nlc.hu
Sztárok

A bhutáni király és családja

12 évet várt a feleségére és áttért az egynejűségre a népszerű bhutáni király, aki nemrég lett kétgyerekes apa

A Himalája Vilmos és Katalinjának is nevezik a bhutáni királyt és királynét, akik leszámoltak a többnejűséggel, és elképesztő népszerűségnek örvendnek országukban.

A királyi családok minden országban a figyelem középpontjában állnak, ha akarják, ha nem. A népszerűség már más kérdés, de a bhutáni király egyértelműen mesehős szerűen pozitív karakter. 

Apja lemondott, így az övé lett a trón

A mennydörgő Sárkány Birodalmában, vagyis a 700 ezer lakosú Bhutánban 2006-ban került a trónra a Sárkánykirály, Dzsigme Keszar Namgyal, aki a Vangcsuk dinasztia ötödik királya. Azóta került a fejére a korona, hogy apja lemondott a javára. Dzsigme radikális szemléletváltást hozott az országba és az udvarba. A korábbi abszolút monarchiából Bhután államformája alkotmányos monarchia lett. Míg az egykori király négy feleségével éldegélt a palotájában, addig az új, ifjú uralkodónak más elképzelése volt az országáról és a saját magánéletéről is.

Szerelemből áttért az egynejűségre a bhutáni király

Dzsigme Keszar Namgyal koronázása (Fotó: AFP PHOTO/PEDRO UGARTE)

Egy feleség, egy szerelem, egy család

A koronaherceg 17 éves kamasz volt, amikor először találkozott az akkor hétéves Jetsun Pemával. Állítólag a herceg azt mondta a kislánynak, amikor betölti a húszat, és még egyedülálló lesz, akkor bizony elveszi őt feleségül. Nem tündérmese és nem fake news. Ugyanis mire Jetsun 21 esztendős lett, a koronahercegből pedig király lett, összeházasodtak. A szerény, mindig mosolygó, közrendű származású Jetsunból 2011. október 13-én lett Sárkánykirályné. Házassága előtt a londoni Regent’s Egyetemen hallgatott nemzetközi kapcsolatokat, pszichológiát és művészettörténetet, ám a tanulásról azután sem akart lemondani, hogy királyné lett belőle. A modernebb, az egynejűségben hívő, a nőket tisztelő Dzsigme pedig támogatta felesége törekvéseit, így hagyta, hogy esküvőjük után Jetsun visszaüljön az iskolapadba, és megszerezze a diplomáját.

Szerelemből áttért az egynejűségre a bhutáni király

Dzsigme Keszar Namgyal és Jetsun Pema (Fotó: GELAY JAMTSHO / HIS MAJESTY’S SECRETARIAT / AFP)

Dzsigme és Jetsun hamar a nép kedvencei lettek. Közrejátszott ebben az is, hogy nem féltek nyilvánosan kimutatni mennyire szeretik egymást, egy-egy puszival, kézfogással, amit korábbi uralkodók nemigen tettek meg. Fiatal, dinamikus, de a hagyományokat tisztelő uralkodói pár lettek, egy olyan ország, ahol a GDP-t nem gazdasági mutatókkal, hanem boldogság­indexszel mérik. Egyes külföldi lapok riportjai szerint Dzsigme király hatására többen is áttértek a monogám párkapcsolatra a fiatalabb generációban. Ezt sajnos nem tudjuk erre vonatkozó felmérésekkel igazolni, de az biztos, hogy a király 2010-ben eltörölte a többférjűséget és korlátozta a többnejűséget három feleségre. Dzsigme pedig többször is kijelentette, hogy soha nem áll szándékában újabb feleséget keresni, mert boldog monogám házasságában és az ország érdeke is ezt kívánja.  

Dzsigme rendszeresen kosárlabdázik, elszánt hegyikerékpáros és nagy Elvis-rajongó. Jetsun királyné szívesen fest szabadidejében, és rendszeresen röplabdázik.

Rongyrázás helyett

Ellentétben néhány külföldi kollégájukkal, ők csak addig nyújtózkodnak, ameddig a takarójuk ér. A Tasicsoedzong-palota, amely a hivatalos otthonuk, egy szerényebb birtok csupán, egy brit vagy egy spanyol palotához képest. Páncélozott luxusautók sem állnak a garázsukban. Míg Dzsigme király apja egy Toyotát vezetett, addig ő és családja egy Mini Coopert és egy terepjárót használ.

Mindenki várta a trónörököst

Ám az évek teltek, és mindenki kíváncsi volt, hogy mikor érkezik már a trónörökös. A nagy bejelentésre egészen 2015-ig, a nagypapa 60. születésnapjáig várni kellet. A királynénak időt hagyott a férje, hogy megismerje új családját, szerepét és feladatait, hagyta, hogy beilleszkedjen és megtalálja helyét királynéként. Végül első gyerekük, a kis Sárkányherceg 2016-ban jött a világra. Apja 36. születésnapján hozták nyilvánosságra a róla készült első fotókat. Mivel első gyerekük kisfiú lett, így nem kellett az utódlás miatt aggódniuk. Bhutánban ugyanis lányok nem, csak a fiúk örökölhetik a trónt. Ám mindezzel együtt Bhutánban nagy tiszteletben tartják a nőket. Az öröklési hagyomány szerint minden vagyont – beleértve a házat, a földet és a jószágokat – a legidősebb lány, nem pedig a legidősebb fiú örökli.

His Majesty The King and Her Majesty The Gyaltsuen with His Royal Highness The Gyalsey at Lingkana Palace.

Közzétette: His Majesty King Jigme Khesar Namgyel Wangchuck – 2016. február 20., szombat

Az uralkodói pár második gyereke 2020 tavaszán jött a világra. Az immár négytagú család nem adta el magazinoknak és tévéműsoroknak a babafotókat, hanem a házaspár hivatalos Facebook-oldalára töltötték fel azokat. Ráadásul a bejegyzést úgy időzítették, hogy a királynő 30. születésnapjának előestéjén legyen nyilvános.

„Ezen a különleges napon a legmélyebb hálával és szeretettel imádkozunk szeretett királynénkért, az ő tartós boldogságáért és egészségéért” – írták a képekhez. A felvételek a Lingkana Palota kertéjében készültek a boldog családról, ám a második kisfiú nevét ekkor még nem hozták nyilvánosságra. Különlegesség volt az is, hogy a négyéves trónörökös a fotózáson összeöltözött az édesapjával.

Szerelemből áttért az egynejűségre a bhutáni király

Dzsigme Keszar Namgyal király és családja (Fotó: ROYAL OFFICE FOR MEDIA BHUTAN / AFP)

A járvány alatt sem tétlenkedik

A koronavírus-járvány Bhutánt sem kíméli. A jelenlegi király még segítséget is kapott a néhai királytól, vagyis az apjától, akivel együtt járják az országot, hogy motiválják az embereket, és meghallgassák, milyen problémákkal kell szembenézniük a járvány miatt. Az uralkodói család valamennyi tagja kórházakat látogat, és a frontvonalban dolgozókkal egyeztet, hogy aztán tolmácsolják a politikusoknak a felmerülő kéréseket, nehézségeket. Október közepéig a 700 ezres Bhutánban 313  koronavírusos esetet regisztráltak, ebből 293-an már meggyógyultak és a járvány egyelőre is nem követelt halálos áldozatot. Ám helyzetük azért is különleges, mert a szomszédos Indiában, a hivatalos adatok szerint, 7.5 millió felé közelít a beteg száma.

Koronás fők, akiket alig ismerünk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top