nlc.hu
Sztárok

A megkéselt Salman Rushdie sérülései

Egyik szemét valószínűleg el fogja veszíteni Salman Rushdie

Szimpatizált a síita szélsőségességgel az író 24 éves támadója.

Gyilkossági kísérlet és testi sértés miatt vádat emeltek Hadi Matar ellen, aki egy New York-i pódiumbeszélgetésen megkéselte Salman Rushdie indiai születésű brit-amerikai írót. Az ügyészség most azt vizsgálja, milyen tervezés és előkészületek előzték meg a támadást, és lehet-e bővíteni a vádpontokat.

Salman Rushdie

Salman Rushdie fejére több millió dolláros vérdíjat tűztek ki 1989-ben – Fotó: Gilbert Carrasquillo/Getty Images

A hatóságok Matar közösségi oldalakon folytatott tevékenységének átvizsgálása során arra jutottak, hogy a férfi szimpatizált a síita szélsőségességgel és az iráni Forradalmi Gárdával. Matar Kaliforniában született, és nemrég költözött New Jersey-be. A támadáskor hamis jogosítvány volt nála. Pontos indítékát egyelőre nem tudni.

Rushdie-t a fején és a hasán érték a késszúrások. A 75 éves írót máj-, ideg- és szemsérülésekkel vitték kórházba, egyik szemét valószínűleg el fogja veszíteni – közölte ügynöke, Andrew Wylie. Rushdie jelenleg lélegeztetőgépen van.

Iránban hivatalosan nem reagáltak a Rushdie elleni merényletkísérletre, de az állami befolyás alatt álló, keményvonalas lapok méltatták a támadót:

  • Ezernyi gratuláció annak a bátor és kötelességtudó embernek, aki megtámadta a hitehagyott és gonosz Salman Rushdie-t New Yorkban” – írta a Kajhán című iráni lap, hozzátéve: “meg kell csókolni annak a kezét, aki kitekeri Isten ellenségeinek a nyakát“.
  • A Vatan Emrúz című lap Kés Salman Rushdie nyakában címmel számolt be a támadásról.
  • A Horaszán című napilap pedig azt írta, hogy “a sátán úton van a pokolba“.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top