nlc.hu
Sztárok

Nagyinterjú a Jóbarátok szinkronhangjaival

Csak az nlc-n: összehoztuk a Jóbarátok zseniális szinkronhangjait

Páratlan lehetőséghez jutottunk, amikor az HBO úgy döntött, hogy szinkronizált változatot készítenek a Jóbarátok: Újra együtthöz, a hat szinkronszínészt pedig egy napra hívják be, hogy felvegyék a szerepeiket. Galambos Péterrel, Kiss Erikával, Holl Nándorral, Kökényessy Ágival, Sinkovits-Vitay Andrással és Nyírő Beával nosztalgiáztunk a világ legviccesebb sorozatáról.

Galambos Péter (Ross): „Hát hogy lehet valaki ekkora lúzer?”

Csak az nlc-n: összehoztuk a Jóbarátok zseniális szinkronhangjait

Galambos Péter (Fotó: The Orbital Strangers Project)

Számítottál rá, hogy lesz még valaha dolgod a Jóbarátok szinkronizálásával?

Persze. Mind számítottunk rá, ez mindig is téma volt. Ott van a DVD díszdobozban a 11. évad helye, úgyhogy ez valahol várható volt. Hogy ez milyen formában fog megvalósulni és mikor fog bekövetkezni, az már más kérdés, mert ezt egyikünk se tudta. Nyilván abban reménykedtünk, hogy majd lesz egy új epizód vagy új évad, esetleg egy mozifilm, mert ezek mindegyikéről volt szó. Végül ez lett, és ennek is örülünk.

Kellett készülni rá valahogy?

Ünneplőbe öltöztettem a lelkem. Megpróbáltam a hangom visszatornázni a helyére, de ez azért nem volt túl nagy meló. Amint meglátom David Schwimmert, jön az magától. Össze van kötve a vizuális inger a hangképző szerveimmel.

Hiányzott?

Igen, mert nagyon ritkán bukkan fel. Megtette azt – ellentétben mondjuk Jennifer Anistonnal –, hogy elment New Yorkba színházat csinálni, és esze ágában sincs filmezni, így nagyon ritkán volt alkalmam őt szinkronizálni. Amikor néha előbukkan, mindig félek, hogy a hangom már nem lesz jó hozzá, de aztán kiderül, hogy ő is öregszik, és így már jó lesz.

Ross karakterét szeretted?

Nagyon, de ez nem rögtön következett be. Az elején még nagyon kényelmetlen volt, mert nem találtam rajta fogást. Klasszikus történet, hogy Nándival cserélni akartunk az elején, hogy ő legyen Ross, én pedig Joey, mert nem sikerült rögtön ráéreznünk. Menet közben sikerült ráérezni a figurára. Végső soron Mohácsi Emil beletrafált, mert Ross illett a személyiségem bizonyos részeihez, de kellett némi idő, hogy ez beérjen.

Volt valami, amivel nem tudtál azonosulni vele kapcsolatban?

Olykor dühös voltam rá. Hát hogy lehet valaki ekkora lúzer? Nyilván ez a lúzerség kellett a poénokhoz. Időnként ostoba, merev pöcsként viselkedett, de ez is a karakterének része, és így is lehet szeretni valakit. Ettől zseniálisak ezek a forgatókönyvek. Egy ostoba majom, mégis neki drukkolt mindenki. Én is átéltem a drámáit, és effektíve izgultam a karakterem sorsáért. Dühös voltam, amikor hülye volt, és mivel mindig hülye volt, tíz éven át voltam dühös.

A kedvenc idézeted?

A „Nem én púztam” visszatérő mondat az életemben. Nem tudok leszokni róla, mert állandóan kérik. Hasonlóan fontos mondat a „Szakításban voltunk” is. És imádom a kőszáli sasos monológját, amit levág Rachelnek. Az a csúcs.

Csak az nlc-n: összehoztuk a Jóbarátok zseniális szinkronhangjait

Galambos Péter és Kökényessy Ági (Fotó: The Orbital Strangers Project)

Tíz év alatt nem untál rá?

Ugyanúgy nem untuk meg, ahogy a nézők sem. Annyira nem, hogy azóta többször visszanéztem már angolul és magyarul is. Valamit nagyon eltalált ez a sorozat.

