nlc.hu
Sztárok

Viva Comet leg-leg-leg pillanatai

Régi idők nagy bulijai: Magyar zenei díjátadók, ahol Kiszel Tünde fotókat gyűjtött és Puzsér rendre kiakadt

Hiányoznak a díjátadók? Egykor nagyon is népszerűek voltak itthon is ezek a kiöltözős, vörös szőnyeges események, ahol rendre történt egy-két olyan esemény, amiről aztán napokig beszéltek Salgótarjántól Szegedig, illetve Zalaegerszegtől Nyíregyházáig.

A zenész szakma számára egykor több gálát is rendeztek, aztán szépen lassan kikoptak az életünkből a puccparádék, nem volt több VIVA Comet, ahogyan BRAVO Otto sem. Pedig sok emlékezetes pillanata volt ezeknek a rendezvényeknek. 

BRAVO OTTO, a kamaszok kedvence volt

Volt egyszer egy BRAVO OTTO díj

A Crystal együttes (Kasza Tibor, Lajtai Katalin, Kasza Gábor), a 2002-es BRAVO-n (Fotó: Steindl Gabriella)

Tudtátok, hogy Németországban az első BRAVO OTTO díjat 1957-ben adták át? Tény, hogy az IM, a Bravo vagy a Popcorn magazin nálunk a 90-es években hódított igazán, a net, meg az okostelefon-korszak előtt, hogy a TikTokot már ne is említsük. Akkor még kéthetente azt vártuk, hogy az újságosnál megvehessük a legfrissebb tinilapot, nemcsak a benne lévő Szex, szerelem gyengédség rovaton akartunk röhögni, hanem a szavazólapot is vissza akartuk küldeni, hogy a kedvencünk kapja a Bravo OTTO díjat. Ezeket a bulikat a neten fellelhető, kissé homályos információk szerint a 2010-es év közepéig rendezték meg. A tiniknek leginkább arra szolgáltak a díjátadók, hogy aláírásokat gyűjtsenek kedvenceiktől, többnyire az egyik bevásárlóközpont tetején.

VIVA Comet, ahol a zene csak mellékszereplő maradt

Ma már nincsen VIVA csatorna, ahogyan nincsen Comet díjátadó sem, de 2001 és 2016 között minden évben átadták az üstökösre hajazó kis gömböt. Az első négy évben nem volt nagyszabású díjátadó, ahogyan különböző kategóriák sem, ellenben a közönség által megválasztott előadó, vagy produkció Németországban vehette át a díjat a német Comet gálán, ami akkor igen nagy lehetőségnek számított. Ákos kétszer, a Groovehouse és a Hooligans egy-egy alkalommal diadalmaskodtak.

Volt egyszer egy Viva Comet

Éder Krisztián, művésznevén SP a 2012-es Viva Comet díjával (Fotó: Leéb Ádám)

2005-re aztán kinőtte magát a történet egy önálló eseménnyé, és itthon is saját gálát rendeztek neki. Az első ilyen évben Gáspár Laci, Zsédenyi Adrienn, a NOX, Erős vs. Spigiboy és Majka nyerte. A legtöbb díjat egyébként a Comet történetében itthon, az azóta már fotósnak állt SP, vagyis Éder Krisztián kapta.

Botrányok

Csak egy volt a baj, ekkorra már a VIVA Comet mindenről szólt, csak a zenéről nem. Persze voltak díjazottak, lehetett szavazni, és egy-egy előadó örült is, ha sikerült diadalmaskodnia, a cikkek mégsem arról szóltak, hogy ki lett a legjobb férfi, vagy női előadó, hanem az aktuális botrányról. És abból bizony volt bőven. Például Kiszel Tünde körül mindig történt valami. 2011-ben például sétálgatott a buli VIP részlegében, ahol a TNT zenekar tagja, Inti megkérdezte tőle, hogy mit keres Tünde egy zenei díjátadón? A történet vége egy heves szóváltás, és egy Blikk-címlap lett.

