nlc.hu
Sztárok

Orvosi tanácsok hialuronsavas feltöltésekhez

10 jó tanács az orvostól, ha anti-aging hialuronsavas kezelést tervezel

Ha hialuronsavas feltöltést tervezel, ezeket a szakorvosi tanácsokat mindenképp fogadd meg.

Úton-útfélen hallani a hialuronsavas feltöltésekről, mégis nagyon sok félinformáció kering a kezeléssel kapcsolatban. Az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy rengeteg helyen igénybe vehetünk már ilyen beavatkozásokat, de mégis, melyiket válasszuk és miért? Mire érdemes figyelni ha hialuronsavas feltöltést szeretnénk? Hogyan zajlik egy kezelés és utána mire számíthatunk? Ezekről kérdeztük Dr. Molnár Miklós plasztikai sebész, arcszépészeti specialista, nemzetközi szakértőt, jó tanácsai mindenki számára hasznosak lehetnek.

„Ne vegyük félvállról, hogy kinél, hol csináltatunk hialuronsavas feltöltést, hisz végső soron az arcunkon történik a beavatkozás, fontos, hogy az eredmény esztétikus, harmonikus legyen, életkorunknak megfelelő. A szép, igényes munkák nem természetellenesek, sőt, sokszor el sem hiszik, hogy az illető a kezeléseknek köszönheti fiatalos megjelenését” – tanácsolja az orvos.

1. Gondoljuk át előre, hogy pontosan mit szeretnénk

Ha foglalkoztat már egy ideje a hialuronsavas kezelés gondolata és lehetőség is van rá, hogy belevágjunk, fontos, hogy jó alaposan gondoljuk át, min szeretnénk korrigáltatni. „Alaposan figyeljük meg tükör előtt az arcunkat, sőt, kezeljük kiterjedtebben a dolgot és a nyak és dekoltázs területtel együttesen nézve gondoljuk végig, mire van szükségünk. Legyünk tisztában az elképzeléseinkkel és elvárásainkkal, mielőtt szakemberhez fordulunk – javasolja a szakorvos – Állítsunk fel előre egy fontossági sorrendet is, főként, ha több dolgon is változtatnánk, hisz az várhatóan több kezelést fog igényelni. Ezt mind időben, mind az anyagiak szempontjából érdemes megfelelően ütemezni majd.”

2. Legyenek reálisak a céljaink

Ne az legyen a célunk, hogy mindent 100 százalékosan eltüntessünk, sokkal inkább, hogy harmóniát teremtsünk, egyensúlyt az életkorral. 10-15 évnél többet ne akarjunk eltüntetni, az már elkerülhetetlenül művi eredményt hoz.

3. Az előzetes konzultáció legyen alapos

A beavatkozásokat mindenhol egy előzetes konzultáció előzi meg, mely során a kezelést végző szakember felméri az igényeket, elképzeléseket, lehetőségünk van feltenni minden kérdésünket és elmondani minden félelmünket, majd természetesen a végén egy konkrét ajánlást is kapunk a kezelés felépítésére, árára vonatkozóan. Éppen ezért „ha bárhol azt mondják, tízperces konzultációról van szó, gondolkodás nélkül hagyjuk ott a helyet. 40-45 perc legalább szükséges hozzá az első találkozás alkalmával, hogy minden kérdéses részt átbeszéljünk. Aki azt mondja, ennek a töredéke alatt is mindez megoldható, az komolytalan, sőt, felelőtlen” – tanácsolja a plasztikai sebész.

Csak orvos végezhet hialuronsavas kezeléseket. Érdemes olyan szakorvos keresni, aki fő profilban ezzel foglalkozik.

Csak orvos végezhet hialuronsavas kezeléseket. Érdemes olyan szakorvost keresni, aki fő profilban ezzel foglalkozik (Illusztráció: Getty Images)

4. Ne egyszeri kezelésre készüljünk

Aki azt gondolja, egyszer elmegy egy hialuronsavas feltöltésre és azzal minden gondja megoldódik, csalódni fog. Minden ilyen feltöltő kezelést adott időközönként, általában 4-6 havonta, de legalább évente frissíteni szükséges. 

5. A kezelésre nem beugrunk, hanem igénybe vesszük

Egy kezelés mindenestül körülbelül 45 percet–egy órát vesz igénybe, így kényelmes a páciensnek és így lehet alapos az előkészítés is, ezért jobb, ha nem az ebédszünetben akarunk átruccanni miatta. Gyakran egy érzéstelenítő gélt kennek fel az érintett területre, melynek a hatóideje 20-30 perc. Ez idő alatt készülnek fotók is az adott, kiindulási helyzetről, valamint sok esetben berajzolják a kezelés pontos helyét, mely amiatt fontos, hogy az arcberendezés más álló helyzetben, mint amikor fekszünk a csaknem hátradöntött kezelőszékben. Megnézik azt is, milyen a mimikánk, hogyan mozog az arcunk, hogy az eredmény a lehető legtermészetesebb legyen. A kezelés csak ezt követően kezdődik.

