nlc.hu
Sztárok

Eke Angéla kalandjai Amerikában

Különleges utazásra készül Eke Angéla

Eke Angéla nemrég tért haza Amerikából, ahol rengeteget tapasztalt - az élményeiről az nlc-nek mesélt. 

„Legutóbb 2016-ban, egy szakmai út miatt, a Nylon Group projektemmel voltam Észak-Amerikában, de akkor csak néhány napot töltöttünk a városban, így nem igazán volt lehetőségem felfedezni. Nagyon vártam, hogy most jobban megmutassa magát New York, nem csupán kulturálisan, hanem szociálisan és emberileg is nagyon érdekelt. Mindamellett, hogy a Magyar Akác előadásunknak ez már több, mint a tizedik külföldi állomása volt. Fényűző magángalériákban, kisebb és nagyobb alkotókat bemutató művészeti terekben is voltunk, és nagyon jó volt megtapasztalni, hogy a művészek fő kutatási iránya is most a feminizmus, a főbb szociális kérdések felé irányul. Emellett örömteli volt látni, hogy New Yorkban egyre több közösségi kert van, minden kis területet megpróbálnak zölddé tenni, így a Magyar Akác című előadásunk a lehető legmegfelelőbb helyen és időben lett bemutatva, Kelemen Kristóf és Pálinkás Bence György rendezésében” – kezdte Eke Angéla, aki azt is elárulta, hogy milyen volt a darab fogadtatása.

„A közönség két este, két helyszínen tekinthette meg az előadást, Voices International Theatre Fest keretében, Jersey Cityben, majd a Rehearsal for Truth fesztivál részeként, a Bohemian National Hall tetőteraszán, New Yorkban. Számomra ez volt az idei évad utolsó előadása, így nagyon megható volt, ahogy az előadás után a szomszédos felhőkarcolók ablakaiból kiszűrődött a fény, felhallatszódott a város morajlása, illetve helikopterek is szép számmal közlekedtek, mert aznap volt az abortuszt érintő törvény elleni demonstráció. Ekkor még intenzívebb volt a város lüktetése, ami engem nagyon lenyűgöz. Kelet-európai és amerikai nézőink is egyaránt voltak. Az egyik előadás után, a közönségtalálkozó alkalmával többet tudtunk kommunikálni a nézőkkel, ami érdekes tapasztalat volt, mert az amerikaiak nem voltak szégyenlősek, és nyíltan képviselték az előadásról alkotott véleményüket, saját nézeteiket” – emlékezett vissza a színésznő.

Angi éppen akkor volt New Yorkban, amikor a városban volt a Pride, így erre az eseményre is ellátogatott. „Néhány nappal az érkezésünk után tudatosult bennünk, hogy éppen akkor lesz a New York Pride felvonulás, amikor még kint tartózkodunk, így nem volt kérdés, hogy meglátogatjuk-e az eseményt, hiszen a világ egyik leglátogatottabb Pride-eseménye, ahová idén is 3 millió látogatót vártak. Az egész város egy nagy felvonulássá változott, és nagyon kíváncsiak voltunk rá, hogy milyen élmény lesz. Nem lehetett becsatlakozni, csak oldalról tudtuk megközelíteni a felvonulókat. De az is nagyon érdekes volt, hogy különböző csoportok és vállalatok is részt vettek az eseményen. Találkoztunk például egy olyan csoporttal, akik egy iskola tanárai voltak. Én nem szeretek a saját buborékomban élni, és csak olyan dolgokkal és ügyekkel foglalkozni, amik személy szerint érintenek, mert a társadalomban szerintem fontos, hogy számíthassunk egymás szolidaritására, segítségére, szeretetére. Számomra az eseményen való részvétel is éppen ezt az üzenetet erősíti.”

A színésznő arról is beszélt nekünk, hogy milyen tervei vannak a nyarat illetően. „Az idei nyaralásunk egy lakóautós belföldi kis körutazás lesz a barátommal. Nagyon izgatott vagyok, mert ezt régóta szerettük volna kipróbálni. Zenei fesztivált is meglátogatunk majd, olykor pedig szép és érintetlen tájakon keresünk majd búvóhelyet. A lényeg, hogy végig a természet közelségében leszünk.”

Eke Angéla TEDx előadása

Eke Angéla a klasszikus környezetvédelmi intelmek és edukatív tézisek sulykolása helyett egy lelkig hatoló túlélési útmutatóval szolgál, amely egy új szemszögből nyitja fel a szemeket, arcpirító felismeréseket eredményezve, miközben empátiára tanít és újratervezésre sarkall, egy élhetőbb jövő reményében.Angéla véleményformáló, aki bár aktívan tesz az állat- és környezetvédelemért, nem szereti, ha aktivistának címkézik. Abban hisz, hogy kimagasló empátiával élni a társadalomban nem kiugró teljesítmény, hanem alapvető emberi kötelesség. A Színház- és Filmművészeti Egyetem színművész szak báb szakirányán végzett. A szabadúszói létnek hála, játszik fővárosi kőszínházakban, független társulatoknál és vidéken is. Jelenleg a Radnóti Színház Tesla Laborban, a Szkénében, a Trafó produkcióiban és a Trojka Színházi Társulásban látható. 2016-ban munkáját Junior Prima díjjal is elismerték. Rendszeresen részt vállal hazai, formabontó művészeti kezdeményezésekben, emellett fontos számára, hogy önálló projektjeiben, például a TEDxLibertyBridgeWomen eseményen színpadra vitt performanszában is a társadalmi érzékenyítés témakörét helyezze fókuszba. Miért van minden eddiginél nagyobb szükség az empátiára, és megmenthető-e a bolygónk?
Az előadást egy miniperformansz keretein belül, egy installációs elemmel vezette fel Angéla, amely egy közösségi aktivitás eredményeképp jött létre, szintén a tudatosság jegyében. Míg az alapanyagul szolgáló nejlonzacskók idegen felajánlásokból érkeztek, maga a kivitelezés és a megvalósítás a PINKPONILO közösségi varrodával együttműködve jött létre.

eke angéla

Fotókredit: Nagy Márton

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top