nlc.hu
Sztárok

A jordán királyi család visszafogott élete

A jordán király négy gyermeke példát mutat összetartásból

Annyit beszélünk a brit királyi családról, de mi a helyzet a többiekkel? Ott van például II. Abdullah jordán király, akinek összesen négy gyermeke van, köztük az igencsak vonzó trónörökös, Huszein.

1993-ban Abdullah még csak herceg volt, amikor feleségül vette választottját, a civil, palesztin származású Rania Al Yassint. Megismerkedésük teljesen szokványos volt, egy gálavacsorán találkoztak először egy évvel korábban. Az már sokkal inkább Disney-mesébe illik, ami ezután történt. Elmondásuk szerint első látásra szerelmesek lettek egymásba, és két hónappal az első találkozásuk után már meg is tartották az eljegyzést. Bőven volt idejük arra, hogy felkészüljenek a rájuk váró feladatra, ugyanis Abdullahból csak 1999-ben lett király, ezzel együtt pedig Rania jordán királyné. Az asszony azóta is nagy népszerűségnek örvend hazájában, köszönhető ez a jótékonysági akcióknak, melyeket felkarolt, vagy elindított. Az elmúlt közel 30 évben a királyné négy gyermeknek adott életet, köztük a trónörökös hercegnek is. „Az embereket lenyűgözi a királynéi cím, de számomra az igazán fontos feladat és hivatás az anyaság” – mondta 2020-ban az 50. születésnapját ünneplő Rania.

II. Abdullah király jordán királyi család királyi család Rania királyné

Fotó: Rania királyné Instagram oldala

A koronaherceg, aki hamarosan megnősül

Idén júniusban ünnepelte 28. születésnapját Huszein koronaherceg, aki majd édesapját követi a trónon. Neve folyamatosan felkerül a „legvonzóbb facér hercegek” listájára, nem véletlenül, mivel a hivatalos közlemények szerint, Huszein bizony még nem házas, és nem is jár jegyben. 2016-ban szerzett diplomát történelem szakon a Georgetown Egyetemen, majd a koronások körében igencsak népszerű angliai Sandhurst Királyi Katonai Akadémián részesült kiképzésben. Tagja és tisztje a Jordán Fegyveres Erőknek. Rendszeresen felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén, de volt már meghívott vendég a Világgazdasági Fórum rendezvényén is. Persze nemcsak a komoly dolgok és a politikai szerepvállalás érdekli a húszas éveiben járó trónörököst. Nagy focirajongó, aki a 2018-as foci vb mérkőzéseit barátjával, Vilmos herceggel szurkolta végig. Szülei kevésbé örülnek neki, de a trón várományosa bizony adrenalinfüggő is. „Motorozom, ejtőernyőzöm, búvárkodom és sziklát is mászom, ha éppen arra van időm” – magyarázta közösségi oldalán Huszein. Nagyon családcentrikus embernek tartja magát, amit közösségi oldalán közzétett bejegyzései is alátámasztanak. Gyakran tanul, vagy éppen hajókázik az öccsével, de előfordul, hogy kisebbik húgával énekel és gitározik.

Friss hír a herceggel kapcsolatban, hogy augusztus 19-én eljegyezte barátnőjét, Rajwát. Az eljegyzés a hölgy otthonában történt, ahol Huszein Rajwa apjának áldását is kérte. A családi eseményen mind a menyasszony, mind pedig a vőlegény családja jelen volt. A bejelentés váratlanul érte a közvéleményt, ugyanis a koronaherceg magánéletéről szinte semmit nem lehetett tudni, így az sem volt publikus, hogy párkapcsolata van.

Jön a második királyi esküvő

A jordán királyi pár második gyermeke Iman hercegnő, aki szintén esküvőre készül. A 25 esztendős fiatal nő az évfolyam legjobb sportolója volt a középiskolában, majd bátyjához hasonlóan ő is az Egyesült Államokba utazott, ott szerzett diplomát a Georgetown Egyetemen. Hinnéd vagy sem, de ő is részesült katonai kiképzésben, majd a légierőnél szerzett tapasztalatot. Idén júliusban adta közzé a palota az örömhírt, hogy Jameel Alexander Thermiotis amerikai üzletember megkérte Iman hercegnő kezét.

A királyi udvar őszinte gratulációját fejezi ki Ő Királyi Felsége Iman hercegnőnek és Thermiotis úrnak az eljegyzésük alkalmából, és egy életen át tartó boldogságot kívánnak a párnak

áll a közleményben. A családi összetartás jeleként az eljegyzési fotókra még a trónörökös Huszein herceg is felkerült. A hivatalos hír után nem sokkal a királyné is posztolt az Instagramon, egy nagyon személyes üzenetet osztott meg idősebb lánya eljegyzése kapcsán. „Gratulálok, kedves Imanom! Mosolyod mindig is hatalmas ajándék volt számodra, amelyet születésed napjától kezdve nagyra értékeltem. Szeretettel és nevetéssel teli életet kívánok neked és Jameelnek!” – írta a királyné. Iman választottja egyébként a venezuelai Caracasban született 1994-ben, de felmenői között görögök is vannak. Amióta bejelentették az eljegyzés hírét, mindenki a közelgő esküvő részleteit próbálja kideríteni. Egy brit lap szerint a ceremóniát a Zahran-palotában tartják majd, ott, ahol 1993-ban Abdullah és Rania összeházasodott. Az épületet 1957-ben adták át.

Iman hercegnő és Jameel Alexander Thermiotis

Iman hercegnő és Jameel Alexander Thermiotis eljegyzési fotója, 2022. július 5-én (Fotó: Profimedia)

A legutóbbi királyi esküvő a jordán uralkodói családban 2020-ban volt, amikor a néhai Huszein király és negyedik felesége, Noor királyné legkisebb gyermeke, Raiyah hercegnő egybekelt Ned Donovan brit újságíróval.

Az első női pilóta, akit az apja tüntetett ki

Harmadikként született Salma hercegnő, aki idén szeptemberben tölti be a huszonkettőt. Huszeinhez hasonlóan ő is járt a Sandhurst Királyi Katonai Akadémiára, amit alig 18 évesen végzett el! Ezt követően a jordán légierő első női pilótája lett 2020-ban, ráadásul sugárhajtású gépen. Rendhagyó pillanat volt a kinevezése, hiszen az édesapja, a Jordán Fegyveres Erők legfelsőbb parancsnoka tűzte fel Salma katonai egyenruhájára a pilótáknak járó jelvényt. Testvérei közül a trónörökös Huszeinnel áll a legszorosabb kapcsolatban, gyakran szerveznek közös programokat, és Salma többször fogalmazott úgy, hogy bátyja a példaképe. Amikor 18 évesen a hercegnő végzett a Sandhurst akadémián, Huszein megható bejegyzést osztott meg az Instagramon. „Nagyon büszkék vagyunk rád, és mindig is azok leszünk.”

A legkisebb csemete

Rania királyné és Abdullah király legfiatalabb gyermeke a 17 éves Hashem herceg. Egyelőre rajta van a legkisebb figyelem a nyilvánosság részéről, ám ami késik, az nem múlik. Hashem bátyja után a második a trónöröklési sorban, és érdekesség, hogy édesapjával azonos napon, január 30-án született. Külföldi cikkek szerint Hashem hasonlít a legjobban külsőre az édesanyjára, azonban neki a legszorosabb a kapcsolata az édesapjával, a királlyal.

Hashem herceg és Abdullah király

Hashem herceg és Abdullah király (Fotó: Instagram)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top