nlc.hu
Sztárok

Christina Applegate 51 éves lett

A nő, aki sosem adja fel: így van mostanában a szülinapos Christina Applegate

Christina Applegate a napokban csillagot kapott a Hollywood Walk of Fame sétányán. Ez minden híresség életében döntő pillanat és határtalan elismerés, az, hogy a színésznő megkapta, mégis sokkal jelentőségteljesebb, ugyanis ez volt az első megjelenése azóta, hogy 2021-ben szklerózis multiplexet diagnosztizáltak nála.

Christina Applegate-t senkinek nem kell bemutatni. A szőke színésznő egy életre megalapozta a hírnevét az Egy rém rendes család Kelly Bundyjának megformálásával, amit aztán számtalan szerep követett az évek során, a munkássága nagy része azonban homályba veszett abban a pillanatban, hogy 2008-ban mellrákot diagnosztizáltak nála. A betegséget a korai szakaszában sikerült elcsípni, így alig néhány nappal azután, hogy kiderült, az orvosai tanácsára úgy döntött, mindkét mellét eltávolíttatja.

Christina Applegate mellráktúlélő

2010-ben, egy jótékonysági eseményen – a pólója mindent elmond (Fotó: Getty Images/Gregg DeGuire)

A műtét sikeres volt, ám az utókezelés így is hosszúra nyúlt és csak nagysokára mondhatta ki, hogy édesanyjához hasonlóan – tőle örökölte a hibás gént, ami a daganatot előidézte – ő is mellráktúlélő lett. Sőt, nemcsak túlélő, hanem elkötelezett támogatója a betegség korai felismerésének, ezért 2009-ben csatlakozott a Stand Up to Cancer című műsorhoz, amelyet az ABC, a CBS és az NBC sugárzott, és ahol a mellrák volt fókuszban, és még ugyanebben az évben létrehozta a saját alapítványát is, a Right Action for Women-t, ami a szűrővizsgálatok támogatására jött létre.  

A története sajnos itt nem ért véget. „Tudnotok kell, hogy szeptemberben kivették a petefészkeimet és a petevezetékeimet, és menopauzát élek át. Beszéljünk erről, beszéljünk arról, hogy milyen 40 évesen átélni ezt, és tudni, hogy nem vagy egyedül” – nyilatkozta 2017-es műtétje után a People magazinnak, mert fontosnak tartotta a nyílt kommunikációt, hogy tudassa, a megpróbáltatásai nem értek véget.

Ma, az 51. születésnapján őt ünnepli a világ, amiért csillagot kapott a Hollywood Walk of Fame sétányán, amiért túlélt egy betegséget, az egyetlen apró hiba a képletben csak az, hogy egy újabbal kell szembenéznie. 

A rettegett szklerózis multiplex 

Applegate 2021-ben jelentette be, hogy szklerózis multiplexben szenved, az akkor 49 éves színésznő a Twitteren írt arról, hogy az autoimmun betegséggel küzd, és nem szépítette a helyzetet: 

Kedves Barátaim! Néhány hónappal ezelőtt SM-el (szklerózis multiplexszel) diagnosztizáltak. Furcsa utazás ez. De olyan emberek támogatnak engem, akikről tudom, hogy hasonló helyzetben vannak, mint én. Ez egy kemény út. De mindannyian tudjuk, hogy megy tovább. Hacsak egy seggfej nem akadályozza meg. Ahogy az egyik barátom, aki szintén SM-ben szenved mondta: felébredünk és megtesszük a szükséges lépéseket. És ezt csinálom

 – írta akkori bejegyzésében, ahol arra kérte az embereket, hogy tartsák tiszteletben a magánéletét.  

A kérésének még a sajtó munkatársai is igyekeztek eleget tenni, valójában a bejegyzése óta alig-alig lehetett róla hallani, vörös szőnyeges eseményt pedig egyáltalán nem vállalt, bár a Halott vagy (Dead To Me) című sorozat záróévadját azért még leforgatta azzal együtt is, hogy a készítők sokáig győzködték, megcsinálják nélküle. Applegate azonban hallani sem akart róla, és végül vele együtt készült el a sorozat, ami azóta már elérhető a Netflixen.  

