nlc.hu
Sztárok

Portré a 46 éves Benedict Cumberbatchről

A komoly színész, aki nem veszi komolyan önmagát – portré a 46 éves Benedict Cumberbatchről

Hamlettől Smaugig, Doctor Strange-től Sherlockig a popkultúra legikonikusabb figuráit keltette életre Benedict Cumberbatch. De vajon mennyire hasonlít a való életben a vásznon látottakhoz? Bemutatjuk a ma születésnapos színész igazi arcát.

2014-ben fiatal felnőttek körében felmérést készítettek arról, kikre gondolnak, ha a brit kultúráról van szó, és Shakespeare, II. Erzsébet királynő, a Beatles és David Beckham mellett Benedict Cumberbatch neve merült fel a legtöbbször. Nem véletlenül: Doctor Strange és Sherlock megformálója a születése óta predesztinálva van a brit ikon-státuszra. Azon túl ugyanis, hogy már az ük-ükapja is az angol arisztokráciához tartozott (mondjuk tény, hogy barbadosi rabszolgatartóként nem volt a legjobb ember…), az ük- és dédnagyapja diplomata volt, nagyapja pedig háborús hős, illetve a londoni elit prominens tagja, az ereiben uralkodói vér csörgedezik. Mivel Cumberbatch egyik felmenője nem más, mint III. Richárd király – akinek shakespeare-i alakját a színész a The Hollow Crown című sorozatban életre is keltette. A családfája alapján tehát eredendően előkelő helyet foglal el a társadalmi ranglétrán, és a gyerekkora is ezt mutatja, hiszen Anglia egyik legnagyobb presztízsű bentlakásos iskolájába, a Harrow-ba járt. Ennek ellenére sosem érezte magát többnek a társainál, sőt.

Portré Benedict Cumberbatchről

Fotó: Dave J Hogan/Getty Images

„Kiváltságos neveltetést kaptam, de mégis egészen középosztálybeli gyerek voltam – emlékezett vissza egy BBC-nek adott interjúban a diákéveiről – a nagymamám fizette a tandíjam kétharmadát. Közben meg olyan emberek vettek körül minden oldalról, mint Lord Rothschild fia, Hussein herceg fia, főméltóságok és hercegek.” Benedict később sem került távolabb a nemességtől, hiszen 2015-ben megkapta a Brit Birodalmi Érdemrendet, és nem mellesleg amúgy is rengeteg időt tölt az angol királyi család társaságában – és nem a minél flancosabb társadalmi státusz elérése motiválja őt. Károly, Vilmos és anno Fülöp hercegek csupán járulékos nyereségei annak, hogy a számára fontos dolgokkal foglalkozhat.

Határtalan nagylelkűség

A Károly herceg által alapított fiatalokat segítő The Prince’s Trust nevű alapítvány nagykövete, Vilmossal együtt részt vett egy rákos betegeknek gyűjtő jótékonysági esten, Fülöp herceggel pedig 2014-ben közösen tüntettek ki 85 fiatalt az Edinburgh hercege díjjal. De a királyi család látóterén túl is számtalan alapítványt támogat a színész: amióta 2004-ben eljátszotta Stephen Hawkingot egy sorozatban, aktív támogatója és nagykövete a tudóst támadó kórral foglalkozó MND Egyesületnek, különböző gyerekkórházaknak adományoz és az LMBTQ-közösség, illetve a bevándorlók segítése mellett is hangosan kiáll (legutóbb ukrán családokat szállásolt el a házában). Ja, és büszke feminista. Az olyan kisebb dolgokban is kiáll az egyenlőség mellett, mint hogy a rajongói lehetőleg ne a szexista áthallásokkal teli Cumberbitches névvel illessék magukat; és az olyan nagyobb ügyekben is, minthogy nem hajlandó elvállalni akkor egy munkát, ha a kolléganőinek nem fizetnek ugyanannyit, mint a produkció férfi színészeinek.

Portré Benedict Cumberbatchről

Fotó: Emma McIntyre/Getty Images

Sok sztárhoz hasonlóan tehát Cumberbatch az ismertségét igyekszik jóra fordítani, az ő életében azonban nem a hírnév hozta meg a jótékonykodási kedvet. Érettségi után, de még az egyetem előtt tartott egy úgynevezett gap yeart a tanulmányai között, hogy azt – a legtöbb diákkal ellentétben – önkénteskedéssel töltse Tibetben. Ahhoz azonban, hogy finanszírozni tudja az egy év angoltanítást a tibeti szerzeteseknek, fél éven át robotolt az iskola mellett. „Amikor hallottam a lehetőségről, tudtam, hogy le kell csapnom rá. A kolostor fantasztikus élmény volt; nagyon korlátozott keretek közt élsz ott, bár ellátást és szállást kapsz” – idézte fel az élményeit.

Csak a színpadon vedd őt komolyan

Mondjuk a számokat:

  • 2-szeres Oscar-jelölt,
  • 4-szeres Golden Globe-jelölt,
  • 1 Emmy-díj nyertese és 5-szoros jelölt,
  • 1 BAFTA-díj nyerte és 8-szoros jelölt.

A klasszikus színészképzésből mesterdiplomát szerzett Cumberbatch tehát már csak statisztikai alapon is egy meglehetősen komoly művész. Akkor meg pláne, ha akár csak egy pillantást vetünk a szerepei listájára. Mindegy, hogy tévéről, színházról vagy moziról van szó, Benedict mindenből kihozza a maximumot. Így jó néhány Shakespeare-darabban játszott – a Cumberbatch-féle Hamlet-verziót szerintünk nehéz lesz túlszárnyalni –, a Patrick Melrose című minisorozatban újra és újra kitépte a lelkünket a helyéről, A kutya karmai közt cowboya pedig élete legkifinomultabb és legárnyaltabb alakítása volt. A mindent elsöprő sikert – és ezzel együtt a fél internet szerelmét – persze a BBC most már legendássá vált sorozata, a modernizált Sherlock hozta el neki, majd a Marvel Univerzumát emelte magasabb fokra profi játékával.

