nlc.hu
Sztárok

II. Erzsébet koronázási videója

Nagyon megható videó: így reagált Vilmos és Harry nagyanyjuk koronázási felvételeire

Egy dokumentumfilm kedvéért korábban sosem látott videókat hozott nyilvánosságra a brit királyi család, amit Harry és Vilmos is megnézett.
II. Erzsébet és Fülöp herceg

II. Erzsébetet 1953. június 2-án koronázták királynővé. Ez volt az első olyan koronázási ünnepség a világon, melyet a televízió is közvetített, de a ceremónia után is készültek mozgóképes felvételek, melyeket azonban évtizedekig nem hoztak nyilvánosságra. 2016-ban azonban a brit uralkodó 90. születésnapja alkalmából a BBC dokumentumfilmet készített Elizabeth at 90: A Family Tribute címmel, melyhez az uralkodóház számos korábban féltve őrzött felvételt is rendelkezésre bocsátott, illetve láthattuk azt is, amikor a királyi család tagjai megtekintik a régi videókat. Vilmos és Harry herceg például egészen elérzékenyült a koronázási felvételeket látva.

„Nézd a ruhákat, hihetetlen. Istenem, lenyűgöző! Gyönyörű!” – lelkendezett Vilmos. „Milyen fiatalok voltak!” – jegyezte meg Harry herceg. A filmkockákon látható, ahogy Fülöp herceg terelgeti a csoportképre az ünnepség résztvevőit, de feltűnik a koronázás idején 4 és fél éves Károly herceg és a 3 éves Anna hercegnő is.

A megható dokumentumfilm egyébként rendkívül pozitív fogadtatásban részesült mind a közönség, mind pedig a kritikusok részéről. 

„Diadalmenet az elejétől a végéig. Nem emlékszem, hogy valaha is láttam volna a királynő bájosabb, melegebb és – merem mondani – emberibb portréját, mint ez” – írta Gerard O’Donovan, a Daily Telegraph kritikusa. – „A dokumentumfilmnek sikerült elmosnia a határokat a nyilvános formaságok és a magánéleti érzelmek között.”

Olvass még a brit királyi családról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top