6. Ne dőljünk be a hirdetéseknek, hialuronsavas injekciós kezelést kizárólag orvos végezhet

Gyakran hirdetnek hialuronsavas kezeléseket kozmetikusok is, azt az illúziót keltve, hogy a hialuronsav pen alkalmazása biztonságos. A hialuronsavas töltésekhez azonban elengedhetetlen az anatómia alapos ismerete, hiszen, ha a beinjektált anyag nem a megfelelő helyre megy, súlyos szövődményeket okozhat. Ilyen típusú szövődményekkel gyakran találkoznak bőrgyógyászok, plasztikai sebészek. Nem érdemes kockáztatni, hiszen az arcunkról van szó. 

7. Jegyezzük meg: az olcsó kezelések csak papíron vonzóak

A hialuronsavas kezelések esetén határozottan igaz, hogy az anyag minősége meghatározza az árat is. Csodák nincsenek ezen a területen, egy olcsó kezelés itt bizony olcsó anyagot is jelenthet, amelynek hatásfoka alacsonyabb, hatása rövidebb ideig tart. „Ha a páciens nem látja feltüntetve a hatóanyag márkáját, mindenképp kérdezzen rá a kezelőorvosnál, kérjen róla pontos leírást, prospektust, és maga is nézzen utána a terméknek. Az interneten már minden márkáról elérhetőek a részletes információk bárki számára” – javasolja a szakorvos. Ezen felül az árazás az orvos szakértelmét és gyakorlatát is magában foglalja. Úgy, ahogy minden más területen, legyen az építészet, jog vagy gasztronómia, a jó szakembernek ára van.

8. Legyen papírunk mindenről

Minden kezelés végén kapnunk kell egy ambuláns lapot, melyre rákerül az injekció matricája, a legfontosabb adatok a készítményről: pontos neve, lejárati dátuma, valamint a páciens adatai, az, hogy mikor és ki végezte a kezelést. Ilyen névre szóló dokumentációt mindenképp kapnunk kell, tudnunk kell, mi került a bőrünk alá. „Sajnos volt már rá eset, hogy lejárt minőségű terméket adtak be a páciensnek, aki azután hozzánk fordult panaszaival. Ilyen esetekben sajnos a készítmény eltávolítása műtétet igényel, ne vegyük félvállról a dolgot.”   

9. A kezelés utáni időszakra is ügyeljünk

A hialuronsavas kezelésekhez jár egy utókezelő lap, mely tartalmazza, mire kell figyelnünk a kezelés után közvetlenül, illetve a két kezelés közötti időszakban. A legfontosabbak, hogy a szaunázást, szoláriumozást, napozást egy hétig mindenképp kerülni kell, de a szolárium és az intenzív napozás utána sem ajánlott. A fényvédelem, a megfelelő arcápolás nagyon fontos, de ugyanígy az egészséges életmód, a dohányzás kizárása, a megfelelő alvásmennyiség, a minimális alkoholfogyasztás és a cukros ételek kerülése is sokat számítanak, hogy az eredmény hosszan tartó legyen, továbbá sok folyadékot is kell inni, mindennap. Ha pici duzzanat jelentkezik, a fekete nadálytő krém nagyon hatásos, ezt érdemes lehet előre beszerezni. Sportolni már másnaptól lehet. Ha viszont fájdalmat, furcsa elszíneződést (nem véraláfutást) észlelünk, érdemes orvosunkkal konzultálni, hiszen ritkán ugyan, de szövődmény is előfordulhat a kezelés következtében.

10. Nyugodjunk meg, tovább tart a hatása, mint gondolnánk

„Legyünk türelmesek, a teljes eredmény nem egy nap alatt áll be, adjunk neki két hetet. Azonban ha annyi idő alatt sem teljesül az elvárt hatás, mindenképp jelezzük az orvosunk felé – tanácsolja a plasztikai sebész. – Ha minden rendben van, elég akkor visszamenni, mikor már úgy látjuk, szükséges a frissítés. A csúcson a 2-4. hónapban van az eredmény, majd töltőanyagtól és az életmódunktól függően csökken a hialuronsavas töltőanyag hatása. A 4-5. hónaptól már sokan időpontot kérnek a következő kezelésre, főleg szájtöltések esetében. Egy komplex arckezelés esetén a frissítéshez szükséges időszak hosszabb is lehet, de érdemes legalább évente visszajárni a szintfenntartás érdekében.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top