nlc.hu
Szabadidő

Akkor és most: Egy rém rendes család

Sokat változtak 26 év alatt az Egy rém rendes család szereplői

Mivel a sorozatot mindig játssza valamelyik csatorna, olyan, mintha nem is telt volna el ennyi idő a befejezés óta.

Azzal, hogy a ‘90-es években elindultak a kereskedelmi csatornák, a magyar közönség számára egy egészen új világ nyílt meg a sorozatok tekintetében. Akit a Dallas vagy a Váratlan utazás nem hozott lázba, az talált magának más néznivalót, többek között az Egy rém rendes családot is, ahol nem volt cél a mély mondanivaló, vagy a szövevényes történetvezetés, pusztán szórakoztatás jelleggel készült, egyfajta társadalomkritikaként, és épp ezzel sikerült megnyernie magának a hazai közönséget.

Megosztó családmodell 

Al Bundy (Ed O’Neill) neve a sikertelen papucsférj szinonimájává vált, akit Peggy (Katey Sagal) és a gyerekek (Christina Applegate és David Faustino) úgy húznak le, ahogyan nem szégyellnek. A család tagjai egytől-egyig tökéletlenek, és ez adja a szerethetőségüket, mert végső soron, ha diszfunkcionális családként is, de működnek, és a felszín alól néha az is kikandikált, hogy mindezzel együtt összetartanak. 

A sorozatot nálunk a ‘90-es évek végén kezdték vetíteni, és kissé fekete, kifordított humorával utat talált magának a nézők szívéhez, nem úgy Amerikában, ahol viszonylag kétkedve fogadták, ugyanis szembement a korszak tökéletes, idilli család képével, ami az akkori televíziózásra jellemző volt. A külföldi nézők nem tudták hová tenni az altesti poénokat, a boldogtalan, veszekedő, sokszor morálisan is megkérdőjelezhető házaspár, és a nem kevésbé furcsa, a normálistól határozottan eltérő kamasz gyerekeik mindennapjait. Végül ahogyan elkezdett fontosabb témákat is feszegetni a maga módján – például rasszizmus vagy egyenjogúság témakörében – ott is befutott, amit mi sem bizonyít jobban, hogy végül 11 évadon keresztül futott a FOX műsorán – nem mellesleg ez lett az amerikai televíziózás történetének egyik leghosszabb sitcom jellegű sorozata. Itt jegyeznénk meg azt is, hogy az egyetlen olyan széria volt, ami a tévétársaság első, keserves és problémákkal teli évét végül kaszálás nélkül túlélte.

Ed O’Neill volt a sorozat egyértelmű főszereplője és lelke, aki később rengeteg filmben és sorozatban szerepelt, de igazán nagy dobása a Modern család volt, ami egy más jellegű, de nem kevésbé humoros helyzetkomikumra épült, és egy egészen más dinamikájú családot – és ezzel nagyon sok aktuális kérdéskört – ölelt fel. A 76 éves színész 1986 óta házas, két lánya született, ami pedig a munkákat illeti, már nem nagyon vállal szerepet, élvezi az időskor jutalomjátékát. 

Ed O'Neill akkor és most

Fotó: TV2, Getty Images/Frazer Harrison

Katey Sagalt sokan azonosították Peggy egyszerű és önző karakterével, akit csupán felszínes dolgok érdekelnek, mint például az öltözködés, a színésznőnek hosszú évek kemény munkájába – és egy Golden Globe-díjba – került, hogy elismerjék a tehetségét. Sagalnak az első házasságából kettő, másodikból – béranya közreműködésével – még egy gyermeke született, amellett, hogy sorozatbeli gyerekeit is a sajátjainak tekinti.

Katey Sagal akkor és most

(Fotó: TV2, Getty Images/JOCE/Bauer-Griffin)

Sagal egyébként a forgatás idején esett első gyermekével teherbe, de a kicsi sajnos halva született, a terhességet végül úgy írták bele a forgatókönyvbe, mintha csak álmodta volna, de érthető módon ezt is embert próbáló feladatnak találta.

Christina Applegate, a sorozat butuska, szőke Kellyje szép karriert futott be Hollywoodban, rengeteg filmben szerepelt (Édes kis semmiség, Rossz anyák, stb.), mindez úgy, hogy időközben a mellrákkal is meg kellett küzdenie. Applegate tavaly jelentette be, hogy egy másik – gyógyíthatatlan – betegség, a szklerózis multiplex támadta meg a szervezetét, ami miatt bot nélkül már járni sem tud, azzal is csak rövid távokat tud megtenni.

Christina Applegate akkor és most

(Fotó: TV2, Getty Images/Matt Winkelmeyer)

Egyetlen kislánya, a 12 éves Sadie Grace tartja benne a lelket, illetve a barátai, akik között ott szerepelnek a sorozatbeli partnerei is. Legutóbb, mikor csillagot kapott a hírességek sétányán, Katey Sagal és David Faustino támogatták végig. 

Bud Bundyként hatalmasat alakított David Faustino, a most 48 éves színészért azonban nem kapkodott a szakma. Bár rengeteg karaktert eljátszott, és szinkronszerepekben is remekelt, a Bundy család agytrösztjét, aki nem igazán boldogult a nőkkel, nem tudta megugrani, akárhogyan próbálta. Faustinónak a házasságából egy kislánya született, a pár azóta már elvált. 

David Faustino akkor és most

Fotó: TV2, Getty Images/Phillip Faraone

Az ambiciózus Marcy bőrébe bújó Amanda Bearse sem ért el kiugró sikereket a vásznon, sőt, a sorozat forgatása óta szinte alig játszott valamiben, inkább háttérmunkákat vállalt. A színésznő 1993-ban bújt elő, felvállalva másságát, kislányát, Zoét örökbe fogadta. 

Amanda Bearse akkor és most

Fotó: TV2, Getty Images/JC Olivera

Marcy első férjét, a bankár Steve-t alakító David Garrison az első négy évadban szerepelt, végül saját kérésére írták ki a sorozatból, mert szeretett volna visszatérni a színpadra. A 70 éves színész a Broadway-en egészen szép karriert épített magának, de a hírnév leginkább csak szakmai körökben érte utol. Itt Chita Riverával, a West Side Story Anitájával látható egy 2019-es bulin. Ha nem tudnánk, hogy ő van a képen, valószínűleg fel sem ismernénk ősz hajával. 

David Garrison akkor és most

Fotó: TV2, Getty Images/Bruce Glikas

Ted McGinley formálta meg Marcy második férjét a sorozatban, aki valójában a pénzéért vette el Bundyék szomszédját, és túlzás nélkül állítható, hogy Peggy férfi megfelelője volt. A színész régi motoros a szakmában, számtalan közönségkedvenc sorozatban játszott, de mellékszerepeknél többre sosem kérték fel.

Ted McGinley akkor és most

Fotó: Getty Images/Fotos International, Steve Granitz

McGinley nős, 1991-ben vette el Gigi Rice színésznőt, akivel két fiút nevelnek, de egyikük sem követte a szüleik példáját, nem kacsingattak a színészet vagy a színpad felé. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top