nlc.hu
Sztárok

Zoltán Erika 59 évesen

A hangjával a slágerlistákra, a fürdőruhás képeivel címlapra került – ma 59 éves Zoltán Erika, aki 35 éve meghatározó alakja a magyar könnyűzenének

Túl szexi lány, Remete lány, Casanova. Csak néhány Zoltán Erika nevéhez köthető sláger, amit az egész ország ismer. Beírta magát a hazai könnyűzenei életébe, és nem mellesleg vele indultak az első magyar bulvárlapok is. Ma 59 éves Zoltán Erika.

Magyarországon 1990-ben indult az úgynevezett bulvársajtó, ekkor Zoltán Erika már két éve folyamatosan a toplisták élén volt, éppen ezért mondhatni a bulvárlapok kedvenc szereplője is lett, még úgy is, hogy ő csak énekelni akart. „Mai napig nem tudom, hogyan készítették, de a Kacsa magazinban például a fürdőruhás képeim jelentek meg akkoriban, én nem adtam oda azokat a képeket, de mondjuk most jó visszanézni őket” – emlékezett vissza Tatár Csillának adott interjújában Zoltán Erika a kezdetekre. Azt is hozzátette, hogy az akkoriban induló – azóta megszűnt – Hello magazin első címlapján is ő volt. „Emlékszem, az volt a cím, hogy Zoltán Erika kihintázott a házasságából… Kicsit csipkedő volt. Akkor, ebben a helyzetben tanultam meg, hogy azokra a szituációkra, amelyek bántanak, nem kell feltétlenül reagálni.”

Zoltán Erika azóta is a színpadon van és gyártja a dalokat. A magánéletébe néha beengedte a közönséget is,  és az emberek ma is kíváncsiak rá, így születésnapja alkalmával megnéztük, hogy mire keresnek a legtöbbet vele kapcsolatban.

Amire a legtöbben keresnek: Zoltán Erika férje

A sikeres énekesnő kétszer ment férjhez. Első férje Joós István volt.

1990-ben az akkor még aranykorát élő budapesti Citadella bárban együtt dolgozott Kátai Róbert táncossal, akit a közönség Robby D-ként ismert meg. Itt forgatták Erika klipjét az Elvarázsolt éj című dalhoz. Alig néhány hónapja ismerték egymást, amikor Erika elmondta akkori férjének, hogy szerelmes lett egy másik férfiba. „Három hónapja barátkoztunk Robival, de nem történt semmi. Aztán elcsattant az első csók… Majd valaki elsétált mellettünk és ránk köszönt. Ekkor viszont én még házas voltam. Ezt természetesen tisztába kellett tenni, abban a pillanatban elhatároztam, hogy ezt le kell rendeznem. De ehhez kellett az az érzés, hogy enélkül az ember nélkül én nem tudom leélni az életemet” – elevenítette fel az emlékeket Zoltán Erika a Petőfi TV egyik műsorában 30 évvel később. Ezután az énekesnő elköltözött otthonról, de csak hét évvel később, 1997-ben ment feleségül Kátaihoz, és még ebben az évben megszületett lányuk, Zoé. „A vízválasztó hetedik évben házasodtunk össze, de nem vagyunk babonások. Azért 1997-ben házasodtunk össze, mert akkor döntöttük el, hogy szeretnének egy gyereket.”

Szinte már-már idilli tökéletességnek tűnik Kátai Robi és Zoltán Erika házassága, és állítják, hogy ez nem csak a külvilágnak szól. „Nem hazugság, mi ezt nem kifelé mutatjuk, hanem valóban ekkora harmóniában élünk. Együtt dolgozunk, együtt élünk, együtt teszünk mindent” – magyarázta az interjúban Zoltán Erika, aki szerint nagyon fontos, hogy az ember lelkében egész életében ott maradjon a romantika. „Akinek romantikus a lelke, annak könnyebb a életét is romantikussá tenni.”

Persze sokszor felteszik az énekesnőnek azt a kérdést, hogy a korkülönbség hatott-e, és ha igen hogyan, a párkapcsolatukra. „Robi hat évvel fiatalabb nálam. 22 éves volt, amikor mi úgy döntöttük, hogy együtt folytatjuk az életünket… Már korábban is ismertem, de ekkor jött az a bizonyos romantikus szikra, amikor azt éreztem, hogy Istenem, ez a fiú mennyire megváltozott. Életem egyik legnagyobb szerencséje, hogy ezt átélhettem. Ez a szikra pedig már harminc éve kihat az életemre. És szerencsére ez a szikra kölcsönös volt.”   

Zoltán Erika szerint egy párkapcsolattal nincs nagy baj, amíg van közös témája a párnak, van idejük és akarnak beszélgetni, és nem a telefont nyomkodni.

