nlc.hu
Sztárok

Meghalt Tom Verlaine

Meghalt Tom Verlaine

Generációja egyik legjobb és legnagyobb hatású gitárosaként tartják számon.

Hetvenhárom éves korában meghalt Tom Verlaine gitáros, aki a Television nevű rockzenekar frontembereként vált híressé a hetvenes évekbeli New York-i punk mozgalom idején. A zenész halálát Jesse Paris Smith, Patti Smith lánya jelentette be annyit közölve, hogy rövid betegség után hunyt el – írja a BBC.

Tom Verlaine a Television együttesből a Georgia Színházban lép fel 2016. szeptember 10-én, Athensban, Georgia államban

Tom Verlaine a Television együttesből 2016. szeptember 10-én, Athensban, Georgia államban (Fotó: Chris McKay/Getty Images)

A zenekar pályafutása csúcsán három top 40-es brit slágerlistás dalt szerzett, a Marquee Moon és az Adventure című albumaik nagy elismerést arattak, Verlaine-t pedig a 20. század egyik legfontosabb gitárosaként tartják számon. Bár a punk mozgalom miatt váltak ismertté, zenéjük összetettebb volt, mint a többi hasonló együttesé.

Verlaine Thomas Miller néven született New Jerseyben, művésznevét a francia szimbolista költő, Paul Verlaine tiszteletére vette fel. A Television 1978-as feloszlása után szólóalbumok sorát adta ki, Kingdom Come című dalát pedig David Bowie-t is megihlette egy feldolgozás erejéig.

A Television 1992-ben újjáalakult, és kiadta harmadik albumát, majd a későbbi években is szórványosan aktív volt. A zenekart az 1980-as és 1990-es évek alternatív rockjának egyik fő hatásaként tartották számon.

„Ő volt minden idők legjobb rock and roll gitárosa, és Hendrixhez hasonlóan a kozmosz szféráitól a garázsrockig tudott zenélni. Ehhez különleges nagyság kell” – írta a Twitteren Mike Scott a The Waterboysból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top