Az utcán meg szoktak állítani a Jóbarátok miatt?

Meg azért nem állítanak, mert tudok mogorván nézni, de előfordul, hogy az emberek felkapják a fejüket, amint meghallják a hangom. Az persze változó, hogy melyik szinkronszerepemmel azonosítanak az adott helyzetben. Rossként azért kissé másképp beszélek, mint a valóságban, mégis gyakran ráismernek a hangomra.

A Jóbarátok szereplői összebarátkoztak a forgatáson. Nektek sikerült barátokká válnotok a szinkronizálás során?

Mi nem lettünk annyira jó barátok, ez azért egy kicsit más helyzet. Ők hónapokra össze voltak zárva, ez volt az életük hosszú éveken át. Mi néhány órát töltöttünk ezzel néhány héten keresztül, aztán mindenki ment a dolgára. Ennek ellenére például Nándival nagyon jóban vagyunk azóta is, de így hatan azért nem szoktunk összejárni.

Ez volt a kedvenc szinkronszereped?

Engem ez tett fel a térképre, és már csak emiatt is nagyon szeretem, de a kedvencem mégis inkább Omar Sy az Életrevalók című filmből. Ha lehet ilyet mondani, az a pályám csúcsa, de Ross Geller is ott van az első háromban.

Ahhoz mit szólsz, hogy az új törvényi szabályozás szerint elvileg a Jóbarátok csak este tíz után lesz leadható a tévében?

Azt gondolom, hogy a Jóbarátok erre is ad egy nagyszerű választ: mindenki szabadon lehet hülye. Ez a diplomatikus válaszom. Szerintem ez a törvény ebben a formában ostobaság és végtelenül káros.

Kökényessy Ági (Rachel): „Az eleje mindannyiunknak nehéz volt”

Csak az nlc-n: összehoztuk a Jóbarátok zseniális szinkronhangjait

Kökényessy Ági (Fotó: The Orbital Strangers Project)

Mit szólsz ahhoz, hogy újra összejöttek a Jóbarátok, és emiatt most ti is újra együtt lehettek?

Nagyon klassz. Ahhoz képest, hogy éjszaka csak másfél órát sikerült aludnom, nagyon jól érzem itt magam. Ideges voltam attól, hogy ilyen korán kell jönni és felkelni, így egyszerűen képtelen voltam elaludni. (nevet) Feldobott, hogy újra a Jóbarátokon dolgozhatunk, és együtt lehetünk így hatan. Hálásak vagyunk, hogy az HBO ragaszkodott ahhoz, hogy ehhez a reunionhoz is készüljön szinkron.

Te a Jóbarátok után is aktív kapcsolatban maradtál Jennifer Anistonnal…

Nem volt időm elszokni tőle. Nem csak a szinkronmunkák miatt, hanem sokszor jönnek oda hozzám azzal, hogy beszéljek Rachelesen. Ezt mondjuk annyira nem értem, mert én alapvetően Rachelesen beszélek. Nem változtattam el a hangom a szerep kedvéért. Csak a kortól lett egy kicsit más a hangom, de hála istennek neki is. Annyit mondok valahol, hogy „Jó napot kívánok!”, és mindenki tudja, hogy Jennifer Aniston magyar hangja megérkezett. (nevet)

Rögtön magadénak érezted Rachel karakterét?

Az eleje mindannyiunknak nehéz volt. Talán azért, mert nemcsak mi kerestük még a karaktert, hanem a színészek is. Valószínűleg még ők sem voltak teljesen egyenesben a karakterükkel. Eltartott egy darabig, míg számukra és számunkra is kikristályosodott, kik ők. Szerintem a második évadra ez már nekik és nekünk is összejött. Az első évadnál még lassan haladtunk, Emil sokszor megállított minket és kért valami változtatást. A tizedik évadnál már csak odaálltunk és csináltuk.

Milyennek látod Rachelt?

