nlc.hu
Sztárok

Tévés nyomozók, akik a szerepükben ragadtak

9 kedvenc nyomozónk, aki évtizedeken át oldott meg bűnügyeket a tévében

A legtöbb színész változatosságra törekszik, de sokan vannak, akik pont abból csinálnak karriert, hogy egy karaktert éveken, évtizedeken át játszanak egy végtelen hosszan hömpölygő tévésorozatban, a nézők szemében pedig szinte összeforrnak a karaktereikkel. Velük biztosan ez történt.

Angela Lansbury mint Jessica Fletcher

Sorozat: Gyilkos sorok

Alakította: 1984 – 1996 (12 év)

Tévés nyomozók, akik a szerepükben ragadtak

Angela Lansbury (Fotó: profimeda)

A sorozat showrunnerei annak idején egy, a tévés műfajban meglehetősen szokatlan és egyedi főhőssel rukkoltak elő: fiatal vagy középkorú, éles eszű férfi nyomozó helyett egy idősebb, krimirajongó és krimiket író éles eszű, de autót vezetni nem tudó nőt tettek meg főszereplőnek, aki nemcsak bűnügyi történeteket ír, hanem a szabadidejében amatőr nyomozóként maga is kiveszi a részét a bűnügyek és gyilkosságok felderítéséből. Persze hiába a friss koncepció, ha nem az egészen fantasztikus Angela Lansburyt szerződtetik a főszerepre, valószínűleg nem arattak volna ekkora sikert. Lansbury 264 epizódban nyomozott és a tévénézők kedvencévé vált hazánkban is. Minden egyes szezonért jelölték Emmy-díjra, de a tizenkét alkalomból egyszer sem sikerült megnyernie.

Yannick Bisson mint William Murdoch nyomozó

Sorozat: Murdoch nyomozó rejtélyei

Alakította: 2008 – (13 év+)

Kanada válasza Sherlock Holmesra egy nyomozó, aki a XIX. és a XX. század fordulóján Torontóban szokatlan és újszerű eszközökkel (ujjlenyomat-azonosítás, vérteszt…) oldja meg a bűneseteket, és még egy kis románc is belefér a kolleginájával. A sorozat eddigi 218 epizódja kellemes komforttévézést jelent, a William Murdoch nyomozót alakító Yannick Bisson pedig nemrég az nlc-n megjelent interjúnkban azt nyilatkozta, hogy esze ágában sincs még visszavonulót fújni, és addig játssza az elegáns ruhákban feszítő nyomozót, amíg a nézők kíváncsiak rá. Bisson az ötvenes évei elején jár, szóval van még ebben kakaó.

Emilia Fox mint Dr. Nikki Alexander

Sorozat: A néma szemtanú

Alakította: 2004 – (17 év+)

Tévés nyomozók, akik a szerepükben ragadtak

Emilia Fox (Fotó: BBC)

A britek kedvenc krimisorozata már 1996 óta képernyőn van, de érdekes módon az eredeti szereplőgárdából már senki sincs a sorozatban. A mostani főszereplő, a Nikki Alexandert játszó Emilia Fox csak a nyolcadik évadban csatlakozott a szériához, és valószínűleg maga sem gondolta volna, hogy főszereplővé növi ki magát, amit nagyrészt annak köszönhetett, hogy a színészek az évek során sorra hagyták ott a sorozatot, ő mégis maradt. A nyomozásokat patológusok szemszögéből bemutató széria fontos szereplők távozása után sem reccsent meg, és máig fontos szerepe van a BBC programjában.

Mark Harmon mint Leroy Jethro Gibbs

Sorozat: NCIS – Tengerészeti helyszínelők

Alakította: 2003 – (18 év+)

A sorozat tagjai annak idején a JAG dupla epizódjában mutatkozhattak be a nagyérdeműnek, hogy aztán nem sokkal később elindulhasson a saját krimisorozatuk, az NCIS – Tengerészei helyszínelők. A Haditengerészeti Bűnüldöző Hivatal csapatvezető különleges ügynökét, Leroy Jethro Gibbs alakítja a kezdetektől. Meggyőzően, amit az is bizonyít, hogy a nézők máig sem untak rá a karakterre. Az átlagos nyomozókhoz képest az NCIS nyomozói veszélyes terroristák utáni akciókban is részt vehetnek, atomfegyvereket is kereshetnek. Harmon már több mint 400 epizódban játszotta el a vezető nyomozót, és egyáltalán nem tűnik úgy, hogy szeretne visszavonulni a közeljövőben, noha az elmúlt egy évben voltak olyan pletykák, miszerint Harmon nyugdíjba vonul. 

Mariska Hargitay mint Olivia Benson

Sorozat: Esküdt ellenségek: Különleges ügyosztály

Alakította: 1999 – (22 év+)

A Különleges ügyosztály az Esküdt ellenségek című nagy sikerű, 1990-ben indult sorozat spinoffjaként indult kilenc évvel az eredeti után, és ami azt illeti annyira sikeres lett, hogy lekörözte az anyasorozatát, amit már 2010-ben elkaszált a csatorna, viszont a Különleges ügyosztály jelenleg is műsoron van, és még az sem tudta megrengetni igazán, hogy a Black Lives Matter kapcsán több hasonló rendőrös sorozat is bajba került. A sikerben óriási érdeme van a magyar származású Mariska Hargitaynak, aki a megtestesült jó zsarut játssza az erkölcsrendészeten egy olyan rendőr-fantasyben, ahol az igazságszolgáltatás úgy működik, ahogyan kellene. Az évadok igen hosszúak, több mint húsz részesek, így Hargitayt rendesen megdolgoztatják a fizetéséért.

