nlc.hu
Sztárok

Csődbe ment sztárok

Egykoron jól éltek, aztán csődbe mentek: sztárok, akik legatyásodtak

Nicolas Cage úgy szórta a pénzt, mint egy arab sejk, Maksa Zoltán a svájcifrank-hitel csapdájába került, Wesley Snipes elfelejtett adózni, Lindsay Lohan meg elpartizta a pénzét és az eszét. Ezeknek a sztároknak egykor nagyon jól ment, aztán meg nagyon nem.

Lindsay Lohan, aki Disney csillagból lett „csóró” botrányhős

Egykoron Lindsay Lohan egyike volt Hollywood legfényesebben ragyogó csillagainak. A Bajos csajok után az is benne volt a levegőben, hogy tinisztárból igazi, felnőtt filmcsillaggá válhat, csakhogy Lohan elszúrta. Nem kicsit, nagyon. 2018-ban Lohan nagyjából 800 ezer dollárnyi vagyon birtokosa volt, ami Magyarországról nézve szép summa, de egy olyan színésznőtől, aki a csúcskorszakában többször is hét és félmillió dollárt kapott egy-egy filmszerepért (például az Anya, lánya, unokája című méltán elfeledett vígjátékért), azért édeskevés. Csak filmszínészkedéssel több, mint harmincmillió dollárt összeszedett, és még akkor is képes volt jól fizető munkákat találni, amikor a karrierje már leszállóágba került: a Playboynak egymillió dollárért vetkőzött le, míg Oprah Winfreynek kétmillió dollárért adott őszinte, kitárulkozó interjúkat, sőt még a borzalmas lemezéből is el tudott adni egymillió példányt. De akkor hová tűnt az a sok pénz?

Lindsay Lohan rengeteg pénzt vert el
Megnézem
Összes kép (5)

Lohan egyrészt sok pénzt ölt saját ruhamárkájába, a 6126-ba, de ez volt a kisebbik rossz. A fő gond a partizós életmódjából fakadt: egy este hajlamos volt akár három felkapott szórakozóhelyen is mulatozni, a hét szinte minden napján, és bevallottan csak drogokra minden héten 5000 dollárt költött. Ezen felül sok pénzbe kerültek a rehabjai, valamint drágák voltak az ügyvédek is, akik azokból a balhékból próbálták kihúzni, amiket részegen/bedrogozva csinált. Rendszeresen maradt el az adófizetéssel is, sőt a londoni albérletéből is kihajították, miután 135 ezer dollárnyi bérleti díjjal maradt adósa a főbérlőnek. Mindeközben színészként is leírta magát megbízhatatlanságával: ő volt az egyik legnagyobb hisztikirálynő, és ha valaki egyszer dolgozott együtt vele, az többször biztosan nem akart.

Maksa Zoltán, aki sorra adja el a házakat

A Maksa Híradó egykor legendás volt, a feltűnése pedig igazi színfoltot jelentett a Szeszélyes évszakok című Antal Imre műsorvezetésével összenőtt műsorban, aztán ahogy annak vége lett, úgy kezdett kikopni a köztudatból Maksa Zoltán is. Az kétségtelen, hogy máig vannak még rajongói, de a stand up műfaja elszáguldott mellette, és ezt valószínűleg a bevételein is érzi, mivel az utolsó két alkalom, amikor hírt adtunk róla, mind arról szólt, hogy éppen eladott egy házat. Először 2018-ban mesélte el, hogy egy autóra felvett svájci frankhitel miatt kezdett lecsúszni a lejtőn. A törlesztés miatt eladta a szülei házát, akik ideiglenes megoldásként hozzá költöztek.

Maksa Zoltán otthonában

Maksa Zoltán (Fotó: Olajos Piroska)

Úgy tűnik a szülői ház értékesítése kevés volt, mert Maksa júniusban már azt nyilatkozta, hogy a saját házát is eladta, és új párjával egy társasházi albérletbe költöztek. A szüleiről az interjúban csak annyit mondott, hogy a karantén alatt felújította a házukat – arról nem szólt a fáma, hogy ez ugyanaz a ház-e, amiről már korábban beszélt. A becsődölt humorista örül, hogy megszabadult a frankhitel csapdájából, nem utolsósorban azért, mert a koronavírus-járvány kitörése óta az egyetlen bevétele a rádiókabaréból származik. A nyár második felében bízik, ugyanis augusztusra már vannak fellépései.