Portré Benedict Cumberbatchről

Fotó: KIRSTY GRIFFIN/NETFLIX

Az utolsó angol úriember című sorozat rendezője, Sussanna White a The Guardiannek nagyjából úgy jellemezte Benedict munkamorálját, ahogy a vásznon látottak alapján azt elképzeltük: óriási energiával és tűpontos fókusszal dolgozik. „Szeret kísérletezni a jelenetben, újra és újra nekikezdeni, nekifutni rengeteg irányból. Nagyon komolyan veszi, amit csinál.” Önmagával és az élettel kapcsolatban azonban éppen ellenkező a hozzáállása, és ezt White is megerősíti:

a nagyon nagylelkű, melegszívű emberek egyike ő. A sztárkodásnak vagy díváskodásnak semmi nyoma nincs benne.

Ezt pedig minden nyilvános szereplésével be is bizonyítja. A rajongóival közvetlen és kedves, még akkor is, ha ők – puszta szeretetből persze – rendre a mémek központi karakterévé teszik. De Benedictet ez nemhogy nem zavarja, ő maga is beszáll a játékba és előszeretettel csinál viccet magából. A Graham Norton Show-ban rekreálta az őt vidrához hasonlító mémeket, lazán bevállalja, hogy képtelen kimondani a „pingvin” szót (egy természetfilmben következetesen pingvingnek nevezte az állatot) és még a saját nevét is képes kifigurázni („Cumberbatch – úgy hangzik, mint a kádba fing@s, nem igaz?”). Ráadásul még abba is minden további nélkül belement, hogy a Saturday Night Live egy olyan sketch-jelenetet csináljon, amiben a vetélkedő műsorvezetője igyekszik kitalálni: mégis miért olyan szexi Benedict Cumberbatch?!

Mert Benedict Cumberbatch igenis szexi. Ezt bizonyítja a szinte bérelt helye a különböző Sexiest Man Alive-listákon, illetve a tény, hogy tehetséges, aranyszívű, magas és olyan hangja van, ami nélkül Smaug, a Sátán (az Elveszett próféciákból) és a Grincs sem lenne ugyanaz. És ne felejtsük el, hogy

A való életben is szuperhős

Benedict fiatalkorában igazi adrenalin-junkie volt: ejtőernyőzött, motorokon száguldott, mélybúvárkodott vagy épp vadvízi evezett. Azonban nem biztos, hogy ilyen aktívan kereste volna az izgalomforrásokat, ha tudja, mi mindent tartogat számára a sors. Az élete ugyanis nagyjából olyan mozgalmasra sikerült, mint egy akciófilm. 2013-ban például cyberstalking áldozata lett: az egyik szomszédja valós időben, percről percre közvetítette az interneten, mivel tölti a saját otthonában az idejét a színész. A problémát saját maga, a rendőrség bevonása nélkül oldotta meg. 2005-ben pedig, amikor az Utazás a világ végére című sorozatot forgatták Afrikában átélte azt, aminél sokan még a mozikban is eltakarják a szemüket. Egy hatfős csoport támadt rá és két barátjára, megkötözték és elrabolták őket azzal a szándékkal, hogy később kivégzik a színészeket. Benedict meg volt róla győződve, hogy meg fog halni, miután letakarták a fejüket egy-egy kendővel, hogy az tompítsa a lövések hangját. Végül a csoport elengedte őket az éjszaka közepén, de az esetről a színész csak évekkel később bírt először beszélni. „Rájöttem, hogy mindegy, mennyire szeretnek az életedben, meghalni egyedül fogsz” – mondta, és hozzátette, hogy a megkötözésekor szerzett seb a mai napig megmaradt.

Másnap, mikor szabad emberként ébredtem, és megéreztem a napsugarakat az arcomon, sírtam. Nem gondoltam, hogy még valaha is érezhetem a melegségét.

Az iszonyú tapasztalat azonban nem tántorította őt el attól, hogy segítsen másokon. Négy évvel ezelőtt a mozgó taxiból ugrott ki, hogy megmentsen egy ételfutárt négy embertől, akik megpróbálták őt kirabolni. Cumberbatch épp a feleségével, Sophie-val utazott az autóval, mikor meglátta, hogy többen ütlegelnek egy biciklist. Azonnal az áldozat segítségére sietett és leszedte róla a támadókat. Amikor pedig az incidensről kérdezték, a színész szerényen csak annyit mondott: „Azért tettem…mert hát ezt kellett tennem.”

Portré Benedict Cumberbatchről

Fotó: Gareth Cattermole/Getty Images

Ennyi veszély – ami másokkal egy egész élet alatt nem történik meg – Benedictnek is bőven elég volt. Most már nem keresi és (szerencsére, úgy látszik) nem is találnak rá az adrenalinnal teli szituk, amivel – mint azt a Reader’s Digestnek elmondta – elégedettebb nem is lehetne: „Manapság a legfontosabb számomra, hogy a feleségemről és a három fiamról gondoskodjak. Csodálatos érzés, hogy ők az életem része, akiket mindennél jobban szeretek és sokkal fontosabbak saját magamnál. És akikért boldogan vállalok felelősséget. Hatalmas öröm ez a számomra.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top