Sztárok

Sztárok, akik jó példával jártak elöl koronavírus idején – te mit gondolsz a sztárok posztjairól?

Bár általában az ostobaságokat fecsegő celebritások megjegyzései nagyobb sajtóvisszhangot kapnak, és talán azt sem túlzás állítani, hogy ők vannak többen, szerencsére akadnak sztárok, akik tényleg jó példát mutattak ezekben a válságos időkben.

Mielőtt felsoroljuk azt, milyen jó példákat tudunk hozni a sztárok világából, akik valamivel segítik a koronavírus-járvány idején a többi embert, íme egy kérdés: 

Tom Hanks és Rita Wilson

Még éppen csak elkezdődött a nagyvilágban a koronavírus őrület, amikor Tom Hanks és felesége, Rita Wilson jelezte a közösségi médiában, hogy mindketten Ausztráliában vannak, és mindketten koronavírussal fertőzöttek, bár a tüneteik nem súlyosak, és amíg csak szükséges, karanténban maradnak.

Miért fontos?

Bár szörnyen igazságtalan, hogy pont az egyik legszerethetőbb, legkedvesebb filmsztár kapta el a koronavírust az elsők között, az ürömbe némi öröm is vegyülhet: Hankset ugyanis szeretik az emberek, és sokan miatta kapták fel a fejüket először, hogy ami most körülöttünk zajlik, az nemcsak hisztéria, hanem nagyon is komoly. Feleségével példát mutattak abban is, hogy nincs semmi szégyellnivaló abban, ha valaki fertőzött, sőt azzal tesszük a legjobbat, ha ezt mindenki tudomására hozzuk, ezzel is megvédve őket magunktól. Az ügy érdekében pedig a feleségével komolyan betartják a karantént, ami szintén követendő példa.

Ryan Reynolds és Blake Lively

A Ryan Reynolds és Blake Lively házaspárt a közösségi médiában elsősorban a vicces, sokszor akár egymást is piszkálós posztjaik miatt kedveljük igazán, pedig most valami nagyon is komolyat tettek. Egymillió dollárt ajánlottak fel egy amerikai és egy kanadai (Reynolds kanadai születésű), munkanélkülieket segítő szervezetnek, hogy ossza szét a rászorulók között. Ráadásul az üzenetükbe sikerült még egy Hugh Jackmant cukkolós poént is elrejteniük.

Miért fontos?

Egyrészt az egymillió dollár még hollywoodi sztárok szintjén is nagylelkű ajándék, ugyanakkor a probléma súlyát nézve csak csepp lenne a tengerben. Ezzel együtt is a Reynolds–Lively házaspár a tettével utat is mutat: remélhetőleg sok olyan celeb nyúl majd mélyen a zsebébe a közeljövőben, aki ezt megteheti.

Ryan Reynolds és Blake Lively (Fotó: Steven Ferdman/Getty Images)

Ryan Reynolds és Blake Lively (Fotó: Steven Ferdman/Getty Images)

Arnold Schwarzenegger

Ezt a cikket március 18-án írom, mostanra már talán minden önmagával és a világgal kicsit is törődő ember megtanult rendesen kezet mosni, de nem volt ez mindig így, sőt egy héttel ezelőtt még másképp mosott kezet a világ. Azóta már számtalan sztár kézmosós videóját láthattuk, de Arnold Schwarzenegger volt az egyik első, és jól érezte, hogy szívesebben nézünk egy ilyen videót egy régi kedvencünktől, mint egy ismeretlen orvostól, legyen ez bármilyen szomorú. Bónusz: az egykori testépítő a Twitteren kezdett el tippeket adni az otthoni edzéshez.

Miért fontos?

A kézmosás fontosságát mostanában talán nem kell magyarázni, Schwarzenegger ráadásul az otthonmaradás fontosságáról is idejekorán posztolt egy cuki állatosat, és még egy fontos dologra felhívta a figyelmet: a tudósokra és a szakemberekre hallgassunk, ne az idiótákra.

Árpa Attila

Még éppen csak elkezdődött az országos leállás, és sok kollégájához hasonlóan Árpa Attila is azon kapta magát, hogy színház és filmezés híján dolog nélkül maradt. Ő azonban nem törődött bele a semmittevésbe, és úgy döntött, felajánlja, amije van – a szabadidejét és a nagy autóját –, hogy az otthona közelében a tömegbe menni félő nyugdíjasoknak segítsen bevásárolni. Azt sajnos már nem osztotta meg az oldalán, hogy sikerült a nagy bevásárlási akció.

Fotó: Árpa Attila Facebook

Fotó: Árpa Attila Facebook

Miért fontos?

Általános megfigyelés az nlc. szerkesztőségében, hogy feltűnően sok még most is az utcákat járó nyugdíjas, és Árpa Attila kezdeményezése pont arra való, hogy őket otthon tartsa. Minél többen követik a példáját, annál kevesebb idős ember lesz az utcán.

Ferenc pápa

Rendben, tudom, furcsa a pápát egy hírességekkel foglalkozó cikkben viszontlátni, de végül is elég híres, nem? Ráadásul jó fej is, mert nem arra biztatja a híveit, hogy gyűljenek össze templomokban imádkozni. A 83 éves pápa imáit, beszédét a Vatikánvárosból élőben közvetítik, ő pedig arra szeretné rábeszélni az embereket, hogy ebben a szomorú helyzetben vigyázzanak egymásra, és gondoljanak a rászorulókra is, akár csak egy tál meleg étellel. És persze imádkozik azért, hogy mielőbb elmúljon a járvány.

Miért fontos?

Talán felesleges hosszabban ecsetelni, hogy a világ első számú, hatalmas befolyású egyházi vezetőjének pozitív üzenete miért számít igazán.

