nlc.hu
Sztárok

Harangozó Terire emlékezünk

Imádta a közönségét és teljes szívből énekelt Harangozó Teri

Harangozó Teri nemcsak csodálatos hangjáról, hanem hatalmas szívéről is híres volt.

Harangozó Teri legendás magyar énekesnő, akit 1965-ben kedvelt meg a közönség, amikor először feltűnt a Ki mit tud? versenyen alig 22 évesen. Erre a Ki mit tud?-ra ráadásul nem is ő jelentkezett, ahogy egy interjúban mesélte az énekesnő: „A ruhagyár KISZ-titkára, aki hallott énekelni túlórázás közben, anélkül, hogy szólt volna nekem, benevezett a versenyre. A Ki mit tud?-on a harmadik helyezést értem el a közönség szavazatainak segítségével. Pályámon nagyon sokat köszönhetek a közönségnek. Annak idején a gyárban a hangosbemondó többször is felhívta a dolgozók figyelmét, hogy szavazzanak Harangozó Terire. Úgy érzem, hogy akkor nemcsak a gyár, de szinte az egész ország megmozdult értem. Ezt hálás szívvel utólag is köszönöm.”

A Ki mit tud? után egy évvel aztán rögtön Magyarország első aranylemezének tulajdonosa lett a Minden ember boldog akar lenni című dallal, majd 1968-ban és 69-ben is második helyezést ért el a Táncdalfesztiválon. 1977-ig Harangozó Teri volt az egyetlen női előadó Magyarországon, akinek önálló nagylemeze jelenhetett meg. Pályája alatt több mint 100 dala jelent meg kislemezen és négy albumot adott ki. „Régen, ha kihirdették, hogy ma este fellép Aradszky László vagy Harangozó Teri, özönlöttek a kultúrházba az emberek” – emlékezett vissza Dévényi Tibor.

Harangozo Teri

Harangozo Teri a ’60-as években és 2008-ban (Kép: smagpictures.com)

Harangozó Teri imádta a barátait, mindenkihez volt egy jó szava, hatalmas szíve volt és szenvedélyesen tudott szeretni. Ennek egyik bizonyítéka Harangozó Teri Szécsi Pálhoz fűződő barátsága is, amit Szécsi öngyilkossági kísérlete csak tovább mélyített. 1970-ben az énekes a hetedik öngyilkossági kísérletét követte el, ami már annyira súlyos volt, hogy gégemetszést hajtottak végre rajta. Szécsi Pál a gyógyszerek bevétele után több embert is felhívott telefonon, köztük Harangozó Terit is, aki először nem vette komolyan a búcsúzkodást, mégis rossz érzése támadt, és elment Szécsihez, ahol a zárt ajtó mögül hörgő hangot hallott. Harangozó Teri segítséget hívott, az ajtót feltörték, és Szécsit még épp időben vitték el a mentők. Szécsi Pál Harangozó Terinek írta hálából azért, hogy megmentette az életét az Egy szál harangvirág című dalt.

Fél évszázadon át híresen mély barátság fűzte Harangozó Terit Poór Péter énekeshez is, aminek Poór nemcsak emberileg, de szakmailag is sokat köszönhetett saját bevallása szerint. Az énekes a Duna Televízió Almárium című műsorában mesélt megismerkedésük történetéről. „Kalocsán voltam katona és eltávozást kaptam hétvégére. Felszálltam a buszra a pályaudvaron, majd láttam, hogy jön a bőröndjével. Akkor őt már ismertem a tévéből. Megszólított, hogy tegyem el a bőröndömet, mert le szeretne ülni. Aztán együtt utaztunk Budapestig, amit végigbeszélgettünk. Itt köttetett a barátságunk. Minden problémával, hírrel engem hívott elsőnek, ezért volt, hogy egy nap tízszer is beszéltünk telefonon. Sokat találkoztunk személyesen is, sőt közös fellépéseink is voltak.”

Harangozó Teri fiatalon
Megnézem
Összes kép (6)

A barátságok mellett pedig szerelemben sem szűkölködött az énekesnő, kétszer ment férjhez Harangozó Teri, de gyermeke nem született, mert sosem érezte alkalmasnak az időpontot a szülésre, erről így vallott: „Szenvedélyes szerelmeket éltem át, sokszor meg is szenvedtem a szakítást, de mindig én mondtam ki az utolsó szót… Volt, hogy teherbe estem, többször is. De mindig azt éreztem, hogy nem jókor.”

Élete egyik legnehezebb időszakának a 2008-as évet tartotta Harangozó Teri, ekkor hunyt el édesanyja, akihez rendkívül mély kötelék fűzte, ezért nagyon nehezen tudta csak feldolgozni az elvesztését. „Azóta semmi nem megy úgy, mint régen. Az egyetlen örömöm, hogy álmomban majdnem minden éjjel velem van” – mesélte egy interjúban Harangozó Teri, aki úgy érezte, nemcsak az édesanyját, hanem a legjobb barátnőjét, a bizalmasát is elveszítette. A szüleiről így mesélt: „Apukám gyönyörűen rajzolt, imádta az állatokat, s csodálatos beszédkészséggel áldotta meg az Isten. Anyukám pedig a nyugalmat és a biztonságot jelentette számomra. Szüleim tehát kiválóan kiegészítették egymást.”

Harangozó Teri 2015-ben, 72 éves korában hunyt el egy gyors lefolyású tüdőbetegség következtében. Utolsó éveiben szerényen élt, egészségügyi problémákkal küzdött, ám amikor jól érezte magát, akkor kiállt a színpadra és teljes szívéből énekelt a rajongóinak.

Akkor és most:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top