Nagyon szeretni való, de ez mindegyikükre igaz. Pont beszélgettünk Péterrel arról, mitől lehet ez a sorozat máig ennyire sikeres. Az biztos nem elég hozzá, hogy jó csillagzat alatt született, és pont a legjobb embereket sikerült összeterelni hozzá. Az is kellett még hozzá, hogy nagyon egyszerű, de borzasztó jó szituációkat írtak nekik, amik bárkivel megtörténhetnek. Hihetetlenül jól ki tudták bontani az írók a szituációkat és egészen remek dialógusokat írtak. Szerencsés az a színész, aki ilyet játszhat.

Van bármi hasonlóság közted és Rachel között?

Nem tudom, mennyire lettem én az évek során Rachel: szerintem semennyire. Az ember azonosul azzal a szereppel, akit szinkronizál, de ez még nem jelenti azt, hogy lenne hasonlóság köztünk. Az én életem se Rachelére, se Jennifer Anistonéra nem emlékeztet. Szerintem azért keresik az emberek mindig a hasonlóságokat köztem és Rachel között, mert a hangom annyira passzol hozzá.

Volt bármi Rachelben, ami idegesített benne?

Rachelben nem. Janice karakterétől viszont a falra másztam. Ő nekem nagyon sok. Persze ő is egy jól eltalált karakter volt, és direkt volt ilyen.

Van kedvenc idézeted vagy kedvenc jeleneted?

Nem igazán. Ez persze azért lehet, mert nem szoktam visszanézni azokat a dolgokat, amiket leszinkronizálok, szóval már nem él olyan élénken bennem. Úgy vagyok vele, hogy azt én már ismerem, minek nézzem meg? Most, hogy már eltelt X év, néha azon kapom magam, hogyha véletlenül látom, hogy megy a tévében valahol, én is ott ragadok. Eltelt annyi idő, hogy már tudjam nézőként élvezni.

Mennyire tudsz szabadulni Rachel szerepétől? Lehet?

Szerintem egyikünk sem tud. Ez sokáig zavart. Egy ismerősöm mondta nekem, hogy azért félt színházba menni, hogy megnézzen engem egy monodrámában, mert azt hitte, Rachelt fogja látni. Végül ez addig tartott, míg az első mondatot elmondtam. Itt egy kicsit megnyugodtam, mert szerencsére rengeteg feladatom van még Jennifer Anistonon kívül. Viszont nagyon hálás vagyok a Jóbarátokért, Mohácsi Emilnek pedig azért, hogy az eszébe jutottam. Tulajdonképpen mindannyian ennek köszönhetjük a hangunk ismertségét. Kicsit fáj, hogy a színházból kevesen ismernek, de ha már így alakult, legalább a hangomról sokan megismernek. Ezt pedig a Jóbarátoknak köszönhetem.

Arról mit gondolsz, hogy az új törvényi szabályozás miatt a Jóbarátok csak este tíz után lesz műsorra tűzhető a tévében?

Szerintem ez butaság, nem értek vele egyet. Ezeken generációk nőttek fel.

Holl Nándor (Joey): „Egy időben szinte kizárólag humoros szerepeket kaptam Joey miatt”

Csak az nlc-n: összehoztuk a Jóbarátok zseniális szinkronhangjait

Holl Nándor (Fotó: The Orbital Strangers Project)

Mit szóltál a nagy visszatéréshez?

Legalább egy évtizede emlegették már a visszatérést, igazából már egy kicsit unalmas is volt, hogy még mindig nem, még mindig nem… Vegyesek az érzéseim ezzel kapcsolatban, de annak nagyon örülök, hogy ma mind itt vagyunk, és újra együtt szinkronizálhatunk. Azt gondolom, hogy egy plusz szintet ad a rajongóknak, hogy szinkron is készül a visszatéréshez.

Kellett készülnöd Joey szerepére? Könnyű volt újra elővenni azt a hangot?

Nem volt nehéz, már csak azért sem, mert megörököltem őt, és már több sorozatban is szinkronizáltam a Jóbarátok véget érése óta. Évente találkozom vele, folyamatosan ad nekem munkát.

Milyen a viszonyod a karakterrel?

