Sztárok

Be akarják tiltani az LGT egykori gitárosáról, Barta Tamásról készült dokumentumfilmet

38 éve már, hogy meghalt Barta Tamás, az LGT egykori gitárosa. Máig tisztázatlan halála még ma is ver hullámokat: a róla készült friss dokumentumfilmet például egykori barátja akarja betiltani.

Barta Tamás legendás gitáros volt, aki kihasználta az amerikai koncertezés lehetőségét a hetvenes években, és úgy döntött, hogy nem tér haza. Ott hagyva Magyarországot és az LGT-t disszidált, Amerikában megházasodott, sikeres üzletemberré vált, majd 1982-ben váratlanul meghalt. A hivatalos rendőrségi feljegyzések szerint öngyilkos lett, de valójában minden jel szerint meggyilkolták. Személye és a halála körülményei miatt még ma is izgalmas témának számít az élete, és ezt látta meg Hajdú Eszter rendező is, aki Siess haza, vár a mama címmel dokumentumfilmet készített Bartáról, ami most került a mozikba. Azt viszont nem tudhatjuk, meddig marad műsoron, ugyanis Barta egykori barátja perre menne a betiltásáért – írja a Blikk.

Barta Tamás, az LGT egykori gitárosa (fotó: részlet a róla szóló dokumentumfilm előzeteséből)

Barta Tamás, az LGT egykori gitárosa (fotó: részlet a róla szóló dokumentumfilm előzeteséből)

A film – ami elsősorban Barta és az itthon maradt édesanyja kapcsolatára fókuszál – egyik megszólalója, Fekete Barna a zenész barátja és egykori üzlettársa volt, aki az ügyvédjén keresztül szeretné elérni, hogy jelenlegi formájában ne mutassák be a filmet. Fekete a személyiségi jogai megsértése miatt a film újravágását kéri az alkotóktól, és azt sérelmezte, hogy bár beleegyezett a szereplésbe, a bemutató előtt látni akarta a filmet, hogy ellenőrizhesse a nyilatkozatait a vágás után. Végül az első nyilvános vetítésen szembesült azzal, hogy a film őt úgy mutatja be, mint aki büntetőjogilag felróható módon érintett Barta Tamás meggyilkolásában.

Tény, hogy Barta halálának helyszínen Fekete fegyverét találták meg, de a Siess haza, vár a mama alkotói szerint filmjük nem tár fel új információkat a zenész halálával kapcsolatban, és Fekete is csak az eddig közismert információkat osztja meg egykori barátjával kapcsolatban. Fekete ügyvédje a filmet vetítő moziknál is próbálta elérni, hogy levegyék a műsorról a filmet, de állítása szerint békés rendezést akar, a film újravágásával, és nem a betiltásával lenne elégedett. Barta Tamásra két mellkaslövéssel találtak rá az arletai házában. Az ügyben nyomozó rendőr a biztosító társasággal összefogva érte el, hogy az esetet öngyilkosságnak minősítsék, mert így nem kellett életbiztosítást fizetniük Barta családjának, pedig minden jel szerint gyilkosság történt.

Emlékezzünk a legendás LGT zenekarra:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top