Amire a legtöbben keresnek: Zoltán Erika lánya

1997. december 20-án született meg Zoltán Erika lánya, Kátai Zoé Roberta. Bár az énekesnő korábban is szeretett volna gyereket, megvárta, amíg férjében is megérik a vágy. „Óriási változást hozott az életünkben, hogy hárman lettünk. Mi nagyon jól elvagyunk így. Amikor kétéves lett Zoé, többször beszélgettünk egy tesóról, de valahogy mindig arra jutottunk, hogy mi így hárman nagyon erősek vagyunk” – magyarázta egy interjúban Zoltán Erika, aki egy édes történetet is megosztott egy beszélgetés alkalmával arról az időszakról, amikor lánya még kisbaba volt. „Ma is emlékszem, hogy Zoé még nem volt egyéves, amikor egy fellépésről jöttünk haza, és megálltunk egy benzinkúton, ahol rám mosolygott egy (játék) katica. Hazavittem a kislányomnak, aki ma már felnőtt nő, de mindig az én kicsi lányom marad. Az a katica azóta ott van az ágyánál.”

Zoé fitneszedző és táncoktató lett

Erika lánya, Zoé (Fotó: Instagram)

Zoé már 4-5 évesen határozottan kijelentette szüleinek, hogy nem szeretne szerepelni, mert nem viseli jól, hogy bámulják. Ezt szülei tiszteletben is tartották. „Amikor idősebb lett, ezt úgy fogalmazta meg, hogy úgy érzi, a világ legszerencsésebb embere, hogy mi vagyunk a szülei, de értsük meg, hogy ő majd akkor akar kamerák elé állni, ha erre neki meglesz az eredmény. Annak jogán nem akar szerepelni, hogy én vagyok az anyukája, és szerintem ez egy jó gondolat” – mesélte Zoltán Erika.

Zoé fitneszedző és táncoktató lett. Édesanyja 30. jubileumi koncertjén pedig ő is fellépett a táncosokkal.

Amire a legtöbben keresnek: Zoltán Erika fiatalon

Egészen fiatalon eldöntötte, hogy énekesnő lesz, és a nagy áttörést az 1986-os siófoki Interpop Fesztiválon előadott Szerelemre születtem című dal hozta meg számára, amelyet ma is egy ország dúdol. Arról csak évtizedekkel később mesélt a Marie Claire magazinnak, hogy nem is igazán állt hozzá közel a dal. „Akkoriban MC Hammert, Snapet, Bobby Brownt hallgattam… Nagyon nagy r’n’b-, soul- és funkyrajongó voltam… Úgy énekeltem annak idején slágerzenét, hogy a slágerzenét a legkevésbé sem szerettem. A Szerelemre születtem például nem is állhatott volna távolabb a saját zenei ízlésemtől – de tudtam, hogy ezt akarom. Jó előadóművész akarok lenni. Volt pár álmatlan éjszakám, de ezt lejátszottam magammal, és elhatároztam, hogy profin megcsinálom. Nekem akkor Chaka Khan, Stevie Wonder, Michael Jackson volt a csúcs.”

Zoltán Erika fiatalon

Egy kép az első lemezről, 1987-ből (Fotó: Zoltán Erika Instagram)

Amikor a koronavírus-járvány miatt a zenészek tulajdonképpen munka nélkül maradtak, Erika sem gondolta, mennyire hiányzik majd a színpad és a szereplés. Húszéves korom óta a színpadon élek, a hétvégéim arról szóltak, hogy elkezdek készülni a fellépésre. Negyedóra alatt elkészülök, aztán irány a fellépés, megérkezünk, és már mehet is a buli… Most derült ki, hogy ez az egész mennyire hiányzik! Fizikailag érzem ennek a hiányát.” 

Egy interjúban osztotta meg azt is, hogy szerény körülmények között nőtt fel, és később ez hogyan befolyásolta a gondolkodásmódját. „Édesanyám fillérre beosztotta, hogy mikor mire költhetünk…Akkoriban nagy álom volt az öltözködés számomra, és az egész család besegített abba, hogy mondjuk húsvétra kapjak egy új cipőt. Ahogy elkezdtem önálló pénzkereső lenni, akkor volt olyan időszak, hogy még ezt is, meg azt is megveszem. Bár mindig csak addig nyújtózkodtam, ameddig a takaróm ért. Amikor aztán rájöttem, hogy nincs szükségem harminc ugyanolyan nadrágra, akkor a következőnél már elgondolkodtam, hogy biztos, hogy kell ez? Hát persze, hogy nem! Minden úgyse kell.”

Amire a legtöbben keresnek: Zoltán Erika-dalok

A régi, nagy slágerekeit ma is szívesen játsszák a rádiók. Ilyen volt a Szerelemre születtem, a Túl szexi lány, a Casanova, vagy a Remete lány.

Ám az elmúlt években Zoltán Erika új, mai slágerekkel, vagy feldolgozásokkal is a figyelem középpontjába került. Két évvel ezelőtt például Dér Henivel újították fel Erika egyik legnagyobb slágerét, a Casanovát. A videót már közel 10 milliószor indították el a YouTube-on.

2020-ban pedig Sipos Petivel, Sipos Tomival és a férjével együtt állt kamera elé. Akkor a Angyalbőrben című  klasszikus sorozat főcímdalát dolgozták fel.

Amire a legtöbben keresnek: Zoltán Erika – tánciskola

„A tánc egy komoly kattanás az én életemben. Tánc mindig volt, van és lesz az életemben” – mondta Zoltán Erika, aki férjével közösen álmodta meg és működteti az ECDS tánciskolát, amely az ország számos városában elérhető. 

Sztárlexikon:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top