Fura volt, mert én nagyon nem ilyen vagyok. Én egy sokkal átgondoltabb, összeszedettebb palinak tartom magam, kevésbé vagyok bohém. Hozzá kellett szoknom. Nem is értettem Mohácsi Emilt, hogy miért jutottam az eszébe Joey-ról. Később persze kiderült, hogy azért, mert ez is bennem van. Mégiscsak vagyok egy kicsit ilyen is, és azért tudtam megcsinálni úgy, ahogyan megcsináltam. Meg kellett tanulnom azt a furcsa, nemtörődöm lazaságot, amit ő képviselt. Nagyon szerencsés egy hosszan tartó sorozatban szinkronizálni egy színészt, mert ha az ember ráengedi magát, akkor megtanulhatja a figurát, mert van rá idő. Egy filmben erre nem jut idő.

Sokat fejlődtél az évadok során az első részhez képest?

Ez egy érdekes kérdés, de nem tudom megmondani. Úgy még sosem néztem meg, hogy az első egy-két rész után megnéztem az utolsó egy-kettőt. Egyszer meg fogom csinálni. Nyilván a folyamat alatt ő és én is öregedtünk tíz évet, és mindketten fejlődtünk közben. Nem egy bonyolult, összetett figura, mégis van valami tüneményes bája. Szeretnék néha én is ilyen laza lenni.

Joey volt a kedvenc Jóbarátok-karaktered?

Nyilván a sajátom volt a kedvencem, és Phoebe volt a másik, akit nagyon bírtam. Igazából mindegyiküket szerettem. Mindig azt a legjobban, akivel épp közös jelenetem volt.

Volt valami, ami idegesített Joey-ban?

Nem. Ez egy igazi örömjáték volt. Könnyű az ő bőrébe bújni.

Csak az nlc-n: összehoztuk a Jóbarátok zseniális szinkronhangjait

Holl Nándor és Nyírő Bea (Fotó: The Orbital Strangers Project)

Azonosítottak az emberek ezzel a szereppel?

Nem tudok bemenni egy boltba úgy vásárolni, hogy ne ismernék fel a hangomat. Sokszor olyan fiatalok ismernek rám, akik a gyerekeim lehetnének. Úgy a harmadik mondat után jön az, hogy „Elnézést, megkérdezhetem, hogy…” Ilyenkor tízből nyolcszor erre megy ki a játék.

A szinkronpályafutásodban Joey hol foglal helyet?

Ott van a legjobbak között. A legsikeresebbek között meg pláne. A Kulka jut eszembe erről: eljátszhatta főszerepek garmadáját vidéken, de attól a pillanattól kezdve, hogy bekerült a Szomszédokba, ő már csak Mágenheim doktor lett. Így van ez egy ennyire sikeres sorozat szinkronjával is. Csinálhatsz sok mindent színpadon vagy filmen, de ha mindennap hallják a hangodat a tévében, azzal nehéz vetélkedni.

Hatott rád Joey?

Lazított rajtam. Egy időben szinte kizárólag humoros szerepeket kaptam Joey miatt.

Ti hatan mennyire lettetek jó barátok?

Az igazság az, hogy az amerikai színészek sem voltak azért annyira jó barátok. Egy álmodott, vágyott helyzet volt, amit a sorozatban megismertünk. Idilli dolog, hogy az ember együtt lakhat a barátaival. Ez nagyjából az egyetem alatt működik a koleszban, vagy a színészházak tudnak még hasonlók lenni, utána már science fiction. Nem lett köztünk nagy, gyakran összejárós barátság, de az tény és való, hogy sokkal bensőségesebb lett a kapcsolatunk, mint a többi kollégával. Előfordult azért, hogy együtt főztünk vagy csak úgy összejöttünk, de nem vált rendszeressé.

Arról mit gondolsz, hogy az új törvényi szabályozás miatt a Jóbarátok csak este tíz után lesz műsorra tűzhető a tévében?

Erről most hallok először, így nem is nagyon tudok mit mondani rá, mindenesetre erős túlzásnak tűnik. Azt hozzáteszem, hogy én a tizenegy éves fiamat még nem ültettem le elé, mert teli van felnőtt poénnal.

Nyírő Bea (Phoebe): „Nagyon megható volt”

Csak az nlc-n: összehoztuk a Jóbarátok zseniális szinkronhangjait

Nyírő Bea (Fotó: The Orbital Strangers Project)

Meglepődtél azon, hogy visszatértek a Jóbarátok?

