nlc.hu
Sztárok

Sztárok és karácsonyi hagyományok

Így ünnepelnek a sztárok: kedves és fura szokásokkal várják a karácsony a hírességek

Ahány ház, annyi szokás, így szól a közmondás, és az ünnepi időszakban bizonyos hagyományok, a családi tradíciók, rítusok nagyon fontos szerepet kapnak., nincsen ez másként a hírességeknél vagy éppen az uralkodóknál sem.

II. Erzsébet királynő szokása szerint karácsonykor visszavonul a család többi tagjával a sandringhami birtokukra, de persze nem ez az egyetlen hagyomány, amihez hosszú idő óta tartja magát a brit királyi család, Viktória királynőtől, az 1880-as évekből származik az a szokás, hogy karácsonyi pudingot osztanak szét a birtokaikon dolgozó személyzet tagjai között, ők maguk pedig valószínűleg idén is a megszokott menüt fogyasztják majd. A királyi családban egyébként állítólag nem divat nagy értékű ajándékokkal meglepni egymást, és olyan hír is járja, hogy minden évben kötelező program az 1980-as Flash Gordon film. Az idei ünnep sajnos több szempontból sem volt olyan mint azt megelőző években, 2021 karácsonyára árnyat vetett Fülöp herceg halála, és arról szóltak a hírek, hogy világjárvány miatt elmaradhat a sandringhami vacsora is, helyette a windsori rezidenciáján láthatja vendégül közeli rokonait a királynő.

II. Erzsébet 2018 karácsonyán

II. Erzsébet 2018 karácsonyán, miután felvették ünnepi beszédét. (Fotó: John Stillwell /PA Pool/Getty Images)

Nagyon sok családban kapcsolódnak különböző szokások a karácsonyfához, ki veszi meg, mikor állítják fel, ki díszíti fel, ki rakja fel a csúcsdíszt, ki gyújtja meg az ünnepi fényeket. És ugyan vannak, akik valamilyen oknál fogva értetlenkednek, ha mások szerintük túl korán öltöztetik ünnepi díszbe otthonukat, bőven vannak olyanok is, akik szeretik kiélvezni az adventi időszakot, sőt, az azt megelőző heteket is.

 „Nálunk évek óta november elején elindul már a készülődés. Mi nagyon szeretjük a karácsonyt, ezért több fát is állítunk. Minden évben öt karácsonyfánk van. Mindkét fürdőszobában, sőt a mellékhelyiségben is feldíszítünk egyet” – nyilatkozta korábban a Mokkában Erdélyi Mónika.  És nincs egyedül a korai készülődéssel a hazai sztárok körében, Dukai Regina is vallott már arról, hogy már októberben, novemberben elkezdi feldíszíteni a lakást. „Pici korom óta minden évben ugyanolyan izgatottan várom ezt az időszakot. Sőt! Talán az évek előrehaladtával egyre jobban szeretem és értékelem, mert tudom, hogy az ünnepek alatt sokkal több napot lehetek majd együtt a családommal, mint az év bármely más szakában….Egyszerűen szeretem… nincs miért mentséget keresnem, hogy miért pompázik nálam már két hete a karácsonyfa, nincs túl korán, nem unom meg, és NEM, nem veszíti el a varázsát! Ez vagyok én, és remélem, ilyen maradok örökre!”– írta Instagram-oldalán.

De ha már karácsonyfa, Rubint Rékáék évek óta nem vásárolnak fenyőt, hanem egy karácsonyi múzeumtól bérelnek egy feldíszített, földlabdás fenyőfát, mivel nem támogatják a fakivágást, és a műfenyőkért sem rajonganak. „Elmondjuk, mekkora legyen, a miénk általában háromméteres, és hogy milyen stílusú, színű díszítés kerüljön rá. Nálunk tényleg a Jézuska hozza a karácsonyfát, mert elvisszük a gyerekeket korcsolyázni, és mire hazaérünk, ott áll feldíszítve csodaszép pompában. Még a szállítással sem kell foglalkoznunk!”

És mi a helyzet a külföldi sztárokkal? Matt Damon évekkel korábban mesélt arról, hogy náluk szenteste és karácsony első napján is van ajándékbontás, mert míg az Egyesült Államokban az a szokás, hogy december 25-én esik neki mindenki a meglepetésnek, Argentínában, ahonnan felesége, Luciana Bozán Barros származik, az a hagyomány, hogy december 24-én kell kibontani az ajándékokat. 

Matt Damon és Luciana Barroso

Matt Damon és Luciana Barroso a 2017-es velencei filmfesztiválon. (Fotó: Profimedia)

Jessica Alba bevallottan szereti az ünnepi hagyományokat, és amellett, hogy minden évben pulykát esznek az egész család együtt énekel. Kate Hudsonéknál a Mikulás mindig ügyel arra, hogy legyen egy kis izgalom, vannak ajándékok, amiket becsomagol és vannak, amiket nem, a felnőtteknek pedig előszeretettel ad vicces ajándékokat. A család pedig ügyel arra, hogy az öreg kedvébe járjon, ami nem olyan egyszerű feladat. „Egyik évben úgy hallottuk, hogy a Mikulás rumot, gyömbérsört és édesgyökeret szeretne. Másik évben gluténmentes sütire és mandulatejere vágyott. Megint egy másik évben – ha jól emlékszem – Cabernet-t és csokoládét akart. Szóval a Mikulás eléggé szeret változni!” – mesélte a színésznő. 

Az ünnepi időszak egyik legjobb része a várakozás, bár lehet, hogy van, aki ezzel vitatkozna, mindenesetere vannak olyan hírességek, akik kieszeltek egy módszert arra, hogy a várakozást – ha csak egy kicsit is – meghosszabbítsák. Julia Robertséknél például senki nem mehet be hamarabb abba a szobába, ahol az ajándékok vannak, csak akkor kezdődhet az ajándékvadászat, ha már mindenki ott van a meglepetéseknél. Gwen Stefaniéknál pedig a gyerekek csomagolópapíron futnak keresztül, hogy eljussanak az ajándékokhoz, ez az egyik kedvenc hagyománya.

Persze nem mindenhol van miriádnyi ajándék a fa alatt. „Bevezettük azt a szokást, hogy minden karácsonykor vagy szilveszterkor elutazunk valahova, voltunk már Írországban és Indiában is. Szerencsések vagyunk, hogy ezt megtehetjük. Szóval ahelyett, hogy sok tárgyi dolgot vennénk nekik, amikor már mindenkinek megvan az edzőcipő, amire vágyott, akkor egy kicsit visszafogjuk magunkat ” – nyilatkozta Brooke Shields. Az utazás pedig más családoknál is fontos szerepet játszik, igaz, más léptékben. „Minden második karácsonyt édesanyámnál töltjük Oregonban, és gyakran autóval megyünk, útközben pedig megállunk különböző óceánparti városokban. Ez már hagyománnyá vált” – mesélte egy interjúban Dax Shepard, akinek feleségéve,l Kristen Bell-lel más kedves szokásuk is van, mindketten imádják az ünnepi időszakot, és imádnak beöltözni őrületes karácsonyi szettekbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top