Profimedia / Entertainment Pictures)

Héctor Elizondo (Fisher)

Az ember többek között onnan tudja, hogy Gary Marshall-filmet néz, hogy előbb vagy utóbb feltűnik benne Héctor Elizondo. Így volt ez az Oltári nőben is.

A 83. évében járó színész karrierje során 155-nél is több szerepet vállalt el, jelenleg is aktívan dolgozik, több sorozatban volt vendégszereplő idén, és sokat szinkronizál. Bár kétszer volt házas, az első viszonyról elég keveset tudnunk, lényegében csak annyit, hogy abból született egyetlen gyereke.

Héctor Elizondo (Fotó: Profimedia /  INSTAR)

1969-ben vette feleségül Carolee Campbell Emmy-díjas színésznőt. Kaliforniában élnek, és rendszeresen részt vesznek több helyi rendezvényen is, ahol az olvasást népszerűsítik a gyerekeknek, a férj pedig hamarosan egy igazán sikeres film folytatásában is feltűnik: Anne Hathaway beszélt arról egy interjúban, hogy Elizondo és Julie Andrews is benne lenne a Neveletlen hercegnő harmadik részében. Noha az első két résznek szintén Gary Marshall volt a rendezője, aki 2016-ban elhunyt, Hathaway megerősítette, hogy nélküle is elkészítik a folytatást, mert tisztelegni akarnak az emléke előtt.

Richard Gere és Hector Elizondo az Oltári nőben (Fotó: Profimedia / Entertainment Pictures)

Így lett híres Berlin

2019 augusztusában Oltári nő-hónapot hirdettek a mozi huszadik születésnapja alkalmából Berlinben – na persze nem a németországi Berlinben, hanem az Egyesült Államokban, Maryland államban található, hasonló nevű városkában, itt forgatták ugyanis húsz évvel ezelőtt a filmet. „Ez a mozi híressé tette Berlint” – idézte a parádé kapcsán a szervezők kissé mókás megnyilatkozását egy helyi lap, hozzátéve, hogy az ingatlanos szerint a forgatás idején megindult vásárlási hullám azóta is kitart.

Joan Cusack (Peggy Flemming)

Minden korszaknak megvannak azok a színésznői, akik rendre emlékezetes alakítást nyújtanak, de mindig mellékszereplőként gondolnak rájuk a filmkészítők. Joan Cusack is ilyen – talán azért, mert igazi színészdinasztia sarja (apja Dick Cusack színész-komikus volt, nővére Ann Cusack színésznő, öccse a nálunk is jól ismert John Cusack), és elsősorban a saját családjához mérték a teljesítményét. Az 56 éves színésznő legemlékezetesebb szerepe a Dolgozó lányban volt, amiért még Oscar-díjra is jelölték. 

Joan Cusack (Fotó: John Parra/Getty Images for Columbia)

Joan Richard Burke ügyvédnek mondta ki az igent 1996-ban, és két, ma már felnőtt fiú édesanyja. Számos háborúellenes tüntetésen vett részt az elmúlt években, és nem hajlandó Kaliforniába költözni, mert úgy tartja, hogy a filmkészítőknek akkor is eszébe jut, ha Chicagóban él. Egyébként többfelé is van háza, de Hollywoodtól távol tartja magát, és hasonlóan ódzkodik New Yorktól is.

Julia Roberts és Joan Cusack (Fotó: Profimedia / Everett)

Richard Gere (Ike Graham)

Vannak nagy szerelmespárok a filmvásznon, Richard Gere és Julia Roberts pedig határozottan ilyen párt alkot. Persze kettejükre leginkább a Micsoda nő! miatt emlékezünk, de valljuk be: az Oltári nőben is imádtuk őket. Gere kereken ötvenéves volt, amikor 1999-ben bemutatták az Oltári nőt – akkor már négy éve elvált Cindy Crawford szupermodelltől, és Carey Lowell színésznővel járt.

Közös gyerekük 2000-ben született, és a Homer nevet kapta. Carey és Gere 2013-ig voltak házasok, és egy igencsak viharos, három évig tartó procedúra után, 2016-ban váltak el. A hetvenéves színész következő választottja a spanyol aktivista, Alejandra Silva lett, akit 2018 tavaszán vett feleségül. Gyerekük idén februárban született meg, és az Alexander nevet kapta. 

Richard Gere és Alejandra Silva (Fotó: Jim Spellman/Getty Images)

Gere magánélete soha nem volt ennyire tökéletes, a karrierje viszont nem alakul valami jól. Nemrégiben saját sorozatot tervezett, amely két vietnámi veterán életéről szólt volna, de a tárgyalások megrekedtek, és az előzetes pozitív reakció ellenére az Apple egy teljes évad berendelése után végül mégis úgy döntött, hogy nem kér a produkcióból. A színészt sok szereppel sem keresik, bár az állandó ismétlések miatt még mindig sokat találkozhatnak vele a tévénézők.

Richard Gere az Oltári nőben (Fotó: Profimedia / United Archives)

Julia Roberts (Maggie Carpenter)

A színésznő alig múlt 30 éves, amikor az Oltári nőt forgatták. Első férjétől, Lyle Lovett-től 1995-ben elvált, és a forgatás, valamint a bemutató időszakában Benjamin Bratt színésszel randizott – 2000-ben a Mexikói forgatásán viszont megismerte Daniel Moder operatőrt. Az év végére a férfi elhagyta sminkes nejét, és Julia is szakított Bratt-tel, aztán 2002-ben össze is házasodtak, ma pedig már három gyerek szülei. A romantikus filmek koronázatlan királynőjétől gyakran megkérdezik, hogy szerinte mi a boldog párkapcsolat titka, és bár a házasságáról és a gyermekeiről nem szívesen beszél, annyit elárult, hogy a férfi-nő kapcsolatnak semmiképpen nem szabad megszűnnie az után sem, hogy a pár tagjaiból anya és apa lett.  

Danny Moder és Julia Roberts (Fotó: Kevin Mazur/Getty Images)

„A férjem mellett az elmúlt tizenegy év inkább tizenegy percnek tűnt. Egy szempillantás alatt elmúlt ennyi idő. Egyedül az mutatja, hogyan telnek az évek, hogy a gyerekeink egyre nagyobbak lesznek” – mondta egyszer Roberts, aki évente többször is elutazik a férjével kettesben. Idén például Rómában, Alaszkában és Hawaiin is jártak.

Julia Roberts az Oltári nőben (Fotó: Profimedia / Hollywood Archive)

Ők lettek volna a főszereplők

Sandra Bullock, Demi Moore, Geena Davis, de még Réa Leoni és Ellen DeGeneres is lehetett volna Maggie, a stúdió és a rendező ugyanis rajtuk is gondolkodott, mielőtt Julia Robertsnek adták a szerepet. Richard Gere sem volt mindig biztos név a stáblistán: korábban Mel Gibsonnal vagy Michael Douglasszel akarták elkészíteni a filmet. A hoppon maradt Bobnak pedig eredetileg Ben Afflecket akarták felkérni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top