nlc.hu
Sztárok

Így él most Kőbán Rita

„Kőbánnak lenni nem egyszerű dolog” – Kőbán Rita, a legendás kajakos 56 éves, de semmit sem változott

Kőbán Ritáért általános iskolás koromtól kezdve rajongtam, amikor még a szüleimmel drukkoltam neki a szöuli olimpián. Mit csinál ma az élsportoló?

Kőbán Rita kétszeres olimpiai, kilencszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok, örökös bajnok kajakos, aki jelenleg edzőként dolgozik és az M4 Sport szakkommentátoraként láthatjuk viszont a képernyőn. Az 1988-as szöuli olimpia óta rajongunk érte egy emberként, pedig akkor még nem arannyal, hanem ezüsttel tért haza a csapattársaival. Elsőként 1992-ben, majd 1996-ban nyert aranyat az olimpián, de az olimpiai érmek közül mindent megnyert, hiszen Barcelonában egyesben második, párosban harmadik lett.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség oldalán olvasható bemutatásban vallott magáról Kőbán Rita: „Kőbánnak lenni nem egyszerű dolog. Velem szemben mindig magas volt az elvárás, ráadásul azoknak az elvárásoknak volt a legnehezebb megfelelnem, amelyeket magammal szemben támasztottam. Ami jellemző rám, hogy nagyon akarok előremenni, vágyom arra, hogy újdonságokat tanuljak, új utakat járjak, ezt pedig nehéz követni. Sosem leszek az, aki beáll a sorba. Trénerként is jellemző rám, hogy mindig megyek előre, újítani akarok, és továbbra is képtelen vagyok veszíteni.”

Kőbán Rita akkor és most

Kőbán Rita 1994-ben és most (Kép: MTI/Németh Ferenc – smagpictures)

Kőbán Rita kajakosként elért mindent, amire egy élsportoló vágyhat, erről így beszélt a szövetség leírásában: „Büszke vagyok arra, hogy van, amit már nem tudnak utánam csinálni. Először lettem magyarként a kajak-kenuban női ifjúsági világbajnok, egyéni világbajnok, benne voltam az első felnőtt-világbajnok csapatban és az első olimpiai bajnok csapatban is. Megnyertem az első magyar olimpiai aranyérmet női kajak egyesben, az első női vébécímet 200 méteren, és én lehettem az első magyar kajakos, aki két olimpián is a csúcsra jutott.”

A legendás sportoló 2001-ben hagyta abba a profi kajakozást, majd szakedzői diplomát szerzett, emellett 2003-tól lótartással, versenyeztetéssel foglalkozott, szenvedélyesen szerette és indult is az amatőr ügetőversenyeken. Egy 24.hu-nak adott interjúban a ma már 56 éves Kőbán Rita azt mesélte, hogy ellenállhatatlanul vonzották a lovak: „Minden szilveszterkor megrendezik a színész-sportoló hajtást. Egyszer meghívtak, ezért előtte kijártam gyakorolni kicsit, mert tapasztalat nélkül elég életveszélyes beülni a sulkyba. Annyira megtetszett, hogy ott ragadtam. A lóimádat nálam genetikailag kódolt hiba, sok-sok előző életből ragadhatott meg bennem. Később vettem egy lovat, majd kettőt, aztán volt, hogy hat saját lovat tartottam.” A sportoló tíz évig élte a lovasok életét, amikor főleg pénzügyi okokból ért véget ez a szakasz az életében, el kellett adnia a tanyáját és a lovakat is, azóta kajakedzőként és szakkomentátorként tért vissza a sport világába.

Ilyen volt Kőbán Rita 1988-ban
Megnézem
Összes kép (5)

Kőbán Rita a sikerek és nehézségek közben nem ment férjhez és gyermeke sincs, de ezzel nem érzi úgy, hogy ne lenne teljes az élete. A sportoló szerint nagy szerepet játszott ebben az is, hogy a szüleitől nem látott maga előtt igazán pozitív párkapcsolati mintát: „Nem mentem férjhez, nincs gyerekem. Ezt dobta a gép. Mielőtt megszülettem, ezt választottam. Pedig férjhez mehettem volna, talán háromszor is. (…) Sosem voltam hajlandó a gyermektelenség miatt gyötrődni. Elfogadtam és éltem más lehetőséggel. Rengeteg gyereket segítettem, tanítottam, támogattam, sokak életében részt vettem. Amikor rájössz, hogy valakinek az életét meghatározod, hogy nem is akarsz, mégis beleszólsz, az felelősség.” 

Akkor és most!

MIT CSINÁL EGY HÉTKÖZNAPJÁN EGY MAGYAR SZTÁR?

KÖVESD A STREAMET ITT AZ NLC-N!
MEGNÉZEM

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top