nlc.hu
Sztárok

Gasztro vetélkedő

Férfi a konyhában: „Nem baj az, ha néha az asszony diktál”

Mi történik akkor, ha a konyhában a férfi veszi át a főszerepet? Csoda és káosz is lehet a vége – nálatok melyik a jellemző?

Egy dolgot már most, a legelején le kell szögeznünk: a gasztronómiai jártasság és a konyhai rátermettség nem a nők kiváltsága. Vannak családok, ahol a férfiak is kilépnek a fényre – pontosabban odalépnek a tűzhely mellé –, és olyan ételeket villantanak, amikre még egy fekete öves háziasszony is elismerően biccent.

A Spektrum Home Piríts rám! című gasztrovetélkedőjében 6 héten keresztül 12 ismert sztárpár mutatja be, milyen is az, amikor a férfi magához ragadja a fakanalat – persze, mindezt egy csavarral: a feleség diktál, a férj csinálja, a végén pedig a vakon kóstolás dönti el, ki jut tovább.

Piríts rám! Spektrum Home

Ismert sztárpárok mutatják be, milyen az élet a konyhában, ha a nő diktál, a férfi csinálja (Fotó: Spektrum Home)

Só, bors – és minden más ízlés szerint

Egy igazi férfi mindenhez is ért – gondolják ezt sokan, pedig természetesen, nem ez a férfiasság mércéje. Tegyük fel, hogy a párod egyik nap úgy ébred, hogy ő lesz a következő Paul Bocuse, miközben eddigi legnagyobb gasztrosikerei közé a főtt tojás és a zacskós leves tartoztak. Persze, ne vonjuk kétségbe, hogy a lelkesedés csodákra képes: az elszántság a konyhában is eredményre vezethet.

Másrészről, ha tele vagyunk önbizalommal, az, amit máskor akadálynak vélünk, ilyenkor csupán megoldandó feladatnak látunk, amit könnyedén veszünk. A konyhában ez a hozzáállás két irányba viheti a végeredményt: valami elképesztően finom étel készül – vagy nem. Persze, még az önbizalomtól duzzadó férfiaknak is jól jön néha a bátorítás és némi súgás – pont úgy, ahogy Bárdosi Sanyinak a fülébe duruzsoló Ildi. De olyan is van, amikor a tésztának nem gyúrásra, hanem férfias keverésre van szüksége.

„Férfi vagyok, nem pedig egy gyámoltalan nő, aki megijed egy kis tésztától.”

Az alkotó

Észrevetted már, hogy a receptet a férfiak csak egyfajta irányjelzőként használják? A recept értelmetlen keretekbe szorítja a kreativitását kiélni vágyó férfit, hiszen, mégis, ki tudhatná jobban, mennyi liszt kell egy igazán jó tésztához, vagy mennyi Cayenne-bors a kellemesen fűszeres ízhez?! Hát persze, hogy az alkotó, akinek művészi szárnyalását letörni holmi méricskélésekkel, vagy előre meghatározott összetevőkkel bűn!

Piríts rám! Spektrum Home

Berkes Olivér, mint profi fűszerező (Fotó: Spektrum Home)

De van olyan is, aki azt vallja, mint Szécsi Zoltán a verseny során: „nekem a konyhában ne kelljen gondolkodni”, és vakon bízik felesége minden szavában. Az már egy másik kérdés, hogy az időfaktor nem kedvez az alkotó férfinak, és a saját tempójától nem tántoríthatja el semmi sem. De tudjuk: a jó munkához idő kell.

Piríts rám! Spektrum Home

Szécsi Zoli és felesége, Vanda összeszokott párost alkotnak (Fotó: Spektrum Home)

The winner takes it all

Bármibe vágjon bele, sok férfi versenyhelyzetként éli meg még a leghétköznapibb feladatot is, ennek következtében a munka végeztével minimum konfettiesőre számít. Ilyenkor nemcsak maguknak, hanem neked is szeretnének bizonyítani, és az elismerésedre vágynak. De mi vár a konyhában, ha a férfi végzett élete eddigi legcsodásabb gasztroművével?

Temérdek mosatlan. Tény azonban, ha a férfi szíve és a lelke ott van az asztalon étel formájában, érthető, ha az alkotónak pihenésre van szüksége. Sőt, van, aki még ebben is meglátja a szépet, pont úgy, mint Szécsi Zoli, aki így fogalmazott a főzése végén: „A káoszra büszke vagyok.”

A Piríts Rám! a Spektrum Home-on minden hétvégén, szombaton és vasárnap 18:00 órakor látható!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top