nlc.hu
Sztárok

Fülöp herceg temetésének terve

Mi várható Fülöp herceg temetésén?

Az április 9-én elhunyt Fülöp herceg temetése számos kérdést vet fel. Nemcsak a pandémia miatt, de azért is, mert senki nem tudja, hogy hazatér-e a temetésre Harry herceg.

2021. április 9-én 99 éves korában elhunyt Fülöp herceg. II. Erzsébet férje pénteken reggel, békében hunyt el a Windsori-kastélyban. 

„Állami temetés jár a mindenkori uralkodónak, annak hitvesének, valamint a mindenkori trónörökösnek” – mondta Szabó Csaba, a Story és a Best magazin újságírója. A legutóbbi ilyen állami temetés a 2002-ben elhunyt anyakirályné búcsúztatója volt. „Akkor a britek tizenhat órán keresztül álltak sorba, hogy leróják kegyeletüket II. Erzsébet édesanyjának ravatala előtt.” A II. világháborúban is harcoló Fülöp herceg, vagy ahogyan az unokái hívták: a család sziklája, azonban a pandémia miatt várhatóan nem részesül állami temetésben. 

Fülöp herceg temetése

Fülöp herceg temetése számos kérdést vet fel (Fotó: Profimedia)

Fülöp herceget várhatóan a Windsorban a Szent György kápolnában búcsúztatják és helyezik örök nyugalomra. Nagy kérdés, hogyan változtat az évekkel korábban kialakított „forgatókönyvön”, a jelenlegi koronavírus-járvány okozta lezárás. A Daily Mail információi szerint a temetésre várhatóan jövő szombaton kerül sor szűk, családi körben. 

Bejelentik Fülöp herceg halálának hírét

Bejelentik Fülöp herceg halálának hírét a Buckingham palota udvarán (Fotó: Profimedia)

Mivel nővérei már mind meghaltak, várhatóan német és brit, még élő unokatestvérei lesznek jelen Fülöp herceg temetésén. 

Fülöp hercegnek és II. Erzsébetnek összesen négy gyermeke, nyolc unokája és tíz dédunokája van. A legfiatalabb dédunoka alig három hete született. Az bizonyos, hogy valamennyien ott lesznek imádott nagyapjuk, a családot mindig összetartó Fülöp sírja mellett. Az azonban nagy kérdés, hogy Harry herceg feleségével vagy egyedül érkezik majd a búcsúztatóra. Általános vélemény a hírcsatornákon megszólaló szakértők szerint, hogy Károly herceg kisebbik fia egyedül fog hazautazni az Egyesült Államokból, Meghan Markle és kétéves fia nem fog vele tartani. 

Fülöp herceg dédunokáival

Fülöp herceg dédunokáival 2017-ben (Fotó: Profimedia)

Fülöp herceg halála után számos európai uralkodócsalád kifejezte megrendülését.  A 99 éves herceget gyászolja II. Margit dán királynő, XVI. Károly Gusztáv svéd király és Zsófia egykori spanyol királyné. Ők egyébként mindannyian unokatestvérei voltak.

A svéd uralkodó üzenetben fejezte ki részvétét, kifejezve, hogy Fülöp herceg a családja régi, jó barátja volt. Halála mély veszteség mindenki számára, és osztoznak II. Erzsébet gyászában:

A belga király közös fotókkal emlékezett meg Fülöp hercegről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top