nlc.hu
Sztárok

Horrorrémek: ki van a maszk mögött?

Maszkban már ismerjük a horrorrémeket, de ki van a maszk mögött?

Ismerjük őket, rettegünk tőlük, örömmel nézzük a filmjeiket odahaza egy pokrócba bújós téli estén, de sokszor fogalmunk sincs arról, ki rejtőzik a híres rémek horrormaszkja mögött. Cikkünkben lebuktatjuk Jason Voorheest, Michael Myerst, Samarát, sőt még magát Pennywise-t is.
Jelenet a Péntek 13 franchise nyolcadik részéből

Michael Myers (Nick Castle)

A pár éve másodvirágzását élő Halloween-franchise ikonja egy arctalan szörnyeteg, az érzéketlen gyilkos Michael Myers. Maszkját és játékbolti Kirk kapitány álarc átalakításával készítették el, és Nick Castle kapta a lehetőséget, hogy magára vegye. James egy filmes suliba járt a ’78-as Halloween film rendezőjével, John Carpenterrel, és igazából nem sok dolga volt, csak ott lógott a forgatáson, amikor a barátja megkérdezte őt, nem játszaná-e el a gyilkost. Mivel igent mondott, a kis költségvetésű produkció megspórolta egy kaszkadőr bérét. A későbbi részekben nem tért vissza, mert inkább a rendezői karrierjét építgette, de a 2018-as Halloween folytatásban ismét magára vette a híres maszkot.

Halloween (1978)
Megnézem
Összes kép (2)

Jason Voorhees (Kane Hodder)

Jason és a Péntek 13 filmek története elég kacifántos. Kezdjük azzal, hogy az első részben még nem is ő volt a gyilkos, hanem az anyukája. A másodikban már ő volt, de az ikonikus hokimaszkját csak a harmadik epizódban szerezte meg. Jason sokáig vándorszerep volt, minden egyes epizódban új színész bújt a halhatatlan gyilkos bőrébe, míg a hetedikben megérkezett a kaszkadőr Kane Hodder, és teljesen magáévá tette a figurát. A rendező kissé tartott tőle, mert túl alacsonynak tartotta a szerephez, de Hodder félelmetes fellépése mindenkit meggyőzött arról, hogy ő legyen a befutó. Hodder nemcsak kaszkadőrmunkaként, hanem színészi munkaként tekint Jasonre, akit négy epizódban is eljátszott, és többször is kioktatta a rendezőket azzal a dumával, hogy „Jason nem tenne ilyet”. Ezt mondta a nyolcadik részben is, amiben a forgatókönyv szerint meg kellett volna rúgnia egy kutyát: Jason lehet, hogy tucatszámra öli az embereket, de egy kutyába nem rúg bele.

Jason Voorhees
Megnézem
Összes kép (2)

Samara (Daveigh Chase)

Daveigh Chase csak tizenkét éves volt, amikor eljátszotta Samara-t, a kislányt, akit a saját anyja dobott a kútba, hogy ott aztán hét nap után meghaljon, aztán egyfajta VHS démonként éljen tovább, elintézve mindazokat, akik megnézik a művészi videóját. Bár a valódi arcából alig láthatunk valamit, mert amikor nem takarja smink, akkor is belelóg a hosszú, fekete haja, a kis Chase mégis viszonylag híressé vált, gyerekszínészként sokat foglalkoztatták, és gyakran hívták animációs filmekhez szinkronizálni. Samara szerepéhez azonban nem tért vissza a folytatásban, bár tény, ez egy olyan szerep, amiből könnyen ki lehet öregedni. Úgy fest, öt éve felhagyott a színészi szakmával, és sajnos többször is bekerült már a sajtóba drogos ügyek kapcsán, de egyszer azért is kereste a rendőrség, mert egy ismerőse kocsiját annak az engedélye nélkül vitte el.

Samara
Megnézem
Összes kép (2)

Bőrpofa (Gunnar Hansen)

Az idők során számos színész/kaszkadőr bújt már A texasi láncfűrészes mészárlás gyilkosa, Bőrpofa bőrébe, de senki sem tudta felülmúlni Gunnar Hansen teljesítményét, aki egyszerre tudta megjeleníteni a figura fenyegető őrületét, valamint a gyerekességét, és az ebből fakadó félelmeit. Állítása szerint azért kapta meg a szerepet, mert nagydarab volt, és a rendezőt biztosította arról, hogy nem erőszakos és nem is őrült. Többször nem akarta eljátszani Bőrpofát, már csak azért sem, mert a film forgatása szörnyű volt számára. A nyári hőségben forgattak, gyakran egyhuzamban 24-26 órákat, és mivel a büdzsé kicsi volt, minden jelmezből csak egy állt rendelkezésre. Kimosni féltek őket, mert megváltozhatott a színük, és pár nap után a ruháik már olyan büdösek voltak, hogy alig bírták elviselni az ott terjengő szagokat, amit a vacsorajelenetnél még megfejeltek a rothadó húsok szagával. Hansen 2015-ben hunyt el rákbetegségben.

A texasi láncfűrészes mészárlás
Megnézem
Összes kép (2)

Pennywise (Bill Skarsgård)

Sokan néztek, amikor a híres svéd színész, Stellan Skarsgård jóképű fiára, Billre osztották Pennywise, a gyilkos bohócdémon szerepét az Az című Stephen King adaptációban, de a srác az egészen félelmetes játékával mindenkit biztosított arról, hogy nem véletlenül kapta meg a szerepet, és nemcsak a sminkje lett paráztató. Skarsgård egészen egyedi mozgáskultúrát dolgozott ki Pennywise-nak, és nemcsak a sminkje, hanem az arc- és szemjátéka (a színész elképesztően tudja forgatni a szemét) is hozzájárult ahhoz, hogy a moziban ülve valódi rettegés legyen úrrá rajtunk.

Pennywise
Megnézem
Összes kép (2)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top