2009-ben ugyanitt Fluor Tomi nyilatkozott a VIP-ben kemény stílusban a naptárdíváról. Amikor pedig évekkel később a felvétel kiderült, Kiszel nem volt szívbajos beperelni a rappert. A peren kívül született megegyezésben Fluor 1.5 milliót fizetett Kiszel Tündének.

Puzsér fűtött be a Viva Comet közönségének 2012-ben

Puzsér Róbertnek volt pár keresetlen szava, mielőtt átadta a díjat Tóth Gabinak (Fotó: Leéb Ádám)

Vajon ki gondolta 2012-ben, hogy egy könnyűzenei díjátadóra jó ötlet meghívni a kritikus Puzsér Róbertet, akinek mindenki a vérnyomása miatt aggódott a Csillag születik-es zsűrizése alatt? A később főpolgármesternek is induló Puzsér a Legjobb női előadónak járó díjat adta át abban az évben, ám mielőtt kimondta volna Tóth Gabi nevét, kemény szavakkal illette az önmagát ünneplő popszakmát. „Megkapták már ezt a díjat tehetséges előadók, és nívótlan, alkalmatlan senkik egyaránt. Ez a díj nem azt jelenti, hogy, aki kapja, az jó úton jár. Csakis azt jelenti, hogy a tinik élvezettel klikkelnek rá. Ennyi. Ez a díj nem dicsőség, hanem felelősség, erre pedig mindig is szart a popszakma. Amit a popüzletág az elmúlt évtizedben az országra zúdított, az igénytelenség, ízléstelenség és újra fel nem hasznosítható, fröccsöntött, műanyag szemét” – kiabálta a mikrofonba Puzsér, aki mellett a másik díjátadó, Verrasztó Evelyn csak kényelmetlenül mosolygott.

Külföldi celebdömping, vagy nem

2010-ben az akkor igencsak felkapott német énekesnő, Cascada denszelt és énekelt a magyar Comet színpadon. Az őrjöngés ugyan nagy volt a közönség soraiban, de fasorban sem volt ahhoz képest, amit Justin Bieber-videóüzenet generált ugyanezen az éjszakán.

2011-ben Edward Maya – emlékszik még rá valaki? –, 2012-ben Pixie Lott, 2013-ban a Wiley, 2014-ben pedig a román Inna volt a külföldi sztárvendég.

 

De külföldről meghívott, aktuális diszkókirályok ide vagy oda, az embereket sokkal jobban érdekelte akkoriban a Dzsudzsák Balázzsal járó Zimány Linda, vagy a díjátadók miatt rendre kifakadó Majka.

Ruhák

A VIVA Comet egyik alap beszédtémáját a ruhák szolgáltatták. Attól függően, hogy hol rendezték meg a díjátadót, úgy változott a dress code is. Amikor például egy forró nyári napon a Magyar Vasúttörténeti Parkban volt a buli, legtöbben a diszkószettre esküdtek, amikor pedig átköltözött a Comet a Papp László Sportarénába, a hölgyek felöltötték a két évvel korábbi Story-gálás estélyit. De lássuk a legemlékezetesebb darabokat.

Tolvai Reni ruhája mindent vitt a 2012-es Cometen

Tolvai Reni emlékezetes ruhája a Viva Cometről (Fotó: Leéb Ádám)

Majdnem tíz évvel ezelőtt történt, hogy Tolvai Reni Medveczky Ilonát lepipáló, átlátszó, strasszos ruhában vonult végig a vörös szőnyegen. Emlékezetes volt, az biztos, mert ezután napokig mindenki róla beszélt. Igazából egy nagyszabású koncert fellépőruhájának tökéletes lett volna ez a ruha, de egy tinikkel tömött, matiné díjátadóra lehet, hogy kicsit sok volt.

 

2016 már egy új korszak volt a Comet életében, de erről kicsivel később. Ekkor előkerültek az estélyik, és az elegánsabb koktélruhák. Kicsit unalmas is lett ennek hatására a vörös szőnyeges bevonulás. Aztán jött Horányi Juli, és ezzel a látványos szettel megmutatta, hogyan kell egyedinek lenni!