Már 15 éve rebesgetik, hogy egyszer újra össze fognak jönni, de abban biztos voltam, hogy új rész nem lesz. Annyira kerek volt ennek a vége, minden szálat elvarrtak, nem lehetett ehhez hozzányúlni. Hat ilyen embert amúgy sem lehet egyszerű újra összehozni, nem csoda, hogy ez egy tízéves meló volt. Kicsit meg is lepődtem, hogy sikerült. Elképzelni sem tudtam, mit lehet ehhez kitalálni. Sokáig azt gondoltam, hogy majd egy mozifilm készül velük. De örülök, hogy végül ez lett belőle, mert nagyon megható volt. Mint ez a mai nap is együtt a többiekkel.

Kellett készülnöd arra, hogy ismét Phoebe-vé válj?

Nem, mert amúgy is gyakran szinkronizálom Lisa Kudrow-t. Csak ránézek Phoebe-ként, és már tudom, mire van szükség. Ebből élek.

Milyennek látod Phoebe-t?

Nagyon könnyű őt szinkronizálni, mert szépen, pontosan beszél. Szerettem, mert vicces, bohém, kedves és édes pofa, valamint az is szuper, hogy jó szövegeket írtak neki. Csodálatos poénokat kaptam. Érdekesnek találtam, hogy Rachel karakterét kivéve egyikük sem változott meg igazán. Imádtam azt is, hogy Phoebe végül férjhez ment, és azt is, hogy kihez. Olyan Phoebe-s volt.

Van benned valami közös Phoebe-vel?

Semmi. Ég és föld az életünk. Én mindig szeretem tudni, mi vár rám holnap meg holnapután. Nem vagyok olyan bohém, mint ő, földhözragadtabb vagyok nála. Azt viszont elmondhatom, hogy ezt-azt azért tanultam tőle, például a feltétel nélküli elfogadásról. Érdekes ebben a sorozatban, hogy a karakterekben nincs semmi gonoszkodás, sehol egy negatív figura. Rájuk soha nem lehetett haragudni, mert nem bántották se egymást, se mást.

Phoebe volt a kedvenc karaktered?

Inkább Joey. Vagy inkább azt mondom, hogy éppen az, amelyik a legnagyobb marhaságot csinálta.

Nehéz volt komoly maradni a sok vicces jelenet felvételekor?

Az elején még sokat nevetgéltünk, mire fel tudtunk venni egy-egy jelenetet, de aztán annyira megszoktuk ezeket, hogy már csak a próba alatt kuncogtunk, élesben már simán ment a dolog.

Van kedvenc Phoebe-s idézeted vagy jeleneted?

Amikor először leadták a sorozatot, én is végignéztem, de utána nagyon sokáig nem találkoztam vele. Leginkább talán az a jelenet maradt meg bennem, amikor a Büdös macskából videoklipet csinálnak.

Volt bármi, amit nem szerettél Phoebe-ben?

Nagy húsevőként a vegetáriánus életmódja távol áll tőlem, de azt nem mondhatom, hogy nem szerettem benne. Még az is édes volt, ahogy ezt csinálta.

Titeket mennyire kovácsolt össze a Jóbarátok? Születtek itt barátságok?

Nem születtek. Mi nagyon mások vagyunk. Mély tiszteletet érzünk egymás iránt, de akkoriban mindannyian nagyon sokat dolgoztunk. Örültünk egymásnak a szinkronstúdióban, aztán ezerfelé repültünk. Ez talán nem is baj.

Arról mit gondolsz, hogy az új törvényi szabályozás miatt a Jóbarátok csak este tíz után lesz műsorra tűzhető a tévében?

Azt gondolom, hogy ez jót fog tenni neki. Amikor Amerikában alkoholtilalom volt, akkor fogyott a legtöbb alkohol. Ha valami tiltott gyümölccsé válik, vonzóbb lesz. A szülők pedig nem fogják tiltani, mert ismerik a sorozatot.

Sinkovits-Vitay András (Chandler): „Én is mindig onnan lógok ki, ahol éppen vagyok”

Csak az nlc-n: összehoztuk a Jóbarátok zseniális szinkronhangjait

Sinkovits-Vitay András (Fotó: The Orbital Strangers Project)

Számítottál rá, hogy nemcsak a Jóbarátok színészei jönnek össze újra, hanem ti hatan is?

