nlc.hu
Sztárok

Sztárok, akinek sikerült kitörni a skatulyából

A szépfiú, a gyereksztár és a jégkirálynő – Sztárok, akiknek sikerült kitörni a skatulyából

Ki lehet-e törni egy skatulyából? Egyáltalán, tényleg annyira rossz, ha folyton egy karakterrel azonosítja a közönség a kedvencét? Hírességek, akiknek így vagy úgy, de sikerült megmutatni, hogy nem csak egy oldaluk van.

Érdekes dolog a „beskatulyázás” kifejezés. Vannak színészek, színésznők, akik szinte egész életükben azzal küzdenek, hogy levetkőzzenek egy olyan, rájuk aggatott címkét, amivel már nem tudnak azonosulni. Mások viszont nem is élik meg skatulyaként, amikor csak egy szerepben tudják őket elképzelni. Rögtön itt van példának Schell Judit, akit néhány éve a 24.hu arról kérdezett, beskatulyázásnak tartja-e, hogy az Álomutazóban egy szigorú nő karaktere volt, a Terápia sorozatban szintén egy kicsit megközelíthetetlen, visszafogott nőt játszott, és a Csak szex és más semmiben is inkább ő volt a szolid nő, a színésznő így válaszolt:

Nem hiszem, hogy skatulya lenne a valódi nő szerepköre, abba azért elég sok minden belefér. A nagy dívába meg a díva fér bele. Nem vágytam a díva kategóriába sosem.

A bestaktulyázásról mesélhetne Jennifer Aniston is,akinek egyszer még Adele, az angol énekesnő is úgy köszönt egy díjátadón a mosdóban, hogy „Szia, Rachel!”. Aniston 2020-ban a The Hollywood Reporternek mesélt arról, hogy mennyire nehéz volt tíz év után levetkőznie magáról a Jóbarátok Rachelének szerepét.

„Egyszerűen kimerülsz magadtól. Nem tudtam megszabadulni a Jóbarátok Rachelétől. Mindig ott van velem, és már azt mondtam magamnak, hogy elég volt ebből a sorozatból” – fogalmazott a színésznő az interjúban, aki úgy érezte, a 2002-es Jóravaló feleség című moziban sikerült először igazán levetkőznie Rachel karakterét. A kultikus sorozat másik szereplője, Matt LeBlanc nem volt ilyen szerencsés, benne örökre Joey karakterét látták az emberek, ő is megtanult ezzel együtt élni. 

„Amikor azt mondták, hogy ebben vagy abban a szerepben tisztára olyan vagyok, mint Joey, akkor csak azt válaszoltam: ez természetes. Joey ugyanis én vagyok, belőlem épült fel a sorozat karaktere, még szép, hogy a mozdulataim Joey mozdulatai!” – mesélte a színész, aki a Jóbarátok után még belevágott a Joey című sorozatba, de azt már nem akarta tovább folytatni, ahogy arról a Mirrornak mesélt. 

„Éveken át alig hagytam el a házamat. Kiégtem. Nem akartam, hogy legyenek kötött programjaim, nem akartam sehol sem lenni. Megtehettem akkor. Kimerített, hogy folyton csak ugyanazt a karaktert akarták látni az emberek.”

LeBlanc az ismertségért, a sorozatért is hálás, még akkor is, ha sokak szerint elpazarolta a tehetségét. 12 év alatt teljesen kiégett Joey szerepében, kis híján idegösszeomlást kapott, amikor végre pihenőre ment. Abban az időszakban nem is volt kedve viccelődni, hiszen lányáról, Marináról akart gondoskodni, akinél kortikális diszpláziát állapítottak meg, ráadásul a feleségével, Melissa McKnighttal is véget ért a házasságuk. 2006-tól 2013-ig a színész nemigen vállalt semmilyen munkát, az Episodes sorozatra igent mondott, majd a Web Therapyval visszatért és nagy sikert aratott. Később jött a Lovesick című komédia, majd a Man with a Plan, amely 2016–2020 között futott. A három gyerekét nevelő apa szerepében hamar megszerették és alig várják, mivel tér vissza legközelebb.

A táncparketten kivetkőztek magukból

Smaragdzöld, derékig felsliccelt, Jennifer Lopez stílusát időző ruhában lépett a Dancing with the Stars első adásában a táncparkettre Dobó Kata. A rendező-színésznő nagy tervekkel vágott bele a műsorba: szeretett volna megszabadulni a rideg jégkirálynő képtől, ami az emberek fejében kialakult róla. A színésznő úgy fogalmazott, nagyon sokáig egy vastag fal volt körülötte, amit talán a nézők is érezhettek vele kapcsolatban, amiatt pedig egy hideg, távolságtartó ismert embernek kategorizálták be.

„Igazuk van, mert előfordul,hogy forog a kamera és én nagyon meg akarok felelni. De most ebben az egész táncban azt érzem, hogy önazonos tudok lenni. Azt remélem a műsortól, hogy ennyi év után az emberek megismerhetik az igazi Dobó Katát, akit csak a szűk család, barátok ismertek eddig, és mások is szeretni fogják” – mondta az első adás előtt Kata, akinek már az első próbán sikerült például a táncpartnere véleményét is megváltoztatnia. Köcse Gyuri azt feltételezte róla, hogy egy igazán megközelíthetetlen ember, ám hamar rájött, hogy ez tévedés. „Kata egy humoros, laza személyiség” – mondta róla.

