Sztárok

Ahol apa és lánya együtt szívta a kokaint – Ismerd meg Curtiséket!

Tony Curtis rossz apa volt. Nagyon rossz. Kiskorukban elhanyagolta a gyerekeit, felnőttként pedig kisemmizte őket, és minden vagyonát a nála 45 évvel fiatalabb hatodik feleségére hagyta. Bemutatjuk a Curtis színészfamíliát, amit nem járt át a szeretet.

Amikor Tony Curtis 85 évesen szívroham következtében elhunyt még 2010-ben, a temetése nagy esemény volt Hollywoodban, ahol számos híresség megjelent. Aki csak az ott elhangzó beszédek alapján szeretné megismerni a nagy embert, valószínűleg hamis képet építene fel róla, ugyanis nagyrészt szép szavakkal emlékeztek meg a filmszakma legendájáról. A temetés után a 200 vendég a Las Vegas-i Luxor Hotel különtermében gyűlt össze, olyan hírességekkel, mint Arnold Schwarzenegger, a pornósztár Ron Jeremy vagy épp Jamie Lee Curtis, az öreg Tony híressé vált lánya.

„Mindig teli volt élettel” – hangzott el több szájból, ahogy sokan amiatt is dicsérték, mert egész életében fontosak voltak számára a magyarországi zsidó gyökerei. Hogy ez nem túlzás, jól jelzi, hogy a kilencvenes években a lányával együtt nagyobb összeggel támogatták a Dohány utcai Zsinagóga felújítását Budapesten. Schwarzenegger például azért dicsérte őt, mert a karrierje elején a vaskos akcentusa miatt mindenki le akarta beszélni arról, hogy színészként próbálkozzon, és Tony Curtis volt a kevesek egyike, aki biztatta, és azt mondta neki, hogy meg tudja csinálni. Szóba került, hogy annyira szerette az életet, hogy még 80 évesen is hajlandó volt levetkőzni a Vanity Fair magazinnak egy fotózás kedvéért, utolsó felesége, Jill Curtis pedig a lenyűgöző humorát emelte ki beszédében.

Amikor a köztünk lévő 45 év miatt aggódtam, Tony csak annyit mondott, hogy ha a lány meghal, akkor meghal.

A temetés alapján senki sem gondolhatta, hogy Curtis mennyi szomorúságot okozott már életében, és ezt a tulajdonságát a halála után is megőrizte.

Tony Curtis és felesége Jill Curtis (Fotó: Stephen Shugerman/Getty Images)

Tony Curtis és felesége, Jill Curtis (Fotó: Stephen Shugerman/Getty Images)

A magyar gyökerek és az önbizalomhiány

Tony Curtis New Yorkban látta meg a napvilágot Bernard Schwartz, vagyis Schwartz Bernát néven. Apja, Schwartz Manó Mátészalkáról, anyja, Klein Ilona Nagymihályról származott, és az I. világháború után vándoroltak ki Amerikába. Nem volt szép gyerekkora: szülei annyira szegények voltak, hogy testvérével egy időre árvaházba is küldték őket. A II. világháborúban haditengerészként szolgált, majd meg sem állt Los Angelesig, ahol gyorsan meglátták a fantáziát a fiatal és rendkívül jóképű színészben. Az ötvenes években vált szupersztárrá az olyan filmjeivel, mint a Van, aki forrón szereti vagy a Spartacus. Imádták a nők, és ő is imádta őket. Először 1951-ben házasodott össze a Psycho zuhanyzós áldozataként ismert színésznővel, Janet Leigh-vel, majd ezután tízévenként újra házasodott, összesen hatszor. És akkor a szeretőkről és egyéjszakás kalandokról még nem is beszéltünk, pedig azokból is akadt jócskán. Curtis édesanyja skizofrén volt, és sosem mutatta ki a szeretetét a fia iránt, a férfi pedig ezzel magyarázta, hogy folyton újabbnál újabb nők kegyeit keresi, mert így próbálta pótolni azt a szeretetet, amit gyerekként otthon nem kaphatott meg.

Fiatalon önbizalomhiánnyal is küzdött, amit szintén a sok kalandjával és flörtjével próbált feljebb tornázni. Amikor elvette feleségül Janet Leigh-t, a nő eleinte sikeresebb volt nála, ami az első években megnehezítette a kapcsolatukat. Ráadásul Curtis nemcsak a felesége karrierjére volt féltékeny, hanem azt gondolta, hogy a nő a forgatásokon megcsalja őt, ami szintén számos konfliktushoz vezetett.

Tony Curtis és Janet Leigh (Fotó: Silver Screen Collection/Getty Images)

Tony Curtis és Janet Leigh (Fotó: Silver Screen Collection/Getty Images)

Hat feleség, hat gyerek

Ahogy az lenni szokott, a házasságukat gyerekekkel próbálták megmenteni, és ahogy az lenni szokott, ez nem jött nekik össze, bár két lányuk is született. Kelly és Jamie Lee később elmondták, hogy szüleik a házasságuk utolsó szakaszában annyira megutálták egymást, hogy soha többé nem tudtak kibékülni.

Curtis karrierje az ötvenes években szárnyalt, de a hatvanas években már inkább a karakterszínészt látták benne, nem pedig a sztárt, de ő ebből nem csinált nagy gondot, és vígan ment át a moziból a televízióba, hogy Roger Moore oldalán szerepeljen a Minden lében két kanál című sikersorozatban.