A reményeim között szerepelt. Magyarországon semmit nem lehet biztosra venni. Abban biztos voltam, hogy készül majd hozzá szinkron, de abban csak reménykedtem, hogy újra összehoznak hozzá minket. Nagyon jól esik, hogy most itt lehetek a többiekkel, mert ez az életünknek egy nagyon-nagyon fontos szakasza volt.

A te életedhez mit tett hozzá a Jóbarátok?

Nagyon sok játékot, játéklehetőséget, remek kollégákat és egy jó feladatot.

Mi volt számodra a sorozat legfontosabb üzenete?

Ha voltak is a hat főszereplő között nézeteltérések, a szeretet segítségével mindig legyőzték őket. Tudom, a szeretet egy lejáratott szó, de annak ellenére a Jóbarátokban a szeretetnek nagyon fontos szerepe volt.

Mit gondolsz, miért pont te kaptad Chandler karakterét?

Talán Mohácsi Emil ismerte azt az oldalamat, hogy olyan fajta színész vagyok, aki egyszerre tud szarkasztikus és érzelmes is lenni. Nem vagyok bekategorizálható, azt hozom, amit a szituáció megkíván. Chandlernek hatalmas hangulati váltásai vannak. Az egyik pillanatban nagyon mérges, egy másodperccel később pedig már azzal jön, hogy „Jó, akkor beszéljük meg”. Emil olyasvalakit keresett, aki hitelesen tudja hozni ezeket a váltásokat.

Van benned valami Chandlerből?

Én is mindig onnan lógok ki, ahol éppen vagyok. Ő is egy picit kilóg. Nem nagyon, csak pont annyira, hogy más a gondolkodása. Az enyém is más. Én például sokáig tudtam városban élni, de ma már nem tudok. Kiköltöztem egy erdő közepébe és ott lakom.

Csak az nlc-n: összehoztuk a Jóbarátok zseniális szinkronhangjait

Kiss Erika és Sinkovits-Vitay András (Fotó: The Orbital Strangers Project)

Volt bármi, amit nem szerettél Chandlerben?

Nem volt olyan. Nagyon szerettem ezt a karaktert, alig vártam a forgatási napokat. Ilyenkor a kollégáimmal is találkozhattam – főleg az első három évben, amikor még együtt vettük fel a jeleneteket, és akár egyszerre hatan álltunk egymás mellett a stúdióban. Később már csak hárman állhattunk együtt, aztán pedig már csak ketten, hogy végül eljussunk odáig, hogy minden színész már csak egyedül áll a stúdióban.

Van kedvenc jeleneted vagy idézeted a sorozatból?

A legkedvesebb részem, hogy valahányszor történik valami, Chandler csak annyit mond, hogy „Au, te jó ég!”

Felismerik benned Chandlert, amikor megszólalsz valahol?

Hogyne. Kaptam már olyan kérést, hogy valaki azt kérte tőlem, hogy Chandlerként köszöntsem fel a feleségét vagy kérjem meg a barátnője kezét…

És meg is tetted?

Persze. Felmondtam a telefonom diktafonjába, elküldtem, ő meg lejátszotta a kedvesének. A nézőt meg kell becsülni.

Chandler a legkedvesebb szinkronszereped?

Több is van. Chandler is ott van a lista elején, biztosan az első háromban. Több száz főszerepet szinkronizáltam filmekben, és sok ezer filmben szinkronizáltam még kisebb szerepeket. A legkedvesebb szerepeim között van Logan/Farkas az X-Men filmekből és Boromir A Gyűrűk Urából, de nehéz megmondani, melyik a kedvencem.

Kiss Erika (Monica): „Monica én vagyok”

Csak az nlc-n: összehoztuk a Jóbarátok zseniális szinkronhangjait

Kiss Erika (Fotó: The Orbital Strangers Project)

Mit szólsz ahhoz, hogy végül csak összejöttek újra a Jóbarátok, és ti is itt lehettek együtt?

Ezt már rég meg kellett volna csinálniuk. Évek óta szó volt róla. Még azt is hallottam, hogy egy tízrészes új évadot fognak forgatni, és nem vagyok biztos abban, hogy az jó ötlet lett volna. Szerintem hagyni kell, hogy ez az emlékeinkben éljen, mert úgy jó, ahogy van. De az nagyon helyes volt, hogy így összeálltak.