Nicolas Cage, aki arab sejkeket megszégyenítve szórta a pénzt

A Las Vegas, végállomás sikere után Nicolas Cage szekere kegyetlenül meglódult, és pár év leforgása alatt ott találta magát Hollywood legjobban kereső filmcsillagai között. Akadt olyan éve, amikor tizenkét hónap leforgása alatt megkeresett negyvenmillió dollárt, és csak a filmes gázsikból 1996 és 2011 között összeszedett több mint 150 millió dollárt. A pénz dőlt, az excentrikus színész pedig egyáltalán nem tudott bánni vele: ha őrültségek vásárlásából könyvet lehetne írni, az ő könyvénél biztosan nem készülne jobb. Egészen hihetetlen, mikre szórta a pénzt. Vett magának saját cápát, saját polipot, saját aligátort és saját albínó kobrákat, de ezek csak kis tételek voltak az igazán nagy pénzszórás mellett. A luxussportkocsik szerelmeseként megvette az iráni sah Lamborghiniét félmillió dollárért, volt saját magánrepülője és egy időben egy húszmillió dollárt érő jachtot is birtokolt. 2004 nyarán összesen 30 motorkerékpár és 50 autó tulajdonosa volt, köztük például egy egymillió dollárt érő Rolls Royce-szal.

Nicolas Cage 10 milliós ingatlana

Nicolas Cage 10 millió dollár értékű háza és yachtja, Newport beachen, Kaliforniában (Fotó: Profimedia)

A legtöbb pénz azonban ingatlanokra ment. Tessék kapaszkodni! A csúcson összesen 15 (!) nagy értékű ingatlana volt. Tulajdonolt két európai kastélyt (ebből az egyiket 8 millió dollárért vásárolta), de volt tízmillió dolláros tengerparti otthona Malibun, 17,5 millió dolláros palotája Bel Airben, és voltak házai New Orleansban, a Bahamákon, Las Vegasban, San Franciscoban, New Yorkban, Aspenben, Venice Beachen, Rhode Islanden és Newport Beachen is. Tuti, hogy volt köztük olyan, amiben nem is járt. Aztán  az elmúlt évtizedhez érve benyalt néhány bukást, a csillaga elkezdett lefelé ívelni, és az igazán nagy sztárgázsikkal már nem őt keresték, és visszaütött a korábbi rossz gazdálkodása. A csődközelbe került sztár sok pénzzel, több millió dollárnyi ingatlanadóval tartozott az IRS-nek, és ugyan ő nem ment börtönbe, de máig a levét issza ennek. Sorra adja el a dolgait, hogy a felszínen tartsa magát, gyakorlatilag non stop dolgozik és minden filmet elvállal (évi 5-6-ot készít), hogy a felszínen maradjon.

Rékasi Károlyt a motorbalesete vitte csődbe

Rékasi Károly hazánk egyik legfoglalkoztatottabb színésze volt, a Barátok közt állócsillaga, egészen 2015-ös motorbalesetéig. A következmények olyan súlyosak voltak, hogy saját bevallása szerint az ideje nagy részét két éven át kórházakban töltötte, és ezalatt egyrészt alig tudott munkát vállalni, másrészt fizikailag sokáig nem is állt készen rá. Az elhúzódó munkanélküliség, és a gyógyulással együtt járó költségek a csőd szélére sodorták, alig bírta törleszteni adósságait, de szerencséjére az orgánuma még mindig a régi, így szinkronszínészként számítottak rá, és ezáltal kezdte rendbe hozni a színészi karrierjét. A József Attila Színházban felmondott, mert egyre kevesebb lehetőséget kapott.

Rékasi Károly a balesete után

Rékasi Károly a balesete után, párjával Pikali Gerdával (Fotó: Nagy Zoltán)

„Szembesülnöm kellett azzal is, hogy a következő évadban egyetlen új darabban sincs ott a nevem. Persze érthető, hiszen egy bicegő, dülöngélve járó nyomorék – és ezzel a szóval nem minősítem, csak nevesítem magam – maximum egy idős, roggyant embert játszhat, amire köszönöm, még nem készülök”

– mesélte.

Rékasi Károlyt szerencsére a Barátok közt újra ellátja munkával, valamint a baleset miatti perrel is együtt járt némi kártérítés – ami ugyan nem nyújt neki vigaszt – , és úgy fest, az élete több évnyi küzdelem után egyenesbe került. Kívánjuk neki a legjobbakat.