Így segít kitörni a skatulyából a Dancing With the Stars, a magyar sztároknak
Megnézem
Összes kép (3)

Nemcsak Dobó Katának, de kollégájának, Kamarás Ivánnak is nagyon jót tett a TV2 táncos műsora. Ő is sokkal megközelíthetőbbnek tűnik, a szépfiú és a hódító jelzők mellett korábban nemigen szerepelt a színész humora, kedvessége, most ezt is látják benne. Például Tóth Gabi is, aki a harmadik élő adás alatt vendégeskedett a stúdióban. „Sosem tudtam közel kerülni Ivánhoz emberileg, mindig volt egy távolságtartás benne. És ebben a műsorban megmutatja a szerethető oldalát. Csodálatos, ahogyan megnyílik.” Mit mondhatnánk erre? Viszlát, skatulya!

Ugyancsak a Dancing with the Starsban mutatta meg magát Árpa Attila, akitől a tánc rettenetesen távol állt, és adásról adásra változik a nézők szeme láttára. „Én is érzem magamon, hogy más lettem, és ez még az út eleje” – mondta nekünk.

Álmaimban Amerika

Oroszlán Szonja néhány éve döntött úgy, hogy repülőre száll, és meg sem áll az Egyesült Államokig. Még 2019-ben fogalmazta meg, hogy a helyén érzi magát, otthonosan mozog a kinti életben, ahol sikerült megszabadulni az itthon megszokott, vele kapcsolatos előítéletektől is . A színészkedés mellett foglalkozott állatokkal, fakultációs képzést tartott philadelphiai egyetemeken, ahol orvostanhallgatókat tréningeznek helyzetgyakorlatokkal és filmekben, reklámokban is szerepelt. „Egy Csehov-darabban kaptam először szerepet, a Sirályban játszhattam. Itthon soha nem kaptam volna egy ilyen lehetőséget, Magyarországon engem annál jobban beskatulyáztak. Próbálkoztam kitörni, de soha senki nem akarta, hogy mást csináljak” – mondta korábban a BEST magazinban. A színésznő idén januárban döntött úgy, hogy öt év után végleg hazaköltözik. „Minden, amit szerettem volna megcsinálni az elmúlt öt évben, azt megcsináltam. Amiért kimentem, az megvolt. (…) Ez az elmúlt öt év Amerika nagyon-nagyon sokat tett hozzám, az emberi fejlődésemhez, amit biztosan nagyon fogok tudni hasznosítani a pályámon is” – magyarázta idén januárban a Fókuszban.

Gyerekszínészek skatulyája

Hogy mi a közös Liptai Claudiában és Áben Anitában? Sok dolog, de talán a legfontosabb, hogy mindketten szerepeltek a Szomszédokban. Claudiának sikerült levetkőznie ezt az időszakot, de Ábel Anitát – aki már négyévesen különböző produkciókban szerepelt – még sok-sok évvel később is úgy azonosították, mint Mágenheim Julcsi. Hiába lett azóta sikeres és elismert műsorvezető, ettől a skatulyától csak nagyon nehezen sikerült megszabadulnia. „Ez egy elég nagy skatulya volt. Nagyon nehéz volt feldolgoznom, hogy gyerekként egyszer csak nem tudtam úgy végigmenni az utcán, hogy ne ismerjenek meg” – magyarázta egy interjúban Ábel Anita, aki hozzátette, hogy borzasztónak élte meg azt is, hogy évtizedekkel a sorozat után még mindig Julcsival azonosítják az emberek, miközben semmi közös nincs bennük. 

Ábel Anita sem tud megszabadulni Julcsitól

Ábel Anita (Fotó: Sajtószoba)

Egy másfajta skatulyából tört ki Liptai Claudia. Ő is bebizonyította, hogy lehet valaki egyszerre remek színésznő és remek műsorvezető, és még ezekből is ki tud lépni, és lehet kiváló cukrász. Clau beállt azoknak a hírességeknek a sorába, akik nem várták meg a boldog nyugdíjas éveiket, hanem tévés, színpadi munkájuk mellett kitanultak egy civil hivatást is. A Tanár színésznője és az RTL műsorvezetője ma már végzett cukrász, aki férje oldalán Édeskettes címen tart színpadi show-kat, és rádióműsorokat vezetnek.

Átok-e szépfiúnak lenni?

Kékesi Gábor egy igazi csajozógépet alakított a 200 első randi című sorozatban, majd leszerződött a Keresztanyu című RTL-es szériához, ahol a helyi jóképű rendőr szerepét kapta. Azt pedig egy interjúban árulta el a Marie Claire-nek, hogy akik nem ismerik személyesen, alapvetően azt feltételezik róla, hogy a való életben is nagyon hasonlít azokhoz a karakterekhez, akiket a sorozatokban megformál. Az már más kérdés, hogy ez a „hízelgő” skatulya teher-e számára. „Ha a színházi szerepeimet nézzük, el vagyok kényeztetve, mert sokrétű karaktereket játszhattam. Persze az, hogy a két legnagyobb tévés munkám mindkét szerepe ilyen, akár utalhat arra is, hogy beskatulyáztak. De szerintem várjuk meg, mi lesz a következő, és ha az is egy csajozós szépfiú lesz, akkor azt fogom mondani, hogy jó lenne ebből kitörni. Viszont egyelőre nem félek ettől. Ez egyrészt egy hálás szerepkör, másrészt annyira jólesett, amikor valaki azt írta a Keresztanyu első pár része után kritikaként, hogy látja, hogy hozom azt, amire a külső adottságaim predesztinálnak – a szépfiú karaktert –, de közben meg a paródiáját is próbálom megfogni, vagyis hogy ő is esendő, ettől pedig abszolút életszerűvé, szerethetővé válik.”

Kékesi Gábor a Keresztanyu c. sorozatban (Fotó: RTL Magyarország)

Kékesi Gábor a Keresztanyu című sorozatban (Fotó: RTL Magyarország)

Sztárok, akik…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top