nlc.hu
Sztárok

Nők, akik diktátort szeretnek

Veszélyes vágy: nők, akik diktátort szeretnek

A diktátorfeleségek nagyon eltérő életet éltek. Akad köztük olyan, aki férjével együtt élt-halt a hatalomért, mások gospel lemezt adtak ki, mintha az életük a lehető legnormálisabb lenne.

Néhány évvel ezelőtt jelent meg Rosa Montero Diktátorok és asszonyaik című könyve, amelyben négy nagy európai diktátor szerelmi életét mutatta be. A szerzőre egy algériai egyetemi professzor szavai nagy hatással voltak, a férfi úgy fogalmazott: egy nép szabadsági és civilizáltsági foka abban mérhető, hogy adott társadalomban milyen szerepet töltenek be a nők. Ebből az aspektusból is érdekes a diktátorok szerelmi élete. A náci Németországban a nő a férjét szolgálta és a gyerekeiért, a családjáért élt, ahogyan Hitler édesanyja tette, és a Führer az anyjához hasonló önfeláldozó nőket állította példának. Sztálin az egyenlőséget hirdette, erős és független nőideált írt le, akik a bolsevik társadalomban mindenben egyenlőek a fériakkal, noha ez a gyakorlatban nem valósult meg: a nőket bevonta a munkába, de a háztartást és a családot is irányítaniuk kellett, és közben kiszolgálni a férfiak igényét. Mussolini gyakran mondta, hogy a nők és a tömegek egyformák, arra születtek, hogy megerőszakolják őket, az olasz diktátor ennek szellemében élt és uralkodott, felesége pedig annak ellenére a végsőkig kitartott mellette, hogy tudott a Duce szeretőiről és balkézről született gyerekeiről. Velük ellentétben Franco egyáltalán nem volt a nők kedvence, és egyes teóriák szerint a felesége, Carmen nélkül másképpen alakult volna az élete, mert az asszony volt az, aki bosszúra bíztatta a fiatalon számtalan megaláztatást elszenvedett férjét.

A diktátorok sora azonban jóval hosszabb, és máig tanulmányok születnek azokról a nőkről, akik velük éltek. Közülük most bemutatunk néhányat. 

Kim Dzsong Un neje, Ri Sol Ju

Minimum bizarr, hogy Kim Dzsong Un titokzatos nejét, csak úgy emlegetik, mint “Észak-Korea Kate Middletonja”, hiszen a két nőben semmi közös nincs, de lássuk, hogy mit is tudunk az 1989-ben született Ri Sol Juról. Különböző kiszivárgott információk szerint az asszony jómódú családba született. Édesapja professzorként dolgozott, anyja pedig orvosként praktizál. Amit Ri Sol házasság előtti életéről tudunk, azok többnyire a dél-koreai hírszerzés információi. Úgy vélik, hogy a nő Kínában tanult, mint énekesnő, és az Unhasu nevű észak-koreai társulat tagja lett. 2005-ben pedig még azt is megengedték neki, hogy Dél-Koreába menjen fellépni. Hogy hogyan ismerkedett meg a diktátorral az rejtély, ahogyan az is, hogy mikor házasodtak össze. Két teória kering a médiában. Az egyik szerint 2009-ben keltek egybe,  ekkor a nő már várandós volt az első gyerekével. Másik vélemény szerint egy koncerten találkoztak először 2010-ben.

Nők, akik diktátort szeretnek
Megnézem
Összes kép (5)

 

Először 2012-ben láthattunk róla fotót. Bár a wikipedia szerint egyetlen közös gyerekük van, sokkal valószínűbb, hogy Ri Sol már három gyerek édesanyja. Erről egyébként a legtöbbet az egykori kosárlabda sztár, Dennis Rodman árulta el, aki jó barátságban van a házaspárral. Ő 2014-ben úgy fogalmazott, hogy találkozott a Kimék másodszülött gyerekével, aki egy kislány, 2017-ben pedig azért tűnt el a nyilvánosság elől az asszony, mert életet adott harmadik gyerekének is. Csak nagyon ritka alkalmakkor jelenik meg a férje oldalán, akkor is visszafogottan mosolyog, arcáról semmilyen érzelmet nem lehet leolvasni. Vélhetőleg szigorú kontroll alatt van nemcsak az, hogy milyen ruhát viseljen, de az is, hogy milyen legyen a frizurája. Ri Sol általában pasztell árnyalatú kosztümökben jelenik meg a tömeg előtt, állítják, hogy férje Dior és Chanel táskákkal halmozza el őt. Amikor 2018-ban férjével Kínába látogatott a Weibo nevű közösségi oldalon sok pozitív kritikát kapott a helyiektől. “Szép és barátságos nő, akinek nagyon határozott a megjelenése”- írta az egyik helyi kommentelő. 

Ne gondoljuk, hogy ez a nagy titkolózás csak Kim Dzsong Un életét jellemzi. Sőt, ő még nagyon is sokat mutat a magánéletéből az apjához képest, akinek öt felesége volt ugyan, de sosem szerepeltek a nyilvánosság előtt.

Nicolae Ceaușescu neje, Elena Ceaușescu

Kevés olyan 35 év feletti magyar van, akinek be kéne mutatni a román diktátor nejét. Elena 1916-ban született Petreşti nevű faluban. Szegény, parasztcsaládban nőtt fel, ami meghatározta a gyerekkorát és a fiatalságát is. Sok munka, kevesebb tanulás jellemezte életének ezt az időszakát, állítólag annyira rossz tanuló volt, hogy egyik tanévben szinte minden tárgyból megbuktatták a tanárai. Fiatal nőként költözött Bukarestbe, ahol több szakmunkában is kipróbálta magát, de csekély jövedelme nem volt elég a megélhetéshez, és örömlányként dolgozott a város egyik vöröslámpás részében. Idővel elhivatott résztvevője lett a szakszervezeti mozgalmaknak. 21 évesen csatlakozott a kommunista párthoz, két évvel később egy gyűlésen pedig megismerte későbbi férjét, Nicolae Ceauşescut. Majd tíz évvel később, 1947-ben házasodtak össze, és Elena három gyereket szült a következő években.

