nlc.hu
Sztárok

Interjú ByeAlex-szel és Aleeval

„Nem hiszek a szerencsében. A munkában hiszek” – Interjú ByeAlexszel és Aleeval

ByeAlex mentoráltja, Alee nyerte meg az X-Faktor jubileumi, tizedik évadát. Mentor és mentoráltja szerint a győzelmük, valamint az, hogy a második helyezett Paulina is saját dalokkal érkezett, alapvetően változtathatja meg a műsor jövőjét. Egy nappal a döntő után beszélgettünk.

Alex, háromszor győztél zsinórban a mentoráltjaiddal. Ez azt jelenti, hogy szerencsésebb vagy a többi mentornál, vagy jobb munkát végzel náluk?

ByeAlex: Szerintem egyik sem. Szerencsésebb biztos nem vagyok, mert nem hiszek a szerencsében. A munkában hiszek.

Keményebben dolgozol náluk?

ByeAlex: Inkább csak másképp, hiszen ők is keményen dolgoznak. Nyilván benne van ebben a győzelemben az is, hogy a fiúkat kaptam, és a fiúkra jellemzően mindig jobban szavaznak. Persze nyertem már csapattal is korábban. Nem tudom, mi a győzelmeim titka, de az biztos, hogy én a többi kategóriában is máshogy kevertem volna a lapokat, nem minden versenyző volt olyan, akit én vittem volna.

X-Faktor 2021 Balázs Alex Alee ByeAlex

Alee és ByeAlex az X-Faktor fináléjában (Fotó: RTL Magyarország)

Az elején még azt gondoltátok, hogy Puskás Peti kategóriája, a lányok lesz a nyerő…

ByeAlex: Nagyon erősnek tűnt.

Miért fordultak meg az esélyek?

ByeAlex: Ez nagyon sok minden függvénye lehet. Peti helyében máshogy kavartam volna ki a hármasomat. Ő másképp gondolkodik, mint én, amivel nincs is semmi baj. Nagyon sok múlik azon, sikerül-e a versenyzőid személyiségét átadni a nézőknek, szimpatikussá tudnak-e válni. Például Alee-t az emberek nagyon gyorsan megszerették. Rolandban, az első kieső versenyzőmben a nézők valószínűleg nem találtak maguknak olyan dolgot, ami igazán tetszett volna nekik. És persze minden mentor hozhat rossz döntéseket az adások alatt, én is hoztam párat. Ez egy nagyon sok összetevős egyenlet, de talán leginkább az döntött, hogy Alee és Paulina voltak a legszimpatikusabb versenyzők. Amikor már csak ők ketten álltak ott, minden másodpercben változott a véleményem arról, melyikük fog nyerni. Paulina például jobb, kedvesebb és érzelmesebb interjút adott, ami után azt gondoltam, hogy talán ő fog nyerni. Akár ilyen apróságokon is múlhat egy győzelem. Szimpatikussá kell tenni a versenyzőket, ami valakinél könnyebben megy, másnál meg nehezebben. Mehringer Marcinál például ott úszott el a dolog, hogy a kiesése napján Machine Gun Kellyt énekelt, pedig én Cseh Tamást szerettem volna adni neki. Kitaláltuk, kidolgoztuk a Cseh Tamás-dalt, ő meg az utolsó percben kiforogta magának, hogy inkább a Machine Gun Kelly legyen. Hogy miért? Mert az menő. Csakhogy a magyar tévénézőket egyáltalán nem érdekli, hogy menő legyen valami. Ők történeteket akarnak látni, az meg nem volt.

Alee, hol volt az a pont, ami után azt érezted, hogy megszerettek az emberek?

