nlc.hu
Sztárok

Twiggy akkor és most

Twiggy, a hatvanas évek topmodellje 71 évesen is gyönyörű

A modellkarrierje mindössze 4 évig tartott, ám a mai napig is a divatvilág legnagyobb, legemlékezetesebb ikonjai között tartják számon Twiggyt, aki állítása szerint sosem próbálta ki a drogokat, de a botoxot sem.

Twiggy, vagyis civil nevén Lesley Hornby, 1949. szeptember 19-én, Londonban született. 1966 januárjában egy neves londoni mesterfodrász, Leonard of Mayfair modelleket keresett, akiken kipróbálhat egy új típusú, rövid hajvágást, az egyik modellje pedig a 16 éves Twiggy lett. A frizuráról készült fotók kikerültek a szalon falaira, ezeken pillantotta meg a fiatal lányt Deirdre McSharry, a Daily Express divatújságírója. Ő intézte el, hogy újabb fotók készüljenek Twiggyről, akire hamarosan felfigyelt a divatszakma. A mindössze 168 centis, törékeny lány a hajviseletével, szempilláival, androgün kisugárzásával divatot teremtett és gyakorlatilag néhány hónap alatt eleven popkulturális ikonná vált. Őt emlegetik a világ első modern szupermodelljeként. Aktív modellkarrierje összesen 4 évig tartott, ám ezalatt gyakorlatilag mindent elért, amit ebben a szakmában elérhetett, 20 évesen pedig visszavonult. Ezt követően a színjátszásra és az éneklésre koncentrált. Közel 20 filmben és tévésorozatban szerepelt, illetve lemezeket is kiadott. Legutóbbi albuma Romantically Yours címmel 2011-ben jelent meg.  

Twiggy 1966-ban és 2020-ban

Twiggy 1966-ban és 2020-ban (Fotók: Getty Images)

Kétszer házasodott, első férje, Micheal Witney volt, akitől egy lánya született, Carly. A férfi azonban 1983-ben szívrohamban elhunyt. Öt évvel később újra férjhez ment Leigh Lawson brit színész-rendezőhöz, akivel a mai napig is házasságban él. 

Twiggy tavaly ősszel töltötte be a 71. életévét, ám ez egyáltalán nem látszik rajta, még úgy sem, hogy sosem plasztikáztatott. „Nem volt plasztikai műtétem, de ha valaha is szükségét érezném, akkor egy nagyon-nagyon jó sebészt keresnék. Soha nem használnék viszont  botoxot, mivel szerintem méreg” – nyilatkozta egy brit lapnak. 

Fiatalos külsejét leginkább derűs, optimista személyiségének, illetve annak köszönheti, hogy odafigyelt az egészségére. Bár a hatvanas években lett sztár, azt mondja, soha nem próbált ki semmilyen drogot. Még bort is csak a húszas évei második felében ivott először. 

Twiggy
Megnézem
Összes kép (6)

A lánya, illetve a mostohafia révén már ötszörös nagymama, a koronavírus-járvány miatt azonban az elmúlt évben csak nagyon ritkán találkozhatott az unokáival, inkább videóhívások formájában tartották a kapcsolatot.  A karantén időszakát férjével angliai otthonukban töltötték, azonban Twiggy ez idő alatt sem tétlenkedett: podcast-sorozatot indított, melyben híres művészbarátait interjúvolta meg. Mindemellett imád kötni és varrni, amire 2020-ban több ideje volt, mint valaha. A pandémia elmúltával szeretne stúdióba vonulni és új lemezt készíteni, illetve visszatérni a színpadra.

És hogy mit mondana a 16 éves önmagának? „Ó, csak hajrá. Élvezd. Azt hiszem, a legtöbbször így is tettem. Nem nézek vissza, és nem gondolkodom azon, hogy »bárcsak ezt vagy azt ne tettem volna meg«” – fogalmazott a Guardiannek adott interjújában. 

Akkor és most

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top