Sztárok

Stuart Anna, a királynő, akinek élete kicsit sem volt mesébe illő

Ha ez egy mese lenne, úgy kezdenénk: élt egyszer egy királynő, aki nem volt különösebben okos, s egyesek szerint furcsa lány volt, aki az uralkodással járó feladatokat inkább hűséges embereire bízta… De Stuart Anna élete kicsit sem volt mesébe illő.

Stuart Anna volt a Stuart-ház utolsó uralkodója. Már a gyermekkora sem volt egyszerű. Egy betegség, majd elhibázott orvosi beavatkozás miatt, súlyos problémák adódtak a szemével, így apja, II. Jakab jobbnak látta Franciaországba küldeni a lányát, ahonnan csak kiskamaszként térhetett vissza hazájába. Nővére, Mária árnyékában nem szegeződött rá különösebb figyelem. Fiatal felnőtt volt, amikor megismerkedett egy bizonyos Sarah Jennings nevű nővel, akiről úgy vélik, nemcsak Anna barátnője, hanem leszbikus szeretője is volt. Bár Sarah idővel megházasodott, kapcsolata a hercegnővel nem szakadt meg, sőt, egyre mélyebb lett. Bár nem ő volt a trónörökös, az uralkodói ház tőle is elvárta, hogy úgy házasodjon, ahogyan azt a politikai érdekek és a haza megkövetelik. Családja kiszemelte számára Oldenburgi György dán és norvég királyi herceget, akihez 18 évesen hozzá is kellett mennie.

Stuart Anna a leszvikus királynő

Nem tartották okos nőnek, pedig Stuart Anna képes volt manipulálni a testvérét is (Fotó: Fox Searchlight)

Időközben a nép egyre inkább a katolikus II. Jakab ellen fordult. A Stuart család pedig kettészakadt. Az uralkodó azon volt, hogy visszaállítson egy erős, római katolikus dinasztiát, lányai: Mária és Anna azonban protestánsok voltak. Akkor fordultak ők is apjuk ellen, amikor annak fia született a második feleségétől. Anna levelekkel bombázta nővérét, melyekben kifejtette aggodalmát az újszülött, valamint apjuk nézetei miatt. Közben sógora, Vilmos már azt tervezte, hogyan tudják megfosztani Jakabot a tróntól, ez volt a „dicsőséges forradalom” előkészülete. A királynak nem maradt más választása, mint lemondani, s 1689-ben lánya, Mária, valamint annak férje, Vilmos közösen kezdték meg uralkodásukat. Ám gyermekük nem született, s mikor 1694-ben Mária himlőben elhunyt, Annából hivatalosan is trónörökös lett.

Anna időközben tizenhét gyermeknek adott életet, ám közülük csak egy, a kis Vilmos élte túl a csecsemőkort, de ő sem volt teljesen egészséges. Háromévesen még nem járt, s nem is beszélt, sokszor lázgörcsök jelentkeztek nála. Amikor 1702-ben, sógora halála után Anna trónra került, már Vilmos sem élt. A fiúcska 11 évesen elhunyt. Stuart Annát a feljegyzések beteges, s nem túl leleményes asszonynak írják le. Olyan uralkodó volt, aki szinte feltétel nélkül megbízott embereiben, s túlzott hatalmat adott kezükbe. Öt évig például az állítólagos leszbikus szeretője s annak férje irányította az országot.  Nem volt kifejezetten népszerű királynő, mégis az ő uralkodása alatt született meg a mai Egyesül Királyság, amikor 1707-ben életbe léptek az egyesülési törvények (Acts of Union), melyek kimondták Anglia és Skócia egyesülését. Ám nemcsak az országban, de a királynő udvarában is radikális változások történtek ekkoriban. Szeretője és bizalmasa, Sarah, valamint annak férje kiestek a királynő kegyeiből, ez azonban nem a véletlennek volt köszönhetően. Remekül bemutatja Anna életének ezen időszakát az Oscar díjas A kedvenc című film. Akkoriban érkezett ugyanis az udvarba Sarah unokahúga, aki ügyesen felmérve az erőviszonyokat, s az idősödő, betegeskedő, nem túl eszes királynőt manipulálva elérte, hogy rokonát eltávolítsák Anna mellől.

Stuart Anna 17 gyermeknek adott életét, de egyik sem élte meg a kamaszkort.

Stuart Anna 17 gyermeknek adott életét, de egyik sem élte meg a kamaszkort. (fotó: Ann Ronan Pictures/Print Collector/Getty Images)

Férje 1708-ban bekövetkezett halála után az uralkodó egyre inkább magába fordult. Köszvénnyel küszködött, nehezére esett a járás, látási problémái voltak, sokat ivott, a feljegyzések szerint egyik oldalára lebénult. London utcáin ráaggatták a Brandy Nagyi gúnynevet. Stuart Anna 1714-ben, alig 49 évesen a Kenstingon-palotában hunyt el. Az utolsó gyermeke halála után elfogadott trónöröklési törvény értelmében másodunokatestvére, I. György követte a trónon. Bár ő a Hannover-ház tagja volt, anyai nagyanyjának köszönhetően kapcsolódott a Sutart-házhoz is.

Az ágy

Amikor Stuart Anna megtudta, hogy nincs sok ideje hátra, megrendelte a valaha készült legpompásabb ágyat, hogy abban haljon meg. Kívánsága azonban nem teljesült, mivel elhunyt, mielőtt az ágy elkészülhetett volna.

Történetek a múltból!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top