Sztárok

Tudtad? Minden idők egyik legnagyobb hollywoodi sztárjának szülei mátészalkaiak voltak

És ő mindvégig büszke is volt magyar származására.

Az egyik legismertebb magyar származású sztár, Tony Curtis szülei Mátészalkán születtek – írja a Relax Caféblog. A színész haláláig büszke volt magyar gyökereire, és nagyon szerette Magyarországot.

Tony Curtis és Marilyn Monroe Billy Wilder 1959-es klasszikusában, a Van, aki forrón szeretiben (Fotó: Ashton Productions / Photo12 )

Curtis apja, Schwartz Manó tősgyökeres mátészalkai volt, édesanyja, Klein Ilona pedig a mai Szlovákia területén fekvő Nagymihályon született – legalábbis valószínűleg, mert egyes források szerint a szintén szlovákiai Válykóban látta meg a napvilágot.

A házaspár eleinte Mátészalkán élt, majd együtt emigráltak New Yorkba; a kis Tony már ott született meg 1925-ben.

A Wikipédia külön fejezetben foglalkozik a színész elhivatott magyarságával. „Magyar származására büszke volt, többször is Magyarországra látogatott. Először 1985-ben járt Magyarországon, amikor Mátészalkára is ellátogatott, majd 1988-ban újra szülei hazájába jött – írják róla. – 1996-ban a kormány meghívására részt vett a Magyar Filmesek Első Világtalálkozóján. Magyarországot reklámozó filmspotban házigazdaként szerepelt. Alapítványt hozott létre a Dohány utcai zsinagóga felújításának támogatására. Felkereste Mátészalkát is, ahonnan szülei kivándoroltak Amerikába. Itt is támogatta a helyi zsinagóga felújítását.”

A Relax Caféblog szerzője egy régi fényképet is talált Tony Curtis szüleiről, amit itt nézhetsz meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top