nlc.hu
Sztárok

Így él a 73 éves Presser Gábor

„Én a zenémet adtam neked” – 73 éves lett Presser Gábor

73 éves lett Presser Gábor, aki több mint 50 éve nekünk írja a dalokat, nekünk énekel.

Úgy nőttem fel, hogy anyukám mindig LGT-t, Illést és Queent hallgatott. Emlékszem, kislányként mennyire elvarázsolt a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról bakelitlemez borítója. Aztán kamaszként pont annyira szerettem azokat a dalokat hallgatni, mint az akkor divatos fiúbandákat. Felnőttként pedig nem tudom könnyek nélkül végighallgatni, Presser Gábortól a Valaki mondja meget. Nem tudom, mitől lesz valaki legenda, de azt tudom, hogy ritkán születnek olyan alkotók, akik több generáción keresztül is képesek dalaikkal megérinteni az emberek lelkét. Presser Gábor pont ilyen. 

Amire a legtöbben keresnek: Presser Gábor felesége

Legtöbben a zenész magánéletére kíváncsiak, de az a helyzet, hogy Presser Gábor nem nősült meg, és gyereke sem született. A legendás zenész hat évvel ezelőtt adott interjút a BEST magazinnak, amiben ha nem is túlságosan részletesen, de bepillantást engedett az életébe. Ahogyan ő fogalmazott, a munka volt az, ami elvett valamit az életéből, és ennek kapcsán sokszor érezte azt, hogy nehéz, ám ez nem jelenti azt, hogy ne lenne boldog.

„Végül is mindig is azt csináltam, amit szeretek. Így vagy úgy, de a zene az örömforrás az életemben” – mondta 2015-ben a népszerű magazinnak.

Így él a 73 éves Presser Gábor

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

A 2020 decemberében megjelent Presser könyve című kötetben némileg többet elárult a magánéletéről, mint korábban. A könyvben arról mesél, hogy egy romániai turnén ismerte meg Aliciát, akivel később többször is találkozott az Egyesült Államokban. A nő dédapja ráadásul a világhírű zongoraművész, Arthur Rubinstein testvére volt, emiatt pedig Alicia is jó barátságot ápolt a zeneipar képviselőivel, és számos összejövetelen részt vett. Az egyik ilyen alkalmon találkoztak, és sokáig úgy tűnt, hogy komoly kapcsolatuk alakul ki köztük, a magyar zenész még Alicia családjával is megismerkedett, az egyik találkozó alkalmával házassági ajánlatot is tettek a legendás zenésznek. Bár a szerelemből nem lett házasság, azért a kapcsolat viszonylag hosszú évekig fennmaradt Presser és Alicia között.

Amire a legtöbben keresnek: Presser Gábor – könyv

Ahogyan korábban említettük 2020 decemberében jelent meg Presser Gábor könyve. Ahogyan a bemutató kapcsán megfogalmazta, akkor látta elérkezettnek az időt, hogy elmondja, az életét, vagyis a „Presser-sztorit”. A kötetben tulajdonképpen bemutatja, ő hogyan is élte meg az Omega- és az LGT-korszakot. A személyes beszámolók és visszaemlékezések kapcsán új megvilágításba került egy-egy legendás időszak slágere is.

„Jó volt a régi történeteken gondolkodni, megnézni újra a fényképeket, iratokat. Visszahoztak bennem egy csomó félig-meddig elfelejtett emléket. Ugyan erről az időszakról már sokan beszéltek, de én belülről láttam, és még megvagyok” – mondta akkor a Blikknek. Mindemellett arra is rávilágított a zenész, hogy  milyen volt a színpadon és a stúdióban „barátok és ellenségek” közt dolgozni az elmúlt több mint 50 évben. 

Amire a legtöbben keresnek: Presser Gábor – dalok

Bár a könyvében sokat nosztalgiázott Presser Gábor, főleg az évtizedekkel ezelőtt készült fotókkal, felvételekkel, de a saját, régi dalait csak ritkán hallgatja vissza.

„Csak akkor hallgatom a régi felvételeimet, ha munkám akad velük. Nem szoktam nosztalgiázni. De vannak olyan dalok, főleg, amiket koncerteken játszom, amelyeknek a folyamatos alakulását, változását időnként egy-egy pillanatra megállítom, mondhatnám »lefotózom«, milyen is most” – mesélte korábban.

