nlc.hu
Sztárok

Tanita Tikaram akkor és most

52 éves a nyolcvanas évek egyslágeres csodája, Tanita Tikaram

Bár 1988-as slágere, a Twist in My Sobriety sikerét sosem tudta felülmúlni, Tanita Tikaram a mai napig ír új dalokat és aktívan koncertezik.

1988-at írtunk, amikor a maláj és szingaléz származású, de az NSZK-ban született, akkor mindössze 19 éves  Tanita Tikaram gyakorlatilag  felszántotta a slágerlistákat Twist in My Sobriety című dalával. Az énekesnő debütáló albuma, az Ancient Heart ugyanebben az évben jelent meg és világszerte több millió példányban kelt el. Tikaramot a legjobb női előadó kategóriában Brit Awardsra jelölték, de a slágerhez készült, Bolíviában forgatott videó is hatalmas siker lett, a brit zenei díjátadón is kapott egy jelölést, az MTV VMA-n pedig három kategóriában nominálták.

A fiatal énekesnő 1990-ben, 1991-ben és 1992-ben is kiadott egy-egy újabb albumot, ám ezeken nem akadt olyan dal, melyek a Twist in My Sobriety sikerét képesek lettek volna akár csak megközelíteni. A művész ekkor néhány éves szünetet tartott és  San Franciscóba költözött, majd 1995-ben tért vissza a zeneiparba egy új nagylemezzel, azonban igazán átütő sikert ez sem ért el.

Tanita Tikaram

Tanita Tikaram egykor és most (Fotók: Getty Images)

A ma már 52 éves Tikaram négy további stúdióalbumot és két válogatásalbumot is megjelentetett, a  legutóbbit 2019-ben. 1988-as slágerének sikerét soha nem tudta megismételni, azonban a mai napig is szerez új dalokat és aktívan koncertezik.

„Természetes, hogy valamikor csak sodródsz. Mindig is írtam zenét és igyekeztem fejlődni, de  voltak olyan időszakok, amikor nem voltam biztos abban, hogy ezt kell csinálnom” – vallotta be egy interjújában.  – „Ami a dalszerzést illeti, olyankor tudom, hogy ki vagyok, és a folyamat nem olyan kockázatos. Amikor viszont elmész felvenni a lemezt, sok dolog elromolhat! Még ha szép hangzású számot is írtál, elronthatja a keverés, a mastering, olyan az egész, mint egy folyamatos akadálypálya.” 

Amikor arról kérdezték, akart-e valaha tudatosan jobb dalt írni, mint a Twist in My Sobriety, annyit válaszolt: nem, mivel mindig csak azt írja le, amit éppen érez.

Tikaram magánéletéről annyi tudható, hogy London Primrose Hill negyedében él párjával, Natacha Horn brit multimédia-művésszel.

Akkor és most

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top