Elena imádott a “nép anyja” státuszban tetszelegni, és gyakran kihasználta mesterire tökéletesített manipulációs képességét. Nem puszta kirakat feleség volt, vágyott a hatalomra és meg is szerezte azt. Önálló döntéseket is hozhatott, és hozott is. Amikor például titkos antennákról szerzett tudomást egyes megyékben, amelyeken néhány nyugati adó is fogható volt, dühében leszereltette azokat. Amit akart, azt így, vagy úgy, de elérte. Jól mutatja ez azt is, hogy bár nem volt középfokú végzettsége, mégis a Román Akadémia elnöke lett és PhD fokozatot kapott, persze, csak azután, hogy férje hatalomra került. Nagyon is tisztában volt mindazzal, ami körülötte történik, és támogatta férjét annak törekvéseiben, amíg a nép éhezett, a házaspár tovább gyarapította vagyonát, a fényűzés, a luxus és a kapzsiság jellemezte életüket.

A Ceausescu tragikus története
Megnézem
Összes kép (5)

 

Legalább akkora hatalma volt mint férjének, így a titkosszolgálat az asszony kéréseit is kérdés nélkül teljesítette. Elena a saját gyerekeiben sem bízott, és egyes források szerint még azokat is figyeltette. Falvakat pusztított el, ha azok zavarták a nyaralása csendjét, és boltokat záratott be, ha azok túl sok alkoholt adtak el az alkoholgondokkal küzdő fiának. Egyes hírek szerint gyakran készítettet leleplező, intim felvételeket politikai ellenségeikről, és ezeket meg is nézte a saját szórakoztatására. 

Ám előbb, vagy utóbb, de a legtöbb diktátor megtapasztalja, hogy semmi nem tart örökké, és ez az idő eljött a Ceaușescu házaspár számára is, amikor ’89 decemberében kitört a forradalom, ők pedig nem voltak hajlandóak lemondani a hatalmukról. Helikopteren igyekeztek elmenekülni Bukarestből,  de december 24-én elfogták őket, és még másnap bíróság elé állították a házaspárt. A katonai ügyészség  számos bűntettel, köztük például népirtással, és a nemzetgazdaság lerombolásával vádolta őket, és miután kimondták a bűnösségüket, a helyszínen kivégezték őket.

III. Mswati király 15 felesége

Nem is olyan régen mutattuk be Szváziföld királyát, aki alig volt 18 éves, amikor kinevezte a számára megfelelő miniszterelnököt, és saját ízlésére alakította a kormányt. Éhezés, és brutális AIDS fertőzöttségi adatok az egyik oldalon, és hatalmas luxus a másikon. Ez jellemzi az országot, ahol a királynak nem egy, hanem egyből tizenöt felesége is van. III. Mswati első két nejét a a nemzeti tanács választotta ki számára. A későbbiekben csak akkor vehette el további asszonyait hivatalosan, ha azok bizonyítottan gyereket vártak, vagyis képesek voltak utódot szülni az országnak és a királynak. Amíg teherbe nem estek, csak a „király ágyasa” megszólítás járt nekik. Mind a tizenöt feleségét nem mutatjuk most be, de a a rangidősnek számító Sibonelo Mngometulu LaMbikiza királynét igen. Tizenhat éves volt, amikor találkozott az uralkodóval, aki azonnal beleszeretett. Nem ő Mswati első felesége, de az első, akit magának választott az uralkodó, így számára a legkedvesebb.

III. Mswati király és felesége Sibonelo

III. Mswati király és felesége Sibonelo Mbikiza (Fotó: Samir Hussein/WireImage)

A hagyományokat megtörve ő volt az első szvázi királyné, aki a házasság után is folytatta tanulmányait és jogi diplomát szerzett az esküvő után, bár használni nem használhatja, mivel rangjával nyomást gyakorolhatna a bírákra. Az ő terepe egyébként is a kultúra, a zenében teljesedik ki, például kiadott egy gospel albumot is. Két gyereket szült a férjének, és a legtöbb diplomácia eseményen ő áll a király oldalán, így volt ez 2012-ben is, amikor II. Erzsébet gyémánt jubileumát ünnepelték.

LaMbikiza nem nagyon jön zavarba attól, hogy milyen szegénység van az országukban, ő bűntudat nélkül ölti magára a tollas, csillogó, szaténból és organzából készült ruhakölteményeket és saját világában él.

Teodoro Obiang Nguema Mbasogo neje, Constancia Mangue

Ha nem cseng ismerősön Teodoro Obiang Nguema Mbasogo neve, akkor röviden bemutatnánk Egyenlítői-Guinea elnökét, aki a 70-es évek végén jutott hatalomra.  Van itt minden, például közpénzből finanszírozott luxus autók a családnak, hogy csak a leglátványosabbat említsük.  Az elnök még 1968-ban vette feleségül Constanciát. Nem tisztázott, hogy hány gyerekük van összesen, de 1968-ban született legidősebb fiuk, 2016-tól az ország alelnöke.  Az asszony számos, a kormány alapított kitüntetést kapott meg, az országban élő gyerekek megsegítésére tett munkája miatt.

Nők, akik diktátort szeretnek

Teodoro Obiang Nguema Mbasogo és neje, Constancia Mangue (Fotó: BALLESTEROS / POOL / AFP)

Nők, akik…:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top