Ferenc pápa imádságra érkezik a római San Marcello al Corso-templomba (Fotó: Vatican Pool/Getty Images)

Ferenc pápa imádságra érkezik a római San Marcello al Corso-templomba (Fotó: Vatican Pool/Getty Images)

Kovács András Péter

KAP-nak még egy nappal a rendezvények betiltása előtt is volt egy fellépése, és jó érzékkel már ekkor is beszélt a koronavírusról, ami talán az utolsó alkalom volt, hogy az emberek jóízűen tudtak nevetni rajta. Az erről készült videót a YouTube csatornáján is megosztotta. Ennél is nagyobb dobása volt azonban az első karanténsláger megírása, a Maradok. Itthon, melynek klipjét az otthonában vette fel a webkamera előtt ülve, nem sokkal azután, hogy ő is bezárkózott.

Miért fontos?

Egyrészt a humor kiválóan oldja a stresszt, másrészt KAP nem pusztán humorizál, hanem a humor nyelvén ad át fontos társadalmi üzenetet. Persze sokan felfogták már az otthonmaradás fontosságát, de még mindig nem elegen.

Steiner Kristóf

Az egykori műsorvezető, újságíró és vegán blogger, szakács rendkívül aktív Facebookon, és híres arról, hogy nem szereti csak feketén vagy csak fehéren látni a dolgokat. Kristóf mostanában arról írt, hogy az utóbbi időben lett szokás azt fikázni, ha meglátunk valakit az utcán, miközben bele se gondolunk abba, hogy az illető épp miért ment ki. Nyilván tényleg vannak, akik csak lófrálnak, de sokan vannak olyanok is, akiknek dolgozniuk kell, gyógyszertárba mennek, bevásárolnak vagy segíteni indulnak valakinek, aki rászorul, és nem szép dolog mindenkit egy kalap alá venni.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

#Home is where our #cats are - arriving back to our #Greek #village at the very last possible minute 🇬🇷 . After 2.5 months of #uncertainty, touring with #KristofsKitchen through Romania, the UK, Turkey and Hungary while waiting for my #husband's #European citizenship so we can come home, after the dramatic #outbreak of #coronavirus, we got the news: #Hungary is about to lock down it's borders, and #Greece is taking new measures as well. Thankfully our friend from #Methana was ready to ride us home, and as we have no fever, we are not coughing, or #feeling weak, we were instantly allowed out from the terminal. The air never tasted sweater. 🙏 . We arrived to our village, and a minute later our cats, Fava, Arak, Tahini and Lángosh ran towards us - we imagined this moment many times, but it could not be compared to anything: they literally jumped on us. We packed out the suitcase - normally we travel with a single backpack, but due to the regulations in Greece we had to do a basic shopping on #Budapest, of nuts, beans, root veggies, rice, some jars and cans, and of course some vino. By 4AM the house was sparkling clean, and we took a well deserved, long #sleep. 😊 . As #morning came I opened up the balcony door and the sun was shimmering on the surface of the sea, and under the olive trees the fields were lush green - I couldn't help but tear up. On our first day in quarantine I have been gardening, digging up the whole garden so tomorrow we can plant the seeds of the veggies we will be growing, Nimi cooked a fab hummus, the cats have been enjoying the sunshine, we have been listening to our favourite songs, singing along with the songs, trying to keep our spirits high. 🥰 . How are you guys & dolls doing? #Share your feelings in the comment section. More stories of our Greek escape on #ProudHippieBoy FB, on #SteinerKristóf FB, and KristOffStage FB group in Hungarian, and as from this week our CookOuting FB blog will feature restaurants we had the pleasure to visit yet we never wrote about them, as a support for those who are in hospitality, and were forced to shut down their businesses. Wishing you all #strength, #hopefulness, and unconditional #love. xo K

Kristóf Joseph Steiner (@kristofsteiner) által megosztott bejegyzés,

Miért fontos?

Mert Kristófot követve megtanulhatjuk levetkőzni az előítéleteinket, és ez legalább annyira fontos egy koronavírus-járvány idején, mint bármikor máskor.

Amy Adams és Jennifer Garner

Rengeteg színész maradt most munka nélkül, és mivel elsősorban a szórakoztatáshoz értenek, megpróbálnak mindent megtenni azért, hogy ez most az otthonukból is működjön. A Save with Stories kezdeményezésben híres színészek olvasnak mesét a gyerekeknek. A kezdeményezést Amy Adams és Jennifer Garner indította, előbbi csakis emiatt csatlakozott az Instagramhoz, és várják további színésztársaik jelentkezését is.

Miért fontos?

Mert példát mutat. A magyar gyerekek ugyan valószínűleg nem angolul akarnak mesét hallgatni, de szerencsére a hazai színészeink is gondoltak hasonlóra: Bíró Kriszta és Fullajtár Andrea például kötelezők felolvasásával szeretné segíteni a gyerekeket a tanulásban.

Bono, Chris Martin, Ákos és sok más zenész

Ahogy a színészek mese- és kötelező olvasmány felolvasásokba kezdenek, a zenészek rövid kis otthoni koncertekkel, vagy a régebbi koncertfelvételeik feltöltésével próbálják szórakoztatni a rajongóikat. Bono például dublini otthonából dalolt az olaszoknak, valamint az első frontvonalon harcoló orvosoknak, ápolóknak és nővéreknek, Chris Martin a szobájából szórakoztatott minket, Ákos pedig minden szerdán megoszt a rajongóival egy koncertvideót.

Miért fontos?

Mert a humor mellett a zene az, ami leginkább képes lehet arra, hogy kicsit kirántson bennünket a bajból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top