Linda Cardellini és Christina Applegate a Halott vagy c. sorozatban (Fotó: Netflix)

Linda Cardellini és Christina Applegate a Halott vagy című sorozatban (Fotó: Netflix)

Melyik botot válasszam? 

Amennyire nyíltan beszélt a mellrákkal való küzdelmeiről, annyira kerülte az SM-témát a Twitteren – ahol előtte meglepően aktív volt –, csak egy-egy elejtett megjegyzéséből lehetett tudni, hogy már a mozgás is nehezére esik. Pont egy évvel ezelőtt, a szülinapján így fogalmazott: 

Ma lettem 50 éves. És SM-em van. Nehéz. Nagyon sok szeretetet küldök mindannyiótoknak ezen a napon. Sokunknak fáj, és gondolok rátok. Találjuk meg az erőt, hogy felemeljük a fejünket. Az enyém jelenleg a párnámon van. De próbálkozom.

Úgyhogy amikor hosszú kihagyás után idén októberben megosztott egy képet különböző sétapálcákról, már borítékolható volt, hogy az állapota egy év alatt rosszabbra fordult, és járni sem tud segítség nélkül. A színésznő bejegyzésében úgy hivatkozott rájuk, mint a mindennapjai fontos kellékeire, és ezzel olyan párbeszédet indított el, amire valószínűleg még ő sem számított. Rengetegen osztották meg a bejegyzést, sőt, voltak, akik megmutatták, hogy ők hogyan dekorálják ki a sétapálcájukat. Applegate egyetlen posztjával reményt és erőt adott, ugyanúgy, mint amikor nyíltan felvállalta, hogy 40 évesen menopauzás tünetekkel küzdött. A sétapálca egyfajta metaforája lett annak, hogy bár egy gyógyíthatatlan betegségről beszélünk, az érintettek sosem adják fel, hogy még találhatnak az állapotukra gyógymódot. 

Újra a vörös szőnyegen 

A pálcákkal meg is érkeztünk Hollywoodba, ahol alig egy hete igazán nagy megtiszteltetés érte a sztárt, felavatták a csillagát a Walk of Fame sétányán és emellett november 14-ét hivatalosan is Christina Applegate-napnak nyilvánították Hollywoodban. Appelgate-nek ez volt az első megjelenése egy év távlatából, és sajnos a betegség láthatóan nyomot hagyott rajta. 18 kilót szedett fel, a lábai ugyan mozognak, de már korántsem tudja őket jól használni, az egy helyben állás is nehezére esik, bot nélkül egyetlen lépést sem tud megtenni. Cipőt sem viselt, mert ahogyan a Twitteren később megmagyarázta, a lábbeliben sok SM betegnek fáj a lába, és az egyensúlyérzékük sem az igazi. Ennek ellenére ragyogott, nyakában a kislánya, Sadie nevét viselte egy aranyszínű láncon, a körmeire pedig az f.u.m.s. (fuck you szklerózis multiplex – a szerk.) feliratot festtette, és olyan beszédet mondott, amitől szem nem maradt szárazon.  

„Nem mondom, hogy barátaim vannak. Családom van. Ezek az emberek gondoskodnak rólam. Az életem minden napján gondoskodnak rólam, és nem tudom, mihez kezdenék nélkülük” – utalt a jelen lévőkre, akik között ott volt Linda Cardellini, valamint Selma Blair is, utóbbival vér- és dacszövetséget kötöttek, miután mindketten ugyanattól a betegségtől szenvednek, Blairnek dokumentumfilmje és könyve is jelent meg a tapasztalatairól.

Christina Applegate és kollégái az Egy rém rendes családból

Az Egy rém rendes család szereplőivel a való életben is összetartanak (Fotó: Getty Images/Phillip Faraone)

Emellett az Egy rém rendes családból ismert kollégái, Katey Sagal és David Faustino is részt vettek az eseményen, akikről szintén meghatóan nyilatkozott.  

Ti vagytok a mindeneim. Imádom, hogy veletek kezdtem, és veletek fejezem be. És a szívem mélyéből köszönöm, hogy velem vagytok

– mondta, amiből sokan rögtön azt feltételezték, Applegate ezek után visszavonul a színészettől, ezt azonban nem erősítette meg. Mi több, éppen javában promózza a Dead to Me harmadik évadát, és reméljük, a lelkesedése ezután sem hagy alább. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top