Horányi Juli stílusos öltözéke

Horányi Juli a 2016-os Comet gálán (Fotó: Vadnai Szabolcs)

2014-ben Tóth Gabi spanyol istennőnek öltözött. Ehhez elég volt neki egy tűzpiros szoknya, egy haspóló és néhány látványos kiegészítő. Mi imádtuk.

Tóth Gabi spanyol istennőnek öltözött

Tóth Gabi a 2014-es Cometen (Fotó: Réti Borbála)

Egy új, rövid korszak

A korábban említett új korszak 2016-ban kezdődött meg a VIVA Comet életében, és egyben azzal is ért véget. Ebben az évben az RTL és a VIVA közösen szervezte meg a gálát, és alaposan át is alakították. A fiatalokat ekkor már nem lehetett román sztárvendégekkel megfogni, és ha már itt tartunk, akkor tévével sem nagyon. Így vloggereket hívtak a YouTube-ról, hogy közvetítsék az eseményt, ám mivel mégis két tévécsatorna szervezte, ki akarták szolgálni a tévénézőket is, így a zenészek mellett színészeket, humoristákat és social media szereplőket (!) is díjaztak. Hogy nem lett több Comet, az nemcsak annak volt köszönhető, hogy a VIVA megszűnt, hanem annak is, hogy nem lehet egy díjátadóban kiszolgálni a 14 éveseket és a negyveneseket.

Fonogram, a nagy túlélő

Hogy mi maradt nekünk? Hát a magyar Grammy, vagyis a Fonogram-díj, amit korábban Aranyzsiráfnak hívtak, és amit 1992 óta osztogatnak a zenészeknek. A Comettel ellentétben itt tényleg minden a zenéről szól, csak már olyan mértékben, hogy az kellően unalomba fulladjon. Mert lássuk be, a Grammy is a zenéről szól, de adnak mellé annyi körítést, hogy az ember utána napokig fuldoklik az eseményről szóló hírekben.

A Fonogram a magyar Grammy

Molnár Ferenc Caramel a Fonogram díjjal, 2019-ben (Fotó: Leéb Ádám)

Akárhogyan is, nekünk megmaradt a Fonogram-díj, amit mostanában 17-18 kategóriában ítélnek oda. 2020-ban a pandémia miatt a korábbi farmer-zakós, tornacipős-nagyestélyis felvonulásra már nem is került sor, helyette Fonogram-napot szerveztek, és online lehetett jól örülni a díjaknak.

Igazából a magyar Grammy akkor került a legtöbb ember fókuszába, amikor 2019-ben Krúbi lett az év felfedezettje és ő kapta a legjobb raplemez díját is az idei Fonogram-gálán. Ezen, és a díjakat odaítélő szakmai zsűri összetételén pedig igencsak felhúzta magát Majka, aki nagyon hosszú posztban fakadt ki az egész díjátadóra. Aztán kapott választ is.

Jó, de akkor mi van külföldön?

Tény, hogy az Oscar-, az Emmy-, vagy  a Golden Globe-gála sem hoz már lázba annyi embert, mint 20 évvel ezelőtt. A zenei díjátadók sem állnak jobban, de a Billboard és a Grammy még mindig megrendezésre kerül, és mindenki megkapja, amit akar.

Van látványos vörös szőnyeges bevonulás, olyan ruhákkal, amik aztán két hónapig megtöltik a divatrovatokat. Vannak nagy össznépi bulizások, ahol a „közönséget” összeengedik a sztárokkal, és az est kiemelt fellépőjével mindenki együtt táncol. Kellő gif alapanyagot produkálva ezzel a következő hat hónapra. A zenei élet képviselői megkapják a maguk elismerését a díjakkal, de a bulvártémák szerelmeseinek is kellő mennyiségű beszédtémát szolgáltatnak a különböző, „spontán” eseményekkel.

Az összes felsoroltat pedig tökéletesen illusztrálja a Jonas Brothers 2019-es Billboard-fellépése. Volt ott minden: jó zene, táncoló sztárok, sikítozó közönség, és a három zenész testvér három felesége az első sorban. Win-win.

Vörös szőnyeg és gálacunami:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top