Felsorolni is nehéz, hogy mennyi sláger, nagyszerű dallam kötődik Presser Gábor nevéhez. Az elmúlt 50 évben számos musical, sláger, filmzene őrzi a zenész tehetségét és ténykedését. Hogy ennyi év kreatív alkotói munka után, még mi viszi előre? Erre a kérdésre így válaszolt 2015-ben: „A zene. A zenélés öröme. Ez jó kaland, koncertről koncertre. Persze teher is, meló is, a legtöbb koncerten egyedül játszom, egy-egy vendéggel néha, van, hogy két órát vagy még hosszabban. Az már emberes. Meg az együtt zenélés öröme, amikor olyan társakkal muzsikálsz együtt, hogy csak az fáj, mikor vége van. Én meg igyekszem csak ilyet vállalni.”

Arról már az InfoRádiónak beszélt 2016-ban, hogy nem igazán van kedvenc dala, viszont sok előadót hallgat, főleg az őt követő korosztályokból. „Nagyon sok szerzőt és előadót szeretek és becsülök, és nem feltétlenül az én korosztályomban. Sokkal jobban érdekel az, amit a minket követő korosztály muzsikál. Eljárok koncertekre, kortárs zenét hallgatok. Hallgatok úgynevezett komolyzenét, és valami úgy mindig elragad. Az ember valamit kikeres a neten, és az elvezeti olyan tájakra, amikre nem is gondolt, és így megismerek így új zenét és előadót” – mondta. 

Íme a három legnépszerűbb Presser/LGT dal a YouTube-on:

Amire a legtöbben keresnek: Presser Gábor hol lakik

Presser Gábor nem tartozik azok közé a hírességek közé, akiknek a házába rendszeresek a tévéstábok. Nem mutogatja az otthonát, nem főzőcskézik a konyhájában a kamerák előtt. Dolgozószobáját azonban már többször lehetett látni, például a 24.hu-nak adott egyik interjújában is. „Nem véletlen, hogy az íróasztalom nem úgy néz ki, mint amin dolgozni is lehet. Inkább egy tárolóhely, ahogy az egész szoba is kezd kissé rumlis lenni. A Vígszínház 1994-es rekonstrukciója óta vagyok ebben a szobában, azóta innen nem vittek ki semmit, csak behoztak” – mondta 2017-ben. 

Így él a 73 éves Presser Gábor

Presser Gábor a Vígszínházban, dolgozószobájában (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

A zenész lakása mégis bekerült a hírekbe, bár nem azért, mert ő szerette volna. 1998-ban ugyanis egy kék ablakos, kék ajtós, impozáns épületet választottak az év házának az egyik magazinban. A legtöbb cikk mit emelt ki, amikor bemutatták a házat? Hát a híres szomszédokat. „Az ingatlan már csak a környék miatt is burzsuj, hiszen közeli szomszéd Schmitt Pál, Kovács László, Presser Gábor és Geszti Péter is” – állt egy korabeli cikkben. 2011-ben pedig újra felkapták a témát, mivel ezen a környéken bérelt házat (mit házat? Inkább villát) az akkor éppen nálunk forgató Angelina Jolie és népes családja. 

Amire a legtöbben keresnek: Presser Gábor – raktárkoncert

A Covid kapcsán megszervezett, raktárkoncert-sorozatban Presser Gábor is fellépett. Számos vendégszereplővel, egy színház-raktárkoncertettel készült. Akkor Rúzsa Magdi is ott volt a vendégfellépők között, aki elárulta, hogy gyerekként álmodni sem mert arról, hogy egyszer közös reggelizés közben azt beszélik meg Presser Gáborral, hogy aznap mit is fognak rögzíteni a stúdióban. Novák Péter szerint „Pici bácsi” titka, hogy feltétel nélkül szereti a zenét, és ez érezhető minden munkáján. 

A kormány 2020 augusztusában 5,3 milliárd forintnyi állami pénzből indította el a raktárkoncerteket, melyekkel a koronavírus miatt nehéz helyzetben lévő zenekarokat, előadóművészeket igyekezett támogatni. „Először nem akartam részt venni a projektben, aztán Zoránnal beszélgetve rájöttünk, hogy a muzsikusainknak egy csomó pénzt tudnánk előteremteni ezzel. Ez augusztus végén volt, én épp tizenöt emberrel próbáltam, a távoli jövőről álmodozva. Az ő nevükben is mondjam le? Végül is azzal a feltétellel vállaltam – ahogy többen mások is –, hogy az én részemet megkapják a zenészkollégáim, munkatársaim és a vendégeskedő Rúzsa Magdi is bedobta a sajátját. Egy új műsort kellett összeraknom, mert a jövő májusra halasztott BKK-koncertjeim repertoárját nem akartam a nagy nyilvánosság előtt eljátszani. Így a színházi zenéimből meghangszereltem tíz-tizenkét dalt, bepróbáltuk, és azokat vettük föl a raktárban. Szerintem rendesen játszottunk, már meghallgattam” – mondta Presser a 24.hu-nak.

Akiket ma is öröm hallgatni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top