Natasha Lyonne az Amerikai pite sztárja hajléktalanná vált

A magyarok leginkább az Amerikai pite-filmek nagyszájú mellékszereplőjeként ismerhetik, de a kilencvenes években Amerikájában Natasha Lyonne egyike volt a nagy tinisztároknak, tinikomédiák főszerepeit bízták rá, és benne volt a pakliban, hogy akár A-kategóriás sztár váljék belőle. Ez azonban sosem következett be, nem utolsósorban annak köszönhetően, hogy az ezredfordulóhoz érve mély barátságot kötött az alkohollal és drogokkal, ráadásul másfél évig a párja volt a világ egyik legbalhésabb színésze, a Terminátor 2-ből ismert Edward Furlong, akivel valószínűleg nem voltak túl jó hatással egymásra.

Natasha Lyonne hajléktalan is volt
Megnézem
Összes kép (3)

Az igazi lejtő 2001-ben kezdődött a hírrel, hogy a rendőrök elmeszelték őt ittas vezetésérét, és az eset után évekig a bulvársajtó csámcsogott a mélyrepülésén. Drogproblémái ráadásul egészségügyi problémákkal is párosultak: elkapta a Hepatitis C-t, és a tüdeje is összeomlott. 2004-ben a szomszédja jelentette fel zaklatásért és birtokháborításért, és a hírek arról szóltak, hogy nemcsak a szomszédját, hanem annak kutyáját is megfenyegette („Szexuálisan molesztálni foglak, ahogy a kutyádat is” – mondta). A bírósági tárgyalásokról rendre nem jelent meg, és a hollywoodi filmesek is egyre kevésbé akartak dolgozni egy ennyire megbízhatatlan emberrel. Miután egy barátja, akinél meghúzta magát, kilakoltatta őt, Lyonne egy időre utcára került. Végül egy elvonókúra mentette meg az életét, pedig korábban nem gondolta volna, hogy akár a harmincat megélheti. Manapság újra sikeres színésznő, ő volt a főszereplője a Netflix nagy sikert elért Végtelen matrjoska című sorozatának.

Wesley Snipes börtönbe került adóelkerülésért

Wesley Snipes a kilencvenes évek egyik legjobban fizetett akciósztárja volt, és még az ezredfordulón sem ment rosszul neki a szekér. A Forbes szerint a sztár csak 1999 és 2004 között 40 millió dollárt keresett, viszont az adózás nem tartozott a kedvenc hobbijai közé. Emberünk egy olyan könyvelővel és egy olyan pénzügyi tanácsadó céggel szerződött le, akik azt javasolták neki, kerülje meg az adófizetést, ő pedig vesztére hallgatott rájuk. Az amerikai NAV, az IRS aztán lecsapott rá, és hétmillió dollárt követeltek rajta amiatt, hogy 1999 és 2001 között „elfelejtett” adózni. Snipes addig pereskedett az adóhivatallal, amíg csak tudott, ám végül nem úszhatta meg a büntetést: 2010-ben három év börtönre ítélték adócsalás miatt, és ez nyilván a karrierjének és az image-ének sem tett jót. Az egyetlen vigasza az lehetett, hogy a könyvelője és a tanácsadója még nála is hosszabb börtönbüntetést kapott.

Wesley Snipes adócsalás miatt törleszt

Wesley Snipes a 2020-as Golden Globe-on (Fotó: Profimedia)

Snipes aztán kiszabadult, és nagyon hamar észre kellett vennie, hogy már nem körülötte forog Hollywood. Megszűnt akciósztárnak lenni, és bár teljesen nem tűnt el (tavaly például láthattuk A nevem Dolemite című Eddie Murphy-féle Netflix film mellékszerepében), az biztos, hogy mozijegyeket már nem lehet eladni a nevével. Ezen kívül az adózási gondjai továbbra sem tűntek el az életéből: az adóhatóság most a 2001 és 2006 közti időszak elmaradt adóit kéri számon rajta, ami 23,5 millió dollár, ezt pedig az utóbbi évtized jelentősen lecsökkent jövedelme mellett képtelen kigazdálkodni. Snipes felajánlotta, hogy 850 ezer dollárt tud fizetni, ami az igényelt összeg mindössze 4 százaléka, de az IRS számára nem állt az alku, ők nem érik be 9,5 millió dollárnál kevesebbel. A pereskedés és a vita tehát tovább folyik, és még az is benne van a pakliban, hogy A pusztító és a Penge sztárja még egyszer rács mögé kerül.

Az alábbi sztárok is megízlelhették, milyen csődbe menni:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top