nlc.hu
Sztárok

Cynthia Rothrock élete

Cynthia Rothrock, a Sárkány Lady: ő lehetett volna a női Chuck Norris, de még nem állt rá készen a világ

A nyolcvanas évek a macsó akcióhősöké és kemény férfi harcművészeké volt a filmekben, ahol a nőknek többnyire csak a megmentendő barátnő szerepében jutott hely. Ebben a helyzetben lett kis híján óriási női akciósztár Cynthia Rothrockból, aki túlságosan megelőzte a korát.
Ő lehetett volna a női Chuck Norris, de még nem állt rá készen a világ

Amikor a női akcióhősök evolúciójáról van szó, általában a lista valahol Sigourney Weaver alakításával indul az Aliennél, amit aztán Linda Hamilton követ a Terminátor 2-ből, és a kettő között néha még meg szokták jegyezni Brigitte Nielsen nevét is. Ha van valaki, akinek minden ilyen listán ott volna a helye, mégis rendszeresen kihagyják, akkor az Cynthia Rothrock, aki a nyolcvanas években csinált ígéretes akciófilmsztár-karriert Hongkongban, hogy aztán hazatérjen az Egyesült Államokba, és rájöjjön: a női akciósztárokra még nem áll készen Hollywood.

Sportkarriertől az akciósztárságig

Lassan jutottunk oda, hogy ma már teljesen természetesnek hat, ha mondjuk egy Star Wars-film főszerepében egy nő fénykardozza le az ellent, és sorra jönnek a szuperhősnőkről szóló mozik is, de egykor az akciófilmek terepe kegyetlenül férfiközpontú volt. A mindössze 153 centi magas, 55 kilós Cynthia Rothrock nem azért kezdett bele a harcművészetek tanulásába, hogy valaha is akciósztár legyen. Elmondása szerint egy gyerekkori barátnője szüleinek volt egy fitness centruma, amiben időnként Tang Soo Doo oktatást is tartottak, és egyszer ott lógtak a barátnőjével, amikor alkalma lett kipróbálni a dolgot. Bár soha korábban nem sportolt semmit, Rothrock 13 évesen azonnal a küzdősportok szerelmesévé vált, és a sikerélményekre sem kellett sokáig várnia. Alig 5 és fél hónapja Tang Soo Doo-zott, és még csak narancssárga öves volt, amikor alkalma nyílt megküzdeni néhány fekete öves nővel, és sikerült legyőznie őket: ekkor jött rá, hogy az ő jövője a küzdősportokban van.

Ő lehetett volna a női Chuck Norris, de még nem állt rá készen a világ
Megnézem
Összes kép (5)

Ami ezután következett, az páratlan bravúr: nem akarunk Wikipédia szócikké válni, de öt különféle harcművészeti stílusból szerzett mesterfokozatot, több száz díjat és trófeát gyűjtött be, és győzni tudott férfi versenyszámokban is. 1981 és 1985 között öt alkalommal megnyerte a World Karate Championship fegyver és kata kategóriáit, amivel máig csúcstartónak számít. Ő volt az első női harcművész, aki kung fu magazinok címlapjain szerepelhetett. Nem csoda, hogy Hongkong felfigyelt rá.

A hongkongi évek

A Gold Harvest produkciós cég a nyolcvanas években az új Bruce Lee-t kereste Amerikában: olyasvalakit akartak, aki Hongkongban és az Egyesült Államokban is eladható lehet, és így találtak rá Cynthia Rothrockra, akinek tetszett, hogy végre valami másban is kipróbálhatja magát, és amúgy is óriási kedvence volt Jackie Chan, a hongkongi filmpiac akkori legnagyobb csillaga. Néhány év alatt hét filmet forgatott Hongkongban, és elérte, hogy ő legyen az első fehér nő egy hongkongi filmben, aki pozitív karaktert játszhatott. Rögtön az első filmjében Michelle Yeoh-al szerepelt együtt, és gyorsan megtanulta, hogy ahhoz, hogy valakire a hongkongi akciófilmesek komoly tényezőként tekintsenek, arra van szükség, hogy az illető maga csinálja a kaszkadőrmutatványait. Rothrock pedig nem ijedt meg ettől. Még a mozivászonbéli párját is megtalálta az ausztrál harcművész, Richard Norton képében, akivel kilenc filmben szerepelt együtt. A párosukat egy brit magazin a harcművészeti filmek Fred Astaire-jének és Ginger Rogersének nevezte. Rohtrock legendásan bevállalós volt, és ennek gyorsan híre ment a szakmában:

„Megkértek, hogy egy tizenkét méter magas épület tetejéről ugorjak le a matracok és dobozok közé, miközben mögöttem minden felrobbant, és egy álbaba van a kezemben. Mondtam, hogy rendben”

– emlékezett vissza a hőskorszakra.

A két lábon járó szerénység

Bár Jackie Channel nem került egy filmbe, Rothrock végigküzdötte Hongkongot. Valószínűleg jóval nagyobb sztár lehetett volna, ha tovább marad, de hiányzott neki a hazája és a családja, ezért hazatért. Kis híja volt, hogy Amerikában is nagyobb karriert fusson be. Már dolgoztak a The Executioner című akciófilmjén, amiben Sylvester Stallone-nal együtt játszotta volna a főszerepet, csakhogy közben az Ikrek című Schwarzenegger mozi sikerének hatására Stallone is úgy döntött, hogy inkább vígjátékokban próbálja ki magát, így a közös munkának annyi lett, Rothrock pedig olyan kis költségvetésű, B-filmekkel vigasztalódhatott, mint A küzdelem törvénye-filmek. Maga is tisztában volt azzal, hogy ezek a filmjei nem érik el a hongkongi munkái színvonalát, de nem akart panaszkodni: sok munkája volt, sorra jöttek a filmajánlatok, a videotékákban pedig igazi sztár volt a kilencvenes évek első felében.

Maga Rothrock sosem érezte azt, hogy azért nem futott be akkora karriert, mint sok férfi társa, mert nőnek született. A legendásan szerény harcművész állítása szerint Hongkongban senki sem a nemét nézte, csak a képességei számítottak, és az, hogy Amerikában nem futott be fényesebb karriert sem a női mivoltának köszönhető. A kétezres évekbe fordulva mindenesetre egyre kevesebb filmszerepet kapott, de ő nem esett kétségbe: egyedülálló anyaként nevelte egy szem lányát, és harcművészet-oktatóként tartott órákat, és járta a világot, hogy lenyűgözze az embereket. 2014-ben Cynthria Rohtrock szerepelt a női Expendablesként beharangozott Mercenariesban, és a filmes karrierje is visszatért, de 64 évesen már inkább harcművész-legenda, nem pedig filmsztár. Az biztos, hogy most, 64 évesen is bomba formában van – elég csak ránézni az Instagram-oldalára – , de ha igazán meg akarjuk csodálni, mire volt képes Cynthia Rothrock, nézzünk meg néhányat a klasszikus hongkongi filmjei akciójelenetei közül.

Cynthia Rothrock egy legendás akciójelenetben, az Above the Law című filmben

Cynthia Rothrock akciójelenete az első hongkongi filmjében, a Yes, Madamben:

Vagány nők a mozivászonról az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top