Egy titka van az életnek, egy módon lehet túlélni: soha nem szabad hagyni, hogy feldühítsenek. Ne mérgelődj semmin, soha

– mesélte egy hazai interjúban, amikor a kilencvenes években Magyarországra látogatott. Saját tanácsát azonban nem igazán tartotta be. Amikor a hetvenes években a karrierje hanyatlani kezdett, bánatát elűzendő, rákapott a kokainra, és sok-sok éven át függő volt.

Később már nem vett el olyan híres nőket, mint Janet Leigh, és a feleségei kiválasztásánál elsősorban azt tartotta szem előtt, hogy az nála jóval fiatalabb legyen, mert elmondása szerint a fiatal nők tartották őt fiatalon.

Curtiséknél apa és lánya együtt szívta a kokaint

Kelly Curtis, Tony Curtis és felesége, Leslie, valamint Jamie Lee Curtis a londoni repülőtéren, 1971. (Fotó: R. Brigden/Daily Express/Getty Images)

A lány, aki túlnőtt az apján: Jamie Lee Curtis

Az első házasságából származó lánya, Jamie Lee Curtis eleinte nem akart színész lenni, inkább szociális munkásnak tanult, ám amikor poénból elment egy meghallgatásra, úgy érezte, hogy hazatalált, és dobván a korábbi terveit, inkább a szülei útjára lépett, akik amúgy sosem bátorították arra, hogy kövesse őket. A Halloween – A rémület éjszakája című horror csinált sztár belőle a hetvenes évek végén, a nyolcvanas években pedig annyi horrorban szerepelt, hogy tiszteletbeli sikolykirálynővé vált. Emellett szexszimbólum is volt: fénykorában a csodás lábait egymillió dollárra biztosították. A Szerepcserében és A hal neve Wandában azt is meg tudta mutatni, hogy csodálatos komika, és ha a karrierjét nézzük, akkor az egész egy gyönyörű sikertörténet, de ami mögötte van, az már nem volt olyan egyszerű.

A lány, aki túlnőtt az apján: Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis a Halloween című filmben (Fotó: Mary Evans Picture Librar / Profimedia)

Gyermektelenség és gyógyszerfüggőség

Ugyan a boldogság már a nyolcvanas években rátalált, amikor megismerte későbbi férjét, a színész/forgatókönyvíró/rendező Christopher Guestet, de több dologgal is meg kellett küzdeniük. Miután két évig próbálkoztak azzal, hogy saját gyerekük legyen, az orvosok megállapították, hogy ez sajnos nem lehetséges, miközben Jamie Lee Curtis egyszerűen imádta a gyerekeket, nem véletlen, hogy gyerekkönyveket is írt. A másik problémát az jelentette, hogy a színésznőnek a nyolcvanas évek végén volt egy plasztikai műtétje, ami sok fájdalommal járt, és a felépülés közben Curtis rászokott a kemény fájdalomcsillapítókra, és kis híján egy évtizedébe telt, hogy leszokjon róluk. Nehezítésként az alkoholra is rákapott, és az egyik mélypontja volt, amikor apjával – akivel a hat gyereke közül akkoriban csak ő állt szóba – közösen fogyasztott kokaint, bár a Varietynek adott interjúban azért hozzátette, hogy ez csupán egyetlen alkalommal fordult elő. A kilencvenes évek végére józanodott ki, és közben a családi élete is rendbe jött két örökbefogadás után.

A lány, aki túlnőtt az apján: Jamie Lee Curtis

Tony Curtis és Jamie Lee Curtis 89-ben egy Beverly Hills-i kiállításmegnyitón (Fotó: Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty Images)

Apa és gyerekei

Bár Tony Curtis az újabbnál újabb nőkkel folyton gondoskodott a saját boldogságáról, eközben volt feleségeit és az azokból a házasságokból született gyerekeket rendre elhanyagolta, apaként egyáltalán nem lehetett számítani rá. Gyerekeivel többnyire szeretem-utálom kapcsolatban volt: szerették őt, és ő is viszontszerette őket, de mindig tett valami olyat, amivel magára tudta haragítani a gyerekeit. Őt is megrázta, amikor Nicholas fia 1994-ben heroin-túladagolásban halt meg. Idős korára minden idejét utolsó feleségével, a nála 45 évvel fiatalabb, egykori fürdőruhamodell Jillel töltötte a farmjukon, aki az utolsó éveiben nemcsak a felesége, hanem az ápolója is volt a nagybeteg férfinak. Bár gyerekeinek megígérte, hogy gondoskodni fog róluk, a végrendelete nem ezt sugallta. 2010-es halálakor hatvanmillió dollárnyi vagyonán felül több nagy értékű ingatlan is volt a nevén, és hiába ígérte azt a gyerekeinek, hogy ebből ők is kapni fognak, a végrendelete nem ezt tükrözte. A teljes vagyonát utolsó feleségére hagyta, a kisemmizett gyerekei közül pedig többen is pert indítottak, azt gyanítva, hogy apjuk már nem volt teljesen magánál, amikor az utolsó végrendeletét megfogalmazta. Jamie Lee Curtis nem volt a pereskedők között.

Megismernél még néhány izgalmas színészfamíliát? Az nlc-n bő a választék:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top