nlc.hu
Sztárok

Besúgók jelentették fel Szellő István

Szellő Istvánt titkosügynökök figyelték meg

Emiatt pedig majdnem kirúgták az egyetemről.

Egy ártatlan találkozás miatt majdnem elbocsátották a prágai egyetemről Szellő Istvánt. Az RTL Klub híradósa Václav Havellel, a cseh ellenzék egyik legismertebb képviselőjével, későbbi köztársasági elnökkel beszélgetett egy kávézóban két órája között, amit titkosügynökök is megfigyeltek. Ez az eset még a nyolcvanas években történt, amikor Prágában a hatalmat kiszolgáló, kiterjedt besúgóhálózat emberek sorsáról döntöttek. 

Szellő István

Szellő István – RTL Klub

Szellő a Sorok között Lutter Imrével aktuális adásában idézte fel a történteket, amelyet a nézők hétfőn este láthatnak a tévében.

„Az egyetem épülete mellett van egy híres kávézó, a Szlávia. Lent a folyóparton szemben van vele a Nemzeti Színház, mellette a Filmművészeti Akadémia. Rengeteg cseh értelmiségi járt oda és mi is volt, hogy napokat töltöttünk ott, az órák között beszélgettünk. A nyolcvanas évek közepéről beszélünk, amikor Csehszlovákiában nagyon működött a besúgóhálózat” – mesélt a körülményekről a műsorvezető. 

„Egyik nap ültem, fogtam a kezemben egy magyar újságot, amikor egy bajuszos, középkorú férfi meg egy szemüveges fiatalember a másik asztaltól odaszólt, és elkérték az újságot. Ahogy odaadtam, a cseh csoporttársaim felugrottak az asztaltól és eltűntek. A két férfi a szomszéd asztaltól át ült, egy picit beszélgettünk, majd elköszöntem. Mentem vissza az egyetemre, ahol az egyik csoporttársam azzal fogadott: miről beszélgettetek Václav Havellel? Később megtudták az egyetemen a tanulmányi osztályon is, és nem tetszett nekik” – emlékezett vissza Szellő a kávézóbeli találkozóra, amiről elmondta, hogy az egyértelműen felismerhető titkosügynökök is végignézték. Majd hozzátette, hogy külpolitikai riporterként előnyére vált a pár perces ismeretség, ugyanis később sokszor készített interjút Havellel, aki olyankor is megválaszolt neki pár kérdést, amikor másoknak nem és gyakorta felidézték azt a bizonyos nyolcvanas évekbeli találkozót is. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top