Kellett készülnöd rá, hogy ismét megtaláld magadban Monicát?

Nem nagyon. Annyiban okozott csak gondot, hogy sokat bőgtem rajta. Készültem, így már előző este megnéztem otthon háromszor, hogy itt majd ne bőgjek, de még így sem tudtam megállni. Eleve ahogy kezdődik: a sorozat utolsó epizódjának legutolsó másodperceivel. Óhatatlanul előtörtek az emlékek, hogy ez hogyan zajlott akkoriban, és milyen érzés volt az, amikor tíz évünk egyszer csak lezárult. Mi nagyon szerettük ezt a sorozatot, sok emlék előjött. Jó munka volt, és a fene se gondolta, hogy ekkora sikere és kultusza lesz.

Mi a legszebb emléked róla?

Az első három évad volt a legjobb, mert akkor mind a hatan együtt voltunk a felvételeknél. Akkor még volt idő arra, hogy bemenjünk a szinkronstúdióba, és mind ott legyünk reggel nyolctól délután háromig. Együtt voltunk, ökörködtünk, jó csapat voltunk. Vígjátékot elég nehéz úgy felvenni, hogy egyedül vagy a stúdióban.

Monica karakterével mennyire tudtál azonosulni?

Monica én vagyok. Olyan szempontból mindenképp, hogy ha az ember ilyen sokáig szinkronizál egy színésznőt, megismeri minden gesztusát, vagy ha látom bármilyen filmben, akkor tudom, hogy mikor mit fog csinálni. Tudom, mikor vesz levegőt beszéd közben, és tudom, hogyan fog beszélni utána. Kialakul egy szimbiózis közte meg köztem. Az én hangomon szerette meg őt a magyar közönség, ezért mi összetartozunk. Ez a hat figura szerethető volt együtt és külön is. Mindegyik egy igazi főszerep volt. Azon kívül, hogy én is szeretek főzni, még csak nem is hasonlítottunk egymásra. Más karakterek vagyunk, mégis van bennem valami, ami benne is megvan. Mohácsi Emil, a szinkronrendező pontosan tudta, hogy kire melyik szerepet és miért osztja.

Csak az nlc-n: összehoztuk a Jóbarátok zseniális szinkronhangjait

Kiss Erika, Galambos Péter, Kökényessy Ági, Holl Nándor, Nyírő Bea és Sinkovits-Vitay András (Fotó: The Orbital Strangers Project)

Volt, ami idegesített benne?

A rendmániája. Attól én megpusztulnék. Két perc után fojtanám a Dunába.

Ki volt a kedvenc karaktered?

Phoebe-t nagyon szerettem. Eleve nagyon szeretem az őt játszó színésznőt, Lisa Kudrow-t. Sok mindenben láttam, nagyon jó színésznő.

Kedvenc idézet? Kedvenc epizód?

Nehéz jeleneteket kiemelni, talán csak egyet tudok mondani. Azt nagyon szerettem, amikor megkértem Chandler kezét. Azután azt mondtam, hogy ez a csaj tud valamit. Hálistennek az én életemben nem volt ilyen, egyik férjem sem volt ilyen balfék, de színészként nagyon jó volt a hangommal eljátszani.

Mennyire azonosítanak Monicával az emberek?

Nagyon. Csak megszólalok, és már jön a „Jaj, Monica!” Ha nevetek, akkor meg pláne.

Milyen érzés, hogy még ennyi év után is azonosítanak vele?

Megszoktam, nem zavar.

A karrieredben mennyire volt fontos állomás a Jóbarátok?

Fontos volt, végül is tíz évet jelentett az életemből. Emellett viszont nagyon sok mindent csináltam még. Egyszer le kellett adni a szakszervezet felé a munkáinkat, amikor a jogdíjakról volt szó, és az kőkemény 69 gépelt oldal volt. Abból a 69 oldalból a Jóbarátoknak mindenképp az első oldalon a helye.

A Jóbarátok: Újra együtt július 16-tól látható magyar szinkronos változatban az HBO GO kínálatában.

A Jóbarátokból sosem elég:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top