Sztárok

Szájkörüli betegségek, amelyek senkit sem kímélnek (x)

Afta és herpesz. Szinte mindenki hallott már róluk, de a legtöbben sajnos meg is tapasztaltuk fájdalmas tüneteiket. A herpesz látványos tünetekkel és fájdalommal, az afta pedig kínzó szájüregi fájdalommal jár. Bármelyik is jelenik meg, igyekszünk a lehető leggyorsabban megszabadulni tőle.

Szájkörüli betegségek, amelyek senkit sem kímélnek (x)
Sokunk számára ismertek. Gyerekeket, felnőtteket és időseket sem kímélnek ezek a vírusok.A kellemetlen afta nem fertőző, de a herpeszről fontos tudni, hogy cseppfertőzéssel terjed, így bizony nagyon is fertőző.

Afta

A szájnyálkahártya leggyakoribb megbetegedése. Az ajkak belső oldalán, ínyen, vagy szájüreg két oldalán jelentkező lapos, kerek, középen sárgás, szélén vöröses udvarú, fájdalmas fekély.

Oka lehet vírusos eredetű, de gyakran előzi meg a nyálkahártya sérülése, melyet letört fog, éles szélű tömés, fogkefe, kemény ételek (pirítós, chips) fogyasztása, fogkő, fogszabályozó is okozhat.

3 típusa ismert:

Az idülten visszatérő afta, amely a megbetegedéshez 65-70 százalékát okozza. 10-40 éves korban alakul ki először. Általában kevés panaszt okoznak a 2-4 mm átmérőjű fekélyek, melyekből egyidejűleg 1-5 jelentkezik. 7-14 nap alatt heg nélkül, magától meggyógyul. Először ritkábban, majd egyre gyakrabban újul ki

Sutton afta, ritkán előforduló, nagy kiterjedésű, lassan gyógyuló, de kevés panaszt okoz. Inkább az idősebbek betegsége.

A Cooke afta, nem túl gyakori, de nagyon fájdalmas. Fiatalok, és főként nők az érintettek. Először gombostűfejnyi hólyagok képződnek, majd ezekből apró fekélyek alakulnak ki. Egyszerre akár 100 hólyag is jelen lehet. Az apró fekélyek összefolyhatnak és így nagy, rojtos szélű fekélyek alakulnak ki. 8-14 nap alatt heg nélkül gyógyul.

Szájkörüli betegségek, amelyek senkit sem kímélnek (x)
Ajakherpesz

Kellemetlen, fájdalmas és csúnya. Mindenki rémálma, hiszen a fájdalom mellett külső megjelenése is feszélyezi az embert. Az ajakpíron és az ajakpír- bőr határán megjelenő hólyagok, rövid idő alatt válnak nedvező sebekké.

Aktiválódhat stressz hatására, lázas állapottól, de kiválthatja napozás, menstruáció, terhesség vagy helyi irritáció is. Először viszket és ég, majd alig pár óra múlva 1-3 mm-es csoportosan elhelyezkedő, átlátszó, világossárga folyadékot tartalmazó hólyagok alakulnak ki. A hólyagok összefolynak, néhány nap múlva felrepednek, fekélyek jönnek létre, melyeken sárgás pörk képződik.

Az ajaksömör okozója a Herpes simplex vírus 1-es típusa. A vírus általában már gyerekkorban megfertőz bennünket, így a felnőttek 95%-a hordozza a vírust, de nem mindenkinél jelentkeznek tünetek. A herpesz többször is visszatér, mert a kórokozó vírus az idegrendszerben bújik meg, és arra vár, hogy újra támadjon.

Az erőteljes kínokat okozó afták és ajakherpeszek megjelenése esetén elsődleges cél a fájdalom csillapítása, illetve a betegségek idejének lerövidítése. Ebben a harcban gyors segítséget jelenthet a karbexolon-nátrium tartalmú Carbosan gél használata.Szájkörüli betegségek, amelyek senkit sem kímélnek (x)

Hatóanyaga édesgyökér gyógynövényből származik. A vírusellenes hatóanyag érezhetően képes csökkenteni a fájdalmat, és ténylegesen elősegíti a fekélyek és gyulladások természetes gyógyulási folyamatát.

Érdemes a gélt már az első tünetek megjelenésekor használni. Ezután naponta 4 alkalommal, hogy megfelelőképpen kifejthesse hatását az aftákon és herpeszeken. A patikában vény nélkül kapható, nemcsak a felnőttek, hanem már a három év feletti gyermekek kezelésére is biztonságosan alkalmazható.

Szájkörüli betegségek, amelyek senkit sem kímélnek (x)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top