Alee: Nagyjából már az elején látni lehetett, hogy kik lesznek közülünk népszerűek. Látványos fordulópont nem volt, de akkor kezdtem jobban látni, mennyien szeretnek, amikor kijött a Nincsen gond című dalom. Láttam, hogy bírják az emberek ezt az old school vonalat, amit viszek. Utána mondjuk kicsit para volt átmenni az új vonalra, pedig valójában engem inkább az jellemez. Szerencsére már az újabb vonalat is kezdik elfogadni.

X-Faktor 2021 Balázs Alex Alee ByeAlex

Alee, az X-Faktor győztese (Fotó: RTL Magyarország)

Punk és alternatív vonalon is mozogsz. Azt nem akartátok erőteljesebben megjeleníteni?

ByeAlex: Már az első adásban is egy rockosabb/grunge-osabb dalváltozatot adott elő, a negyedik élő adásban meg nu metalba ment át. Megmutattuk ezt is, de nem szabad sokat mutatni belőle. Az X-Faktor egy alapvetően könnyűzenei műsor, ahol az emberek nem akarnak fejükbe üvöltő metált meg punkot hallgatni, mert az egy elkapcsolási faktor. Ügyesen kell taktikázni azzal, hogy ezt hogyan tudjuk megmutatni.

Alee: Szerintem ahhoz, hogy teljes dalokat csináljak, még túlságosan kezdő vagyok ezekben a műfajokban.

ByeAlex: De jó ízlésed van, jó zenéket hallgatsz, és ez az első lépcsőfok. Ráadásul most már ismersz egy csomó embert, aki segíthet neked ebben. És még csak tizenhat éves vagy. Most vettetek gitárt: még nem késő.

Alee: Most kezdek el tanulni, aztán majd mélyebben belemegyek a dolgokba.

A döntőbe érve esélyesebbnek érezted magad a többieknél?

Alee: Nem nagyon voltak bennem ilyen gondolatok. Nem akartam előre látni a jövőt, nem próbálkoztam jóslatokkal előállni magamban. Csak megéltem a pillanatot.

Milyen eredmény volt az, amit az élő show-k előtt aláírtál volna? Mit vártál el magadtól?

Alee: Amikor a válogatóba mentem, azt mondtam, hogy megnyerem. Bennem is maradt, hogy döntős szeretnék lenni, úgyhogy a döntő volt a cél, amit kitűztem magamnak.

Alex, két győzelem után nálad csak egy harmadik jöhetett szóba?

ByeAlex: Nem fogok hazudni: szeretek győzni. De ha nem győztem volna, hanem mondjuk Paulina nyeri az évadot, azzal ki tudtam volna békülni. 2017-ben ki voltam készülve attól, hogy Ricco és Claudia győzött, nem pedig Serena Rigacci, de idén Paulinával már más lett volna a helyzet.

X-Faktor 2021 Balázs Alex Alee ByeAlex

Fotó: RTL Magyarország

Alee: Mindketten kiegyeztünk volna Paulina győzelmével, hiszen megérdemelte volna.

ByeAlex: Paulina rendkívül tehetséges, és egy olyan jó karaktere a műsornak, akiben meg tudtunk mutatni egy dalszerző lányt, aki olyan dalokat ír, amiket két nap alatt megszeret egy rakás ember az országban, és tudnak vele azonosulni. Hol volt nekünk lehetőségünk tízen- meg huszonévesen ilyen műsorokban a saját ötleteinket megmutatni? Ezek nagyon nagy dolgok, nagy változás következett be az X-Faktorban. Kíváncsi vagyok, milyen irányban megy majd tovább a műsor, de úgy látom, hogy erre van most nézői igény.

Alee, jelentkeztél volna az X-Faktorba, ha kizárólag feldolgozásokat játszhatsz?

Alee: Biztosan nem. Szerintem egy előadó a saját zenéivel tudja a legjobban megismertetni magát a nézőkkel.

ByeAlex: Azért azt tegyük hozzá, hogy popzenével ezt sokkal nehezebb megcsinálni. A popzenében az nem fér bele, hogy minden adásban megjelenj egy új dallal. Ahhoz egyszerűen több idő kell.