A színész, akinél még senki sem játszott tovább egy tévés karaktert

William Roache mint Ken Barlow

Sorozat: Coronation Street

Alakította: 1960 – (61 év +)

Bár ennek a teljesítménynek semmi köze a krimikhez, gondoltuk érdekességként idetesszük, hogy ki az, akinél még soha senki nem játszott tovább karaktert a televíziók képernyőjén. Tavaly ősz óta ráadásul ez már hivatalos, ugyanis William Roache bekerült a Guiness Rekordok Könyvébe a teljesítményével. A Coronation Street sztárja már több mint hatvan éve alakítja Ken Barlow karakterét töretlen lelkesedéssel. A 88 éves színész 1960 óta dolgozik a szappanoperán, amit eredetileg a tévécsatorna csak tizenhárom hétre szeretett volna műsorra tűzni, de a siker akkora volt, hogy a Coronation Street megmaradt, sőt máig szorgalmasan gyártják hozzá az újabbnál újabb epizódokat. Roache-ot azzal köszöntötték a kollégái, hogy tavaly december 9-én, a Coronation Street hatvanadik évfordulóján egy olyan epizódot mutattak be, aminek ő volt az abszolút főszereplője.

Horst Tappert mint Derrick

Sorozat: Derrick

Alakította: 1974 – 1998 (24 év)

Tévés nyomozók, akik a szerepükben ragadtak

Jelenet a Derrick című sorozatból (Fotó: Profimedia)

Abból is sejteni lehet, hogy a német tévések nem annyira bíztak a sikerben, hogy a Derrick című krimisorozat első évada mindössze három epizódból állt ellentétben a későbbi szezonok jellemzően tíz fölötti epizódszámával. Összesen 281 rész készült Stephan Derrick és Harry Klein München környéki nyomozásaiból, és ez alatt a nyomozópáros összesen három ügyet nem tudott felderíteni, úgyhogy elég hatékonyan dolgoztak, és elérték, hogy a német precizitásról ne csak az Audi és a Mercedes, hanem ők is az eszünkbe jussanak. A sorozat még a kilencvenes évek végén is jó nézőszámokat hozott, és csak azért ért véget, mert a Derricket játszó Horst Tappert úgy érezte, már túl öreg hozzá.

Erdogan Atalay mint Semir Gerkhan

Sorozat: Cobra 11

Alakította: 1996 – 2020

Tévés nyomozók, akik a szerepükben ragadtak

Erdogan Atalay (Fotó: Profimedia)

Tavaly nyáron a magyar sajtót is végigjárta a hír: lehet, hogy nem készül több évad a német autópályarendőrség látványos kalandjait bemutató Cobra 11-ből. A német RTL hosszú évek óta nagy sikerrel futó sikersorozata az utóbbi években egyre rosszabb eredményeket hozott, miközben a gyártási költsége drága, és jelenleg úgy tűnik, ez megpecsételheti a sorsát. A sorozatban annyi minden változott 24 év során, és csak egy dolog volt állandó: az egyik főhős mindig az Erdogan Atalay által alakított Semir Gerkhan volt. A társait időközönként lecserélték, de ő 54 évesen sem állt le az akciózással. A gyenge nézettségi adatokat az utolsó évadban azzal próbálták feltornázni, hogy több mint húsz év után Semir mellé női társat rendeltek, de úgy fest, az ötlet már későn jött, és önmagában kevésnek bizonyult. Úgy fest, a kétgyerekes apukának a jövőben más hivatást kell keresnie.

David Suchet mint Hercule Poirot

Sorozat: Poirot

Alakította: 1989 és 2013 között (24 év)

A televíziózás történetének egyik nagy legendája Hercule Poirot, akit számos színész keltett már életre a tévében és a nagyvásznon is, de senki sem nőtt annyira össze a figurával, mint a brit David Suchet. A színész eredetileg Peter Ustinov mellett Japp főfelügyelő szerepét kapta, de ott nem aratott akkora sikert, mint a belga detektív szerepében.

Peter Falkhoz hasonlóan neki is összesen 13 évad jutott, és abban is hasonlított Columbóra, hogy az egyes évadok hossza meglehetősen hektikusan alakult: előfordultak szezonok, ahol tíznél is több epizódot forgattak le, de akadt két olyan évad is, ami összesen két részből állt.  Agatha Christie bizonyára maga is elégedetten csettintett volna, ha meglátja munka közben David Suchet megunhatatlan Poirot-ját. Suchet amúgy jóval vékonyabb, mint a sorozat Poirot-ja, és a ruhája kitömésével érte el, hogy vaskosabbnak tűnjön.

Peter Falk mint Columbo

Sorozat: Columbo

Alakította: 1971 és 2003 között (32 év)

Bár Peter Falk bő három évtizeden át alakította a legendás ballonkabátos, kutyás hadnagyot, aki folyton beszél a feleségéről, de Mrs. Columbót sosem láthattuk, igazából 32 év alatt „csak” 13 évadot forgatott a sorozatból. Ráadásul az egyes évadok sem nevezhetők épp túl hosszúnak: a leghosszabbak nyolc epizódból álltak, a legrövidebbek pedig csak háromból, bár tény, hogy ezeknek a játékideje többnyire inkább egy nagyjátékfilmre hasonlított, és nem egy átlagos sorozat epizódjáéra. És bár Falk számos filmben is játszott, ő az embereknek már örökké Columbo hadnagy marad, annyira összenőtt a figurával és a manírjaival. Ezért ő maga is mindent megtett: a filmben látható ballonkabátja például a sajátja volt, és a szivarozást is azért írta be a nyomozó fő tulajdonságai közé, hogy így forgatás közben tudjon szivarozni.

Olvasgass még híres tévés nyomozókról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top