Alee: A rapperek között megy ez a gyors dalcsinálás, mert a rap az egy real dolog. Ott realnek kell lenni.

ByeAlex: Egy jó popdal megszületéséhez néha hónapok kellenek, emiatt mindig is szerepe lesz a műsorban a feldolgozásoknak. A rap egy más műfaj, sokkal gyorsabb, ott tök máson van a hangsúly. Ezért van egy rap előadónak hússzor annyi dala, mint egy popénekesnek. Bemennek a stúdióba, és felköpnek hatszáz free style-t.

Egy nap eltelt már a győzelmed óta. Mivel töltötted?

Alee: Aludtam, meg az új Pókembert néztem.

Mostanra sikerült elhinned, hogy megnyerted az X-Faktort?

Alee: Én már teljesen elengedtem, hogy a jövőbe tekintsek. Most az van bennem, hogy jó, most már megvan mindaz, amit elterveztem, úgyhogy dolgoznom kell, hogy menjek előre tovább. Persze előtte még kell egy kis chill, az ünnepekben mindenképp ez lesz, utána pedig száz százalékosan belevetem magam a munkába. Egy kicsit még barátkoznom kell a gondolattal, hogy megnyertem a műsort.

X-Faktor 2021 Balázs Alex Alee ByeAlex

Egy kicsit még barátkoznom kell a gondolattal, hogy megnyertem a műsort (Fotó: RTL Magyarország)

Mi volt a legfontosabb skill, amire szert tettél a műsorfolyam során?

Alee: Profi táncos lettem. (nevet)

ByeAlex: Az utolsó adásban ezt meg is mutathattad.

Alee: Azért már a harmadikban is nagyon profin nyomtam. (nagyon nevet)

ByeAlex: Jogos.

Ha több időtök van, szerettél volna még megtanulni valamit?

Alee: Cserháti Zsuzsát énekelni.

ByeAlex: Komolyra fordítva: amit én hiányosságnak láttam benne, azt nem lehet egy-két hónap alatt megtanulni. Majd jönni fog magától.

Mi ez?

ByeAlex: A színpadi jelenlét. 

Alee: Ahhoz tapasztalat kell.

ByeAlex: Amúgy annak idején én is egy helyben totyorogtam, és nem tűntem jó színpadi showmannek, ahogy az Alee sem. Egy helyben állt, toporgott, de megnyerte azzal a nézőket, hogy ez a valódi arca, ő ilyen, így kezdi el, és így győzött. Én mostanában már képtelen vagyok egy helyben állni a színpadon, szerintem jó show-t csinálunk a fiúkkal. Szerintem Alee is fejlődni fog, meg fogja ezt tanulni idővel. Most azt látom, hogy inkább nem csinál semmi bénaságot a színpadon, minthogy olyan dolgot próbáljon meg, ami aztán nem lesz hiteles, vagy gagyi legyen. Jól csinálta ezt. Nem engedte belerángatni magát béna gagyiskodásokba.

X-Faktor 2021 Balázs Alex Alee ByeAlex

Paulina, Alee és Ferenczi Kamilla (Fotó: RTL Magyarország)

Alee, volt olyan pillanat, amikor el kellett hagynod a komfortzónádat? Kellett feszegetned a határaidat?

Alee: A határaimat nem nagyon feszegettem, de olyan azért előfordult, amikor kívül estem a komfortzónámon. A táborban, amikor csoportosan kellett énekelni, olyan emberekkel kellett együtt dolgoznom, akikkel amúgy nem dolgoznék együtt.

Mikor jön ki az első Alee album? Vagy ma már nem gondolkodik egy előadó albumban?

Alee: Van egy egyedi kis tervem, hogyan fogok albumot csinálni úgy, hogy igazából nem csinálok albumot. Úgyhogy